CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4267|Reply: 6

TETAPI

[Copy link]
Post time 16-1-2006 08:50 AM | Show all posts |Read mode
Betape seronoknya memiliki ruper paras.menjadi tarikan jantina lawan,mendapat pakej utk berkenalan ngan sesiapa,membuat orang berkehendak utk berkawan dgn kite,menjadi rebutan jantina lawan,membuat jantina lawan berkhayal menatap wajah anda,tidak malu ke majlis2 awam ..menjadi bualan&diterima oleh masyarakat.TETAPI percayelah kesemua tadi dgn dituruti agama adalah satu bende yg menjadi kejengkelan masyarakat..cuber bayangkan..jikai jantina lawan mengharap kalimah cinta dari andatetapi anda lebih gemar mengucap kalimah tuhan,,,, si jantina lawan mengharap anda menghabis masa anda berdua tetapi anda lebih gemar menghabis masa memperdalamkan ilmu... si jantina lawan mengharap anda memulakan langkah utk berkenalan tetapi anda lebih gemar berkenalan kerna ilmu seseorang... si jantina lawan mengharap menciptakan memory indah bersama tetapi anda lebih gemar mencipta memory untuk hari hitungan amal... si jantina lawan mengharap pertemuan dgn anda utk dihabiskan dgn meluah perasaan tetapi anda lebih gemar pertemuan kerna tuhan,perpisah kerna tuhan..si jantina lawan memandang tanpe batas tetapi anda lebih gemar memperbatas penglihatan demi memelihara akal...TETAPI jika anda seorang yg menjual agamenyertidak menjadi masalah kerna mane angin bertiup..disitu hala dituju..melainkan masalah melibatkan duniawi...TETAPI..ingat sejauh mane di alam dunia ini dapat dikecapi?..,sejauh mane umur manusia?kalau hendak dibandingkan dgn umur sebelum diciptakan&umur selepas meninggal dunia,tak ubah seperti membandingkan sebutir pasir dgn alam semesta

[ Last edited by joe1983 at 16-1-2006 08:56 AM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-1-2006 03:37 PM | Show all posts
TETAPI ingat...
manusia lebih mudah memegang
sesuatu yang nampak dari
yang tak nampak...
konkrit dari abstrak...
eksitensi dari absens...
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2006 06:13 PM | Show all posts
tak berapa faham saya  gurindam jiwa en joe ni...bunyi macam memendam rasa dan kalbu kecewa saja??...

pada saya lah... bagi yang dikurniakan tuhan kecantikan dan kesegakan fizikal... orang2 ini amat2 lah bertuah sekali... sekurang2 nya  dia telah dianugerahkan satu anugerah yang semua orang boleh appreciate tidak kira orang gila, bodoh atau berintelek tinggi... semua orang suka keindahan rupa paras...

pun begitu... macam graham green dalam fiksyen nya 'the quiet american'.... protagonis dlm buku ini merasa begitu kebingunggan mengapa 'wanita2 malam'... yang begitu cantik rupawan sanggup jadi begitu... bagi nya tak masuk akal...

ada banyak manusia yang dianugerahkan tuhan kecantikan tetapi samada mereka  dengan sedar atau sebalik nya hanya mensesiakan anugerah ini.... ada yang cantik rupawan sanggup kawin dengan orang tua bangka muka macam lembu semata2 nak duit... ada yang rupawan terjerumus dalam kes2 jenayah dan hidup dengan boyfried selekeh dan tak ada kerja... ada yang terjerumus kedalam kancah perniagaan jual beli dan jadi gadis malam....banyak syair, nyanyian, filem dan fiksyen yang mengisahkan jelitawan2 begini..

saya tak faham pandangan en joe tentang 'ugama'....apakah degan ugama maksud nya kita perlu 'beramal soleh' sembahyang dan fikir pasal mati saja??

bagi saya... kecintaan saya terhadap tuhan lebih kepada ketakjuban saya atas segala miracle yang tuhan jadikan...segala kecantikan alam semesta...termasuk semua yang dapat di rasai oleh pancaindera...pendengaran (muzik) penglihatan (art and beauty), sentuhan dan rasa dan akal ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2006 12:19 AM | Show all posts
kehidupan dan agama tidak dapat kita pisahkan,
jika kita pisahkan maka, apa2 yg kita pandang akan menjadi lain maknanya
namun kadang2 konsep 'agama' atau ketuhanan itu sendiri relatif sifatnya bagi setiap individu..
jika ada insan yg gila burung.. maka jadilah dia hamba burung krn 'tuhannya' ialah burung,
jika org yg gilakan kuasa, maka kuasa itulah 'tuhannya'
jika org memandang harta itu sbg keutamaannya, maka dia akan mewarisi sikap Qarun ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2006 10:19 PM | Show all posts
Originally posted by Greenbottle3 at 17-1-2006 06:13 PM
tak berapa faham saya  gurindam jiwa en joe ni...bunyi macam memendam rasa dan kalbu kecewa saja??...

pada saya lah... bagi yang dikurniakan tuhan kecantikan dan kesegakan fizikal... orang2 ini  ...


:dia:telatah orang-orang..."gembira dgn duniawi yg ia miliki
:diarang-orang gemar..攎erendahkan orang lain
:diarang-orang gemar..攎enyakiti orang lain
:diarang-orang gemar..攎embantah
:diarang-orang gemar..攂ertenteraman dgn dunia
:diarang-orang kate..."matilah kalau akhirat ajer
:diarang-orang takut..."dicemuh masyarakat

ku Dengki kpd orang2 yg cuber memperbetulkan orang lain tetapi tidak mengemukakan alasan berdasarkan ilmu
ku Dengki kpd orang2 yg mengatakan dunia sekarang aman tanpa berdasar kpd ilmu
ku Dengki kpd orang2 yg mengajak aku supaye berlembut2 kpd dunia
ku Dengki kpd orang2 yg hanyer menunggu mati utk mendapat keyakinan adenyer syurga& neraka
ku Dengki kpd orang2 yg berkate2 tentang agamer berdasar aper didengar2 dari orang lain..tidak melalui buku&ulamak benar
ku Dengki kpd orang2 yg tidak mengetahui perkare yg ia lakukan ialah dosa&kalau tau pon cuber menidakkan sedaye upayenyer

[ Last edited by joe1983 at 25-1-2006 06:39 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2006 10:32 PM | Show all posts

Reply #2 seribulan's post

Originally posted by seribulan at 16-1-2006 03:37 PM
TETAPI ingat...
manusia lebih mudah memegang
sesuatu yang nampak dari
yang tak nampak...
konkrit dari abstrak...
eksistensi dari absens...


kebanyakan orang perlukan bukti, kononnya dah nampak baru percaya.
tapi bukti yg dah direkod dalam kitab2 yg menjadi manual hidup kebanyakan org lain tidak pula dipandang.
mereka ingin dimanjai, ingin jadi istimewa, mahukan hak sesuatu secara eksklusif.
org sebegini, cetek akalnya. imaginasi mereka terbendung oleh mata penglihatan.
mereka tenggelam dalam dunia zahiriah.
stgh mereka juga ingin percaya. tetapi takut. tak ada panduan.
kerana akal mengatasi hati. logik mengatasi imaginasi. perlukan yang zahir, baru terima yang batin.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 13-1-2023 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Luahan hatikah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 05:56 AM GMT+8 , Processed in 0.157217 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list