CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1319|Reply: 5

[Tempatan] Isu Wanita curi tabung masijd

 Close [Copy link]
Post time 3-9-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
https://www.utusan.com.my/nasional/2021/09/wanita-curi-tabung-masjid-ada-masalah-keluarga/



Ntah kenapa bila baca berita ni memang rasa sangat simpati dan rasa terpanggil utk meminta pihak2 masjid supaya wujudkan satu proses yang bersifat membantu dan membimbing instead of menghukum.

Umum kita tahu kisah curi duit tabung ni bukan hal baru, tapi saya mohon pihak masjid2 buatlah inisiatif untuk mendalami asbab2 pelaku nya mencuri.

Saya kira, kebanyakan orang bila menderma di masjid niat dalam hati mereka utk menambah pahala dan tentunya, membantu golongan memerlukan adalah salah satu cara. Especially di zaman kesusahan seperti sekarang.

Cadangan saya mungkin surau2 dan masijd2 boleh wujudkan tabung amanah- khas utk bantuan buat yg memerlukan

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-9-2021 02:31 PM | Show all posts
tak ingat sape yang reveal, minah ni n suami dia memang problematic…  dah ditolong banyak kali dah…
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
eyansss replied at 3-9-2021 02:31 PM
tak ingat sape yang reveal, minah ni n suami dia memang problematic…  dah ditolong banyak kali dah ...

Oh ya ka..  saya terfikir juga tentang tu sebab kadang2 ianya bukan kesalahan pertama. Tapi tu lah dalam berita takde pulak mention so saya tak sure.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
...minah ni positif syabu..kalau aku.pun tak nak duit aku pi kat mat & minah pet..
Bukan salah surau/masjid bila kunci pintu rapat2..duit tu amanah org..kna bg pada yg betul2 yg memerlukn saja
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 03:08 PM | Show all posts
byk je jadi isu2 camni.. yg hari tu curi mknn kt mall/kedai.. then ade isu kes cabul anak jagaan pulak..

nthlah.. kkdg nak kesian ke tak kesian ke. dia akan balik semula kt msyarakat & diri sndrk..

niat tak menghalalkan cara sesorg tu dgn mencuri tabung masjid but still common sense utk masyarakat skrg.. tanggungjawab kita pada family, jiran & kawasan setempat...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Closed....no article...
Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 05:03 AM GMT+8 , Processed in 0.051753 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list