CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 15011|Reply: 94

Hantu Cina - Malam Cina Hantu lapar

  [Copy link]
Post time 10-8-2021 09:47 PM | Show all posts |Read mode
Salam,

Hari ni, den nak crita pasal rumah sewa den di area pandan indah. Maaf den xleh la nak bgtau rumah mane,
tapi den hint la, rumah di taman cempaka.

rumah dia mcm gambar ni.


So, sumah kecil 2 tingkat, dipotong separuh, kira sebelah2 je jiran.

masa sewa rumah ni, kira rumah pertama la, sbb baru kawin. Sebelumnya duk bangsar,
pindah sini sbb nak dekat dengan LRT, dan juga jalan besar MRR2.

Ceritanya begini, jiran den ni kiri kanan cina, tapi cina yang sgt baik. sangat tolenransi dan peramah.
den xde masalah pun dgn jiran den ni, walaupun diorg bela anjing dan sebagainya. Kenapa den ckp diorg baik ?

Ok, jiran den ni org cina ckp "tangkee", kira mcm perubat , or medium untuk berubat dan sebagainya lah,
masa den baru pindah, diorg buat lepas magrib, hari khamis. akan dgr la diorg "berzikir", ketuk gong, colok, dan sebagainya.
satu hari tu jumaat malam mcm biasa wife baca quran, baca yasin, tetiba diam jiran den ni, dia tunggu smpai la habis isyak baru
diorg sambung. Sejak hari tu, diorg tukar buat hari rabu je. tak buat hari yang sama dengan ngaji kami.

Ade sekali sembang dengan jiran ni, dia cakap tak nak ganggu kami sembahyang. gitu la, so dia hormat den, den pun hormat la depa.
baik kan ? kadang2 bagi buah kat kami, jaga rumah kami bila balik kampung.

Berbalik kepada cerita seram, den sewa situ setahun je, lepas wife bersalin anak sulung, masa tu wife berpantang kat kampung, so den ade sebulan masa duduk sorg-sorg dan kemas untuk berpindah. So bulan terakhir tu mmg kebetulan "tangkee" bizi semacam, dengan byk kematian dia handle, dengan "bulan malam hantu lapar" nya.

so satu hari ni, jiran den sembang-sembang la dengan den, masa tu sebelum magrib, betul-betul tgh hening petang merah2 langit.
dia cerita dengan den, malam ni malam hantu, org cina tak keluar rumah dah lepas matahari tutup. and diorg bagi makan hantu2.
Dah jiran den ni kan "tangkee", memang penuh la makanan2 hantu depan rumah dia, bawah pokok, tepi jalan, semua dia letak.

den tanya dia, "memang ade ke moi hantu datang makan ?" . dia gelak je kat den, dia cakap "kalau u ada baik nasib, nanti u nampak la."

den pun gelak je skali.


dia ckp lagi. "itu rumah u, atas pitu ade cermin, itu uncle xx punya , u tak kasi buang meh ? bagus la, ada itu dekat rumah".


mmg masa pindah sini, ade cermin cina kat atas pintu, den mmg x buang pun, den biar je, anggap je la luar rumah.
masa ni, den tak tau pun ade fungsi cermin tu di kepercayaan cina, cermin kasi serap hantu or energy jahat gitu.

den jawab la : "oo malas la usik-usik rumah org, lagipun sewa ja, lagi sebulan mau pindah sudah".
amoi tu bgtau ok la tu pindah, lagipun sudah ade anak kecik, tak sesuai duduk sebelah dia, dia buat sembahyang rumah dia.

Malam tu, mcm biasa den duk sorg2 kat bilik, tgk movie , dalam pkul 10, 11 malam la masa tu. dengar la bising kat luar, dengar pagar rumah mcm org tolak2 tau.den ingat kan ade org datang ke, or ade anjing jiean terlepas nak masuk rumah ke gitu. pastu den pun usha dari balkoni, dah malam, x nampak sgt, bila usha rupanya yg bising tu bukan pagar rumah den, tapi pagar jiran den tu.


Mcm kene tolak angin pun ade.sbb xde org , xde pape pun kat pagar dia, cuma pagar dia mcm bergerak keluar, mcm kene tolak dari area dalam la, mcm nak bukak pagar gitu. Memula den pun buat tak tau je, tapi asik berbunyi je, masa tu dah nak pkul 12, den nak tidur kang bising lak.

Niat di hati,nak turun bawah, kot2 besi pagar dia tak lock ke , ape ke, ingt nak betulkan la. xnak bising2 den nak tido.


Part ni la yang seram tu. Sebelum den turun, den usha dari balkoni den, usha dari tingkap je, terus berderau darah, terus meremang, terus rasa nak pitam. Ape yang den nampak adalah, seakan-akan org tua yg kurus kering, tapi tinggi dia kepala smpai paras tingkat atas,hitam legam, kedudukan dia masa tu tengah nak capai makanan kat luar pagar, tepi pokok, dan lutut dia yang menolak-nolak pagar rumah tu.


Kira badan dia lepas dari pagar rumah, kaki dia dalam kawasan rumah, sambil tunduk, lutut tolak pagar, sambil capai makanan bawah pokok.
den tgk kejap je, mmg nampak kelibat pastu den terus baring tutup muka dengan bantal. Den cuma harap dia tak jengah dari tingkap balkoni den je.

Tapi den xleh tido geng, sebab badan den seram sejuk, sambil berdebar-debar takot bende alah tu jenguk den. den cuma bukak je bacaan dari phone den. smpai ke pagi. dan smpai kepagi la bunyi pagar tu, lepas tu sesekali bunyi berdengus.


pagi baru la den leh tido. den xde lah nak g tanya jiran den, tapi ape yg den buat is den cpt-cptkan cari rumah dan pindah keluar. Hujung minggu tu juga den keluar. Tak sempat jumpa jiran den sbb dia xde kat rumah.


Seramm nampak hantu cina ni.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
baru lain dr yg lain....
Tapi iolss tk rasa  seram pun
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2021 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak mau baca habis part seram tu haha kang aku ngigau
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2021 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
seramm pulak memalam baca cite antu
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2021 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Jap.. Bila last day hantu lapar?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 12:18 AM | Show all posts
1st time dgr org nampak hantu Dina
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlm pagar ntah2 belaan tangkee
Dia suruh menjelmakan diri supaya uols nampak
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Oo patutlaa setiap umah cina ada cermin atas pintu. Termasuk opis aku dulu. Ingatkan hiasan je.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2021 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Huuu.. Aku tau kws ni.. pnh tgk rumah ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm slenderman jer. Dia pakai baju apa?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 04:20 AM From the mobile phone | Show all posts
iols dulu selalu dgr radio ria spore cite psl hantu cina lapar masa ghost month dorg biasanya bulan 7.. byk gak la kisah menarik.. so kalau nampak cina sedia makanan utk hantu mlm tu korg x payah la keluar kan ada rezeki ternampak pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat kuala sepetang diorg bakar duit kertas banyak sangat tepi jalan unggun api besar petang ghost festival
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Seriau baca tgh2 mlm
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita Seram/hantu kena baca waktu siang...
Utk yg penakut cam iols.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg cermin tu boh depan pintu.. Bertujuan utk halang benda2 tak elok (hantu)  dari masuk rumah.

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Diorg letak makanan kat luar tuh, jgn dimakan.. sbb dah lama terdedah, mungkin dah rosak..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2021 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Hungry ghost festival mesia dgn singapura sama.. hat tmpt2 lain berbeza.

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by AKAZ85 at 11-8-2021 09:12 AM

Kakyung ingat lagi masa kerja insurance dulu.. Ada sorang kawan chinese ni tegur masa tu kakyung balik lambat petang tu nak siapkan keje.. Dia kata.. Eii.. Baik u balik cepat2 rumah laa.. Hari ni hari hantu lapar woo... Kakyung tanya laa amende hari hantu lapar tu.. Tu laa dia citer hari bagi makan segala hantu2 ni.. Dia kata kalau orang melayu tak bagi keluar rumah waktu maghrib.. Sama jugak laa dengan kefahaman chinese pasal hari tu.. Beria dia kata u cepat2 balik laa.. Jangan stay ofis.. U tengok mana ada orang.. Semua sudah balik.. Katanya.. Dah dicakap macam tu memang cemas laa awak ni kan.. Haha.. Cepat2 kemas balik sama dengan dia.. Sebelum berpisah tu dia kata.. Kalau u jumpa apa2 odw balik tu u buat xtau saja laa.. Lagi 1 i nak ingatkan.. Apa yang ada tepi jalan tu jangan amik atau pijak.. Time tu kan banyak diaorang letak makanan laa, buah laa.. Jangan amik.. Jangan pijak colok tu jugak walaupun colok tu dah padam katanya sebab kalau terpijak takut roh hantu tu masuk dalam badan... Gitu laa ceritanya...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Cermin cina tu yg macammana? Bentuk mcm hexagon tu ker?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols selalu rasa hungry ghost festival nih sejenis kebudayaan yg unik. Selalu baca mcm2 kisah hantu yg jd masa nih, dulu i ni avid reader tsgs series mmg byk sharing psl hungry ghost ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 10:06 PM GMT+8 , Processed in 0.092912 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list