CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 13568|Reply: 56

E=mc ^2 yet again...

[Copy link]
Post time 6-12-2004 12:51 PM | Show all posts |Read mode
salam and greetings to all...

today i have received a very sweet pm from a gal ( i think ) by the named ....( confid kot) and ini question nyer ..saya bukan physic expert and saya harap you all warga STaMs... dapat membantu...


here's the question..

E=mc(2) adalah teori enstein. Berdasarkan C(2), enstein mengukur apa ketika itu ye? Apakah atom, tenaga pada proton atao elektron atau apa ye?

Mengapa diletak c(2). Kalau tak silap c(2) adalah kelajuan cahaya kuasa dua.

Harap dapat menjelaskan



saya rasa c = speed of light bila mana atoms tu mendekati laju cahaya...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


JGO This user has been deleted
Post time 21-9-2003 02:15 PM | Show all posts

E=mc ^2 yet again...

???...

okay now...INI JAWAPAN TO the gal adik yg pm saya
semoga anda beroleh manfaat....

bolehlah beri sikit respond yer dik....

[ Last edited by mbhcsf on 6-12-2004 at 02:22 PM ]
Reply

Use magic Report

Lone_Ranger This user has been deleted
Post time 21-9-2003 04:16 PM | Show all posts
Ni bab fomular ni aku rasa kalau DA dengan Anis Cair ni.

Bagi aku lah kedua-dua formular itu mempunyai asa yang logic untuk dikaitkan sebabnya..

E = mc2(Energy equals Mass times the speed of light squared) dan E = hf (Energy equals frequency, h is constant).

Kalau kita E dengan hf maka formular itu dapat kita tukarkan kepada hf = mc 2

Maka bila Mass is released dan menjadi tenaga (E) dia Akan meninggalkan nucleus as Electrons dan bergerak pada free space pada kelajuan cahaya. Electron is two dimensions so, Energy equals Mass traveling at the speed (or length) of light in two dimensions or E = mc2

Sebenarnya kalau kita nak kaitkan E=MC2 =hf cara terbaik adalah dengan melihat pembaharan matahari dimana (fusion reaction in the Sun) dimana satu jumlah mass yang besar diubah kepada kuasa (Energy) . Therefore, space is being filled with mass that has been converted or changed into energy

Since mass can be called particles and energy is the same as mass only in a different shape or state, we can say that space is filled with energy or particles, it isn't a void.
E = hf :

Energy equals frequency, h is constant. If we consider any point in space, we realize it has frequency or energy traversing it from every direction, this proses yang sama is happening at every point in space. Therefore every point in space contains energy or mass. Therefore if the Earth can be considered to have mass, space has an actual mass and cannot be a void.
E = hf = E = mc2 :

hf and mc2 are both equal to E (energy),
this means hf and mc2 are equal to each other ... hf = mc2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2003 04:41 PM | Show all posts

salam..

good one ranger i mmg cair tunggu tak ..jadi wap lagi ...anyway kepada sudara yg bertanya

BAB INI / THREAD ini ade kaitan dgn thread

"BETULKAH TEORI INI OLEH FIEZIDANE" yg membicarakan ttg time travel dan perbincanagn menarik antara Sarah, Papa , SAber Rider so silalah  rujuk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2003 04:45 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2003 11:08 PM | Show all posts
mb + hc = sf, ada tak formula ni?

M-
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 23-9-2003 11:34 PM | Show all posts

salam..

hmm nice try Marquez..so anyone would like to discuss what is the relevance of this formula ? ( in lay person's term)
i mean  in terms of its applications?
what it means really
but then Saber rider has said it all.
thanks
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2003 12:38 AM | Show all posts
macam  mana topik ni boleh keluar ???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2004 12:57 PM | Show all posts
mod !! kat belakang tu ade explaination ..   gi korek lekas !!

ps: dera mod sket .. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2004 01:01 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2004 01:44 PM | Show all posts

SALAM..

