CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 859|Reply: 6

Boleh Ke Tak Habiskan Antibiotik?

  [Copy link]
Post time 23-8-2021 12:25 PM | Show all posts |Read mode
Antibiotik adalah sejenis ubat penting yang sering diberikan kepada pesakit bersama ubat-ubatan lain.


Kebiasaannya, doktor akan memberi bekalan antibiotik untuk tempoh tertentu, namun segelintir pesakit berhenti mengambil ubat itu selepas merasakan dirinya sudah sembuh.




Kredit foto: National Center for Health Research




Persoalannya, adakah selamat untuk tidak menghabiskan antibiotik yang diberikan meskipun badan sudah sihat?


Medical News Today melaporkan, antibiotik adalah ubat untuk membantu menghentikan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Ia bekerja dengan melawan bakteria sekaligus mencegah bakteria berkembang di dalam tubuh manusia.


Setiap ubat antibiotik daripada doktor perlu dihabiskan agar proses pemulihan dapat berlaku secara optimum.


Alasan di sebalik mengapa antibiotik perlu dihabiskan turut berkait dengan keberkesanan ubat tersebut. Apabila pengambilan antibiotik dihentikan, kuman belum tentu hilang daripada tubuh.




Kredit foto: Medical News Today




Ia juga meningkatkan risiko bakteria kebal terhadap antibiotik pada masa akan datang. Akibatnya, bakteria boleh terus hidup dan berkembang di dalam tubuh.


Kesan ketahanan terhadap antibiotik boleh membahayakan termasuk pesakit boleh terkena penyakit lebih parah, proses penyembuhan lebih lambat sehingga sesuatu penyakit sukar sembuh.


Untuk itu, pastikan antibiotik yang diberikan dihabiskan meskipun penyakit dialami sudah pun pulih.




Sumber: mStar
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 11:43 AM | Show all posts
alah, antibiotik mmg kena habiskan lah
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tak habiskan, bakteria berkemungkinan tak mati betul2 dan boleh jadi resistant pada antibiotik...lepas ni kalau sakit tu datang balik, dah kena ambik antibiotik yang lagi kuat sebab antibiotik lama dah tak berkesan nak rawat sakit tu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
antibiotik wajib habiskan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau doktor atau GP yg prescribe antibiotic suruh abiskan, kena lah abiskan. Negara yg meols tinggal ni, paling susah nak dapat antibiotic tau. Kalau dapat antibiotic macam dapat hadiah gitew. Siap kalau anak yg sakit, Doctor akan bincang dgn parents whether nak prescribe antibiotic atau tidak. Jadi, sayangilah antibiotic anda.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 06:11 PM | Show all posts
Edited by ninja9 at 25-8-2021 06:15 PM

dah ada pendapat baru iaitu bagi beberapa jenis antibiotik, cocktailah barangakli,... jadi jika bakteria tu mulai resistant kepada satu antibiotik ianya akan dibunuh oleh antibiotik lain, maksudnya walaupun dia resistant tapi varian yang mulai kebal tu tak dapat membiak
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2021 07:44 PM | Show all posts
CikYaYaYa replied at 25-8-2021 04:00 PM
antibiotik wajib habiskan..

sama juga mcm berkelamin

bermakna bercinta mesti sampai kepelamin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 03:20 PM GMT+8 , Processed in 0.083861 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list