CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 222807|Reply: 1120

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 12-6-2006 12:48 PM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum....

nak tanya, sekarang nie dok server aircond. jadi sesiapa yg dah beli bole bagi pendapat tentang;-

a) brand yg bagus ?

b) tahan lama?

c) spec?

d) harga?

:ting:

[ Last edited by  gorgonz at 26-5-2008 01:21 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:03 PM | Show all posts
menurut kawan moknik yg kerja pasang aircorn,  yg terbaik adalah panasonic tetapi ia mahal sedikik dari yg lain. Ia kurang berbunyi berbanding dgn aircond lain.

tapi kat umah mok nik semua pakai jenis York .mok nik pasang siap dah baru jumpa kawan mok nik tuh ...
utk 4 bilik tidur kami guna 1.3 Hp dan kat ruang  tamu kami guna 3.0 HP
harga yg 1.3 HP tuh dalam  RM1100 dan yg 3.0 pula RM3000 siap dgn pemasangan

ketahanannya bergantung kepada kekerapan penggunaannya dan juga penjagaannya
filter tuh nak kena tukar lah selalu kalau nak tahan lama
tapi siap ler ...bil letrik ... tambah kalau makin besar HP nya
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:09 PM | Show all posts
neisya pun pakai York...sbb masa nak buat pilihan, kedai tu kata...york senang..mana2 ada servis..
tp neisya beli 5 thn dah.....masa tu dalam RM1550.00....sekarang dah murah lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:13 PM | Show all posts
ramai yg kata York bagus..
panasonic jugak bagus tak bising..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:13 PM | Show all posts
harga dia bergantung kepada HP lah neisya
kalau rendah HP murah,kalau besar HP makin mahal

mok nik pasang York pun sebab budak yg menyewa umah mok nik tuh kerja kat kedai York
diak ata senang nak servis
tapi tu ler memang panasonic yg bbagus, mok nik dah tengok kat umah kak mok nik...
senyapp aje tak macam York .. ada bunyi
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:19 PM | Show all posts
tp dalam bilik tidur neisya pakai yg 1HP je mok nik...itu pun dah sejuk...maklumla..bilik tidur kecik ja....hihi
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:21 PM | Show all posts
neisya,kalau besar HP, kejap aje on dah sejuk
tapi kalau kecil HP,ambil masa juga utk menyejukkan bilik
hehhehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:29 PM | Show all posts
masa pasang aircond pun cina yg dtg pasang tu mention, Antara brand yg baik, panasonic dan york. Tapi panasonic paling bagus....
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:31 PM | Show all posts
tu ka moknik...hehe mana la neisya tau..masa beli dulu...dia kata utk beli comel mcm bilik neisya tu...1HP je dah cukup...bil elektrik pun tak byk...he he he
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:36 PM | Show all posts
gitu ler citernya neisya
hehhee kalau kecik HP ambil masa nak sejuk kan
kalau besar HP,cepat aje masa penyejukkanya

cewahhh cam bahasa cikgu sekolah lak
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:38 PM | Show all posts
berapa lama ON kan aircond and bil letrik ??
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:41 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 12-6-2006 01:36 PM
gitu ler citernya neisya
hehhee kalau kecik HP ambil masa nak sejuk kan
kalau besar HP,cepat aje masa penyejukkanya

cewahhh cam bahasa cikgu sekolah lak


betul, tapi, yg aircond baru2 ni, w/p HP kecik dah ada function nak bagi cepat sejuk, macam panasonic.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:43 PM | Show all posts
senang citer mok nik...HB besar...besar le RM dia....he he he..

civis, neisya bil letrik dalam RM70 to RM 80 ja sebulan....itupun kalau musim2 hujan ni...neisya jarang on aircond...maklumla..rumah tepi bukit....hihi...
kalau tak pakai aircond..sebulan dalam RM40 ja...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:43 PM | Show all posts
Originally posted by CivicSI at 12-6-2006 01:38 PM
berapa lama ON kan aircond and bil letrik ??


