CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2847|Reply: 19

Ibu Muda Sedih, Lahirkan Anak Muka Macam Orang Tua

  [Copy link]
Post time 2-9-2021 08:23 AM | Show all posts |Read mode
Seorang ibu menjadi tular selepas melahirkan seorang anak perempuan berwajah tua berikutan kelahiran bayi itu dalam keadaan yang sangat jarang berlaku.


Wanita berusia 20 tahun melahirkan bayi perempuannya pada bulan lepas, tetapi kemudian menerima berita yang memilukan.


Perubatan memaklumkan bahawa bayinya mengalami progeria, yang juga disebut sebagai sindrom Hutchinson-Gilford.


Foto: Mirror




Ia merupakan kelainan genetik progresif yang sangat jarang berlaku yang menyebabkan penuaan kanak-kanak berumur sangat cepat, bermula pada dua tahun pertama kehidupan mereka.


Media tempatan pada Isnin melaporkan ibu muda berkenaan bersalin di kediamannya di pekan Libode di Cape, Afrika Selatan.


Kebiasaannya, individu yang dilahirkan dengan progeria mengalami komplikasi kardiovaskular yang teruk pada pertengahan usia remaja hingga awal 20-an.


Gejala dan penemuan tambahan juga mungkin berkaitan dengan keadaan tertentu, termasuk suara bernada tinggi, tiada payudara atau puting.


Punca penuaan yang cepat dikaitkan dengan sindrom Hutchinson-Gilford masih belum diketahui.


Beberapa penyelidik berpendapat bahawa ia merupakan proses yang tidak normal disebabkan oleh kerosakan sel kumulatif.


Setakat 2020, Progeria Research Foundation International Progeria Registry mengenal pasti seramai 131 kanak-kanak dan orang dewasa muda di seluruh dunia menghidap progeria. -CARI


Sumber: Mirror
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2021 08:29 AM | Show all posts
Sindrom Benjamin Button ka ini?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 08:30 AM | Show all posts
benjamin button
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 08:37 AM | Show all posts
semoga baby ni mendapat kasih sayang sepenuhnya
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 08:41 AM | Show all posts
biar betul... tu da berapa bulan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
SANKURIANG replied at 2-9-2021 08:29 AM
Sindrom Benjamin Button ka ini?

Benjamin button hensem
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-9-2021 09:41 AM | Show all posts

We all know BB tu handsome..sebab tu BP...tapi ni reality.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 09:43 AM | Show all posts
aiyooo.. tetibe rasa nak layan balik muvi benjamin button
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2021 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
SANKURIANG replied at 2-9-2021 08:29 AM
Sindrom Benjamin Button ka ini?

Iya. Kesian mereka2 yang ada sindrom ni. Hidup pun tak panjang ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 12:32 PM | Show all posts
Ya. Penyakit Progeria.

K-Movie pun ada psl nie. Song Hye Kyo and Kang Dong Won jd parent.

My Brilliant Life.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:05 PM | Show all posts
Benjamin Button tu last sekali dia jadi air mani kah? Sorry sbb x penah tengok movie ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:43 PM | Show all posts
bertabahlah.......
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:51 PM | Show all posts
kesiannye baby ni mesti dah besar murung..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 03:37 PM | Show all posts
Brad Pitt ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kesiannya baby ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:58 PM | Show all posts
KamikuP replied at 2-9-2021 01:05 PM
Benjamin Button tu last sekali dia jadi air mani kah? Sorry sbb x penah tengok movie ni

Hehe tak, dia mati masa dia baby (tapi umur dah tua)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2021 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by TeropongThaico at 2-9-2021 06:30 PM

Siyannya... Harap bila dia mengenjak dewasa dia akan kelihatan muda le balik. Kalau tak aduhhh tak leh nak imejin
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 08:30 PM | Show all posts
Citer Benjamin Button tu terbalik, makin lama makin muda.. Yang kes ni memang dah jadi tua sejak lahir dan x kan jadi muda..........
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya baby,.moga mak bapak dia dpt bagi kasih syg seeloknya utk dia
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2021 09:00 AM | Show all posts
hashashes replied at 2-9-2021 04:58 PM
Hehe tak, dia mati masa dia baby (tapi umur dah tua)

Oo gitu kesahnyer.. nak cari le tengok sambil mkn popkon
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 03:55 PM GMT+8 , Processed in 0.064827 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list