Oh..salah baca. Nk yg pedas authentic pakai serbuk cili la kaka. Kari2 india depa xpakai cili giling. Sambal bilis pn depa masak pakai serbuk cili bukan blend cili kering. Kedai2 mamak kt umah i ni la rata2 mcm tu
Post time 19-10-2021 07:25 PMFrom the mobile phone|Show all posts
I beli cili giling sbb malas nak rebus blend simpan etc.. Tp sedap gak dgn black pepper..
n i xreti beli cili kering ada yg pedas sgt ada yg xpedas so xkonsisten..
Post time 2-3-2022 05:22 PMFrom the mobile phone|Show all posts
Kaka, ni iols belajaq dari mami penang, jiran iols.
Bawang besaq 2,3 bijik, bawang kecik 4,5 bijik, bawang putih setengah labu, halia sikit, serbuk kari peket adabi (kalau ikan x payah cili mmg dah pedas kalau daging tambah cili serbuk secamca) gaul dgn ayaq. Lepas tu tumis sampai pecah minyak (might take 10 mins kot).
Then masak ngan api pelahannn.
I never try sebab renyah, tapi mmg sedapla masaknya pun