On aircond masa nak tido mlm jerk. Aircond ada dlm bilik jer. Setakat nih, tak de lah mahal sgt bil letrik.. rasa utk aircond dlm belas2 ringgit jer sebln. sbb bil letrik umah dlm ~RM50 je. Tapi thermo pot tu memang on 24 hrs.

[ Last edited by  anisya at 12-6-2006 01:45 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:44 PM | Show all posts
Originally posted by CivicSI at 12-6-2006 01:38 PM
berapa lama ON kan aircond and bil letrik ??


kat dalam bilik, kami hanya guna tika org ada aje ...tapi kalau malam biasanya masa hendak tidur sampai ke bangun ler :2lol
lebih kurang 10 jam setiap malam ler kat dalam bilik mok nik(sebab anak mok nik banngun tidur lebih lurang 9.00am)

kat living room masa ada org on, cuma kat family room yg on memanjang ...

bil elektik ...dalam RM500 sebulan, termasuk penggunaan benda2 elektik lain ler
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:48 PM | Show all posts
baru2 ni lia beli yg jenis fujioaire... tapi lepas sejam kipas main dia berhenti, lepas tu rasa berkuwap.. kemudian lepas sejam berkuap tu, (kami pasang kipas a sebab dah berkuap2 dlm hall tu). Dia on balik kipas main tu, dan sejuk balik, lepas sejam dia jadi balik panas..., dah panggil org aircond tu dtg, tapi masih jadi camtu jugak .. kenapa ek?

Aircond kami yg jenis York dlm bilik tu 1hp tapi ok je, tak de plak panas berkuap lepas sejam...
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:51 PM | Show all posts
mak aiii...RM500 sebulan mok nik....on 24 hours ke mok nik......neisya kalau on aircond....pkl 3 4 pagi dah off....tak leh sejuk sgt...rasa mcm beku ja....
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by neisya at 12-6-2006 01:51 PM
mak aiii...RM500 sebulan mok nik....on 24 hours ke mok nik......neisya kalau on aircond....pkl 3 4 pagi dah off....tak leh sejuk sgt...rasa mcm beku ja....


kat family room memang on memanjang hampir 24 jam neisya
bil tuh bukan hanya utk aircon ler neisya wei....semua ler
banyak yg guna sumber letrik kat umah nie....
pendek kata bil letrik kat umah antara 400-500 sebulan
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 01:58 PM | Show all posts
Originally posted by liya71a at 12-6-2006 01:48 PM
baru2 ni lia beli yg jenis fujioaire... tapi lepas sejam kipas main dia berhenti, lepas tu rasa berkuwap.. kemudian lepas sejam berkuap tu, (kami pasang kipas a sebab dah berkuap2 dlm hall tu). Dia ...


Assalamualaikum liya71,

Kalau tak silap teman.....
Itu tanda nya ada kebocoran kat aircond miker.

Niesya n Mok_Nik,
HP = Horse Power
Setiap aircond unit ada Thermostat.
Kita bley set SUHU nya.
Sekira nya SUHU BILIK telah sampai kepada yg telah di tetapkan.
Dia akan AUTOMATIC berhenti.

CARA ini dapat menjimatkan penggunaan letrik.

And memng BENAR spt yg di katakan.
Kalau besor HP nya, lagi cepat bilik tu sejuk
And lagi cepat aircond tu di tutup secara automatic.

Kalau jenis 'i' plak, ada lightning resistor.:tq:

Wsalam
p/s ada ketulan ais tak kat compressor nya? :hmm:


[ Last edited by  niceghost2005 at 12-6-2006 02:00 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 02:02 PM | Show all posts
nie mok nik nak lelong satu aircorn mok nik kat lving room 3.0hp
siapa nak??
dah tak larat nak bayar bil ler

memang ler nice.. setiap aircon ada thermostat. kita lak buleh set brapa suhu kita nak ..
tapi kalau dah memanjnag on, 24 jam dok on, dtg ler apa puun bil tetap melambung wehhhhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 02:57 AM GMT+8 , Processed in 0.085135 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list