OH YA....hey sarah yang my fave thread tu ker? yg you ..papa ..and lone ranger tu aah? oh ya...nanti i suruh this gal baca ..ahahhahahah nanti  iam sure pening kepala dier..wei jap  naaa.. i cari....hahahhahhh ( evil grins)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2004 02:09 PM | Show all posts

salam..

okay gal here the link to my favourite thread of all..thread ini adalah topik yg saya paling suk and you could see mee " interacting" with the rest of the players at my playground so many things to learn , lots of memories too..some of them are still here but ....ada yg pergi..but hey ..enjoy the journey of this thread , okay...from e= mc 2 to ..hahahahahahahah
have fun....!:cak:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2004 02:10 PM | Show all posts

here it is....

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=53899&fpage=4

:cak::devil::bgrin::bgrin::bgrin::bgrin::pompom:

[ Last edited by mbhcsf on 6-12-2004 at 02:17 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2004 02:19 PM | Show all posts

salam..

Originally posted by marquez at 2003-9-22 23:08:
mb + hc = sf, ada tak formula ni?

M-

you all nak i buat apa kat post ni?

a) nak kasi credits? ? thumbs up?
or what....ahakss...:lol
Reply

Use magic Report

noni This user has been deleted
Post time 7-12-2004 07:34 AM | Show all posts
Terima kasih MBHCSF(payah juga nak ingat perkataan ni, apa maknanya heheh..) kerana membuka tajuk ini.

Mungkin ada sesuatu yang boleh kita kongsikan nanti.

Terima kasih juga kpd Sarah Radzi atas cadangan HPnya itu, walaupun sebenarnya saya tak reti BI. Ni silap saya sendiri la ni hehehe...

Terima kasih juga kepada semua, dan salam perkenalan kepada semua warga di sini.
Reply

Use magic Report

noni This user has been deleted
Post time 7-12-2004 07:37 AM | Show all posts
Sebelum itu, saya ingin bertanya beberapa soalan, harap rakan rakan di sini sudi menjawabnya. Ringkas tidak mengapa..

Apakah unsur cahaya?

Apakah alam ini(selain cahaya kot) terbina dari dua unsur- mass dan energi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-12-2004 01:27 PM | Show all posts
particle and wave = light ?
salam all.. gtg busy lately..
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2004 09:26 AM | Show all posts
Originally posted by mbhcsf at 2004-12-8 01:27 PM:
particle and wave = light ?
salam all.. gtg busy lately..

salam...

duality... particle and wave...


masa bila kita kata kan light itu adalah particle?

masa bila pulak kita kata light adalah wave?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2004 08:00 AM | Show all posts

salam..

so whe is a raisin not a raisin kan MAil. that type of questionlah ek?

okay .tolonglah bagi tau.....ahks.NO MORE SOLVAY SNEAKING "OUT" Conference!!!!:cak:no:lol:bodek:
Reply

Use magic Report

forgiv This user has been deleted
Post time 9-1-2005 08:18 AM | Show all posts
Originally posted by mail golok at 17-12-2004 09:26 AM:

salam...

duality... particle and wave...


masa bila kita kata kan light itu adalah particle?

masa bila pulak kita kata light adalah wave?



Light shows the duality of particle and wave. When we perform measurement on the light, it will either show a particle characteristic or wave characteristic. Which of the characteristic shown depends on the type of measurement perform.

Actually it is not like a wave that changes into a particle when you perform particle type measurement or a particle that changes into wave when you perform wave measurement.

An analogy is the story of blind man trying to "see" what an elephant is. The guy who touches the legs and the guy who touches the ear will "see" different things. It is the same thing with photon. Wave and particle behaviour are different faces of the photon, and other particles as well. Our senses and intuition are not tuned to see the whole picture.

This is my understanding of the wave particle duality. Welcome to discuss about it.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 05:49 AM GMT+8 , Processed in 0.199664 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list