CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12206|Reply: 90

mana best rumah landed ke condo?

[Copy link]
Post time 26-7-2021 11:15 PM | Show all posts |Read mode

iols plan nak beli rumah sendiri. tapi pening kepala nak pilih landed or condo.

antara kekurangan duduk landed house kucing berak, takut org pecah rumah, kurang privacy.

condo pulak bau asap rokok jiran kat balcony, bunyi guli, budak lari2 kat tingkat atas.

dedua ada pro & con. harap uols boleh share pengalaman uols mana lebih ok. stay  rumah condo atau landed?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Condo… rumah landed byk hal nk kena maintained… bulan2 pun nk pkai byk duit… condo just nice, maintain dlm je cat baru, ubahsuai perabot skit sbyk…
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Condo, dah nak pencen baru landed
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 11:24 PM | Show all posts
Kupucandy replied at 26-7-2021 11:19 PM
Condo… rumah landed byk hal nk kena maintained… bulan2 pun nk pkai byk duit… condo just nice, mai ...

bagi contoh sikit sis apa yg nak kena maintain kat umah landed?
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Condo. Keselamatan terjaga. Landed kang, ada kejadian panjat memanjat. Tapi condo yg eloklah, jgn apartmen yg any Tom, Dick and Harry boleh tinggal/masuk. Kwn meols duduk so-called condo dekat Puchong nun. Sekali grill kena kepak yach, sbb grill dia acah2 seni, pakai yg kelopak2 bunga, daun daunan tu Kena kepak, then pencuri masuk! Habis semua laptop, barang2 semua.
Landed pulak - kawan kepada kawan meols cerita, dia kena hunus parang yach, dekat leher. Punnn di Puchong Alhamdulillah, tak di apa2 kan. Rumah besar, 3 tingkat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 11:27 PM | Show all posts
aiyaya2708 replied at 26-7-2021 11:20 PM
Condo, dah nak pencen baru landed

dah nak pencen tak mau duduk umah dabel story. takut tulang dah mereput. dapat landed house setingkat je best jugak
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 26-7-2021 11:29 PM | Show all posts
Carcosa replied at 26-7-2021 11:25 PM
Condo. Keselamatan terjaga. Landed kang, ada kejadian panjat memanjat. Tapi condo yg eloklah, jgn ap ...

tak leceh ke nak angkut barang kalau gi soping ?
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Landed la best. Bole bercucuk tanam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-7-2021 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Landed best. Masa pkp x boleh keluar rumah rasa terperangkap duduk dalam rumah condo
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makneng at 26-7-2021 11:39 PM
bictoria replied at 26-7-2021 11:24 PM
bagi contoh sikit sis apa yg nak kena maintain kat umah landed?


Bumbung, cat luar n cat dlm rumah, cermin tingkap, in case ada pakai tinted. Auto gate pun nak kena ambik kira. Kalau ada pasang awning nak kena tengok2 gak.. Kut bocor ke, diterbangkan dek angin ribut ke. Kalau rmh ada yard nak kena pikir tebas rumput bagai. Lupa...termite..ni sama ada nak buat sendiri atau panggil pest control. Ikut bajet.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Condo-lebih safety and privacy
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
bictoria replied at 26-7-2021 11:24 PM
bagi contoh sikