CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3187|Reply: 14

"Berkesan Ke Spray Gun Lawan Covid-19?" - Dr Izzar

[Copy link]
Post time 10-9-2021 09:14 AM | Show all posts |Read mode
Sejak negara dilanda pandemik, rata-rata produk yang dijual bertujuan untuk memerangi wabak COVID-19 laris di pasaran.


Ini temasuklah hand sanitizer atau cecair pembasmi kuman, pelitup muka, topeng muka, sarung tangan dan sebagainya.




Gambar hiasan




Terbaru, timbul pula tentang keperluan penggunaan spray gun atau alat penyembur khas untuk mengurangkan risiko jangkitan virus.


Bagaimanapun, penerangan Dr Sashini Seeni di forum kesihatan Malaysia, Doctor On Call, tiada kajian yang menujukkan keberkesanan Nano Mist Spray dalam mengurangkan risiko jangkitan COVID-19.


“Oleh itu, anda digalakkan agar mengunakan bahan pencuci yang sebetulnya iaitu hand sanitizer  dengan peratusan alkohol yang disarankan iaitu 65 peratus ke atas.


“Selain itu, anda juga perlu untuk mengamalkan langkah pencegahan lain seperti mencuci tangan dengan sabun dan air.








“Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut dengan tangan yang tidak dicuci. Jauhi daripada orang yang sakit terutamanya yang menunjukkan simptom jangkitan COVID-19.


“Elakkan daripada mengunjung kawasan tumpuan ramai orang. Mematuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan. Pastikan mulut serta hidung ditutup dengan tisu ketika batuk atau bersin. Pakai pelitup muka di tempat awam,” jelasnya.




Kredit foto: IG Izzar




Dalam pada itu, suami kepada pelakon Ummi Nazeera iaitu Dr Izzar Anwari juga menasihatkan agar orang ramai memahami risiko penggunaan Spray Gun.




Kredit foto: IG Izzar




Dalam perkongsian yang sama, Dr Izzar juga memaklumkan mencuci permukaan dengan sabun atau detergen sudah memadai untuk mengurangkan COVID-19.











Sumber: Gempak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols tengok ig sorang ni.. badan dappppp..

Dia spray 1 badan dia. Dalam hati iols, tak bahaya ke sebab masuk mulut, masuk hidung, kena mata.. tapi persoalan tu terhenti bila dia bukak baju dia..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dah beli dah.. Sampai kat lex alor setar tgg depa mai antar sajork

Aku beli nak spray parcel2 aku.. Malas aku nak lap guna disinfection wipes
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg xde kajian keberkesanan. Tp iols pakai utk sedapkan hati je.. huhu.. ala2 ikhtiar juga la
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2021 03:34 PM | Show all posts
statement yg menjahanamkan bisnes je ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2021 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
KKM rasanya ada keluar kenyataan pasal spray tu..tak berkesan katanya..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 12-9-2021 06:21 AM | Show all posts
kalo gune air dgn sanitizer pon x berkesan ek
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin sakan dia nak jd aeriljapril.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2021 12:43 PM | Show all posts
yg diorang jual skli ngn air dlm tuh bekesan ke tak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
bahaya sbb aerosol..bercampur kuman virus di ruang udara
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2021 03:52 PM | Show all posts
bos meols beli bebaru ni, pastu time iols tengah prepare makanan untuk kucing yang meols bela kat belakang opis, dia boleh datang pi sembur kat meols pastu dia sembur kat kawasan makanan yang meols tengah prepare tu, apekebodonya bos meols tu ye...cecepat meols tutup wetfood tu. Cam bodo je tetiba pegi sembur kat orang...satu hari nanti meols nak ambik benda tu dan buang, pastu cakap tatau dah hilang agaknya matilah confession sangat
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 02:19 PM | Show all posts
Alamak wife meolls dah beli camno?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2021 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak baru nak puji lawanya bini dia, rupanya bini dia Unmi Nazeera. Choi.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 10-9-2021 09:17 AM
Iols tengok ig sorang ni.. badan dappppp..

Dia spray 1 badan dia. Dalam hati iols, tak bahaya ke  ...

Alamak, siapa tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:39 PM | Show all posts
kadang pelik tgk org spray habis 1 badan. tue kan chemical, kita tgk pun takut. blh menyebabkan iritasi pada kulit, mata dan organ lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 01:33 AM GMT+8 , Processed in 0.072174 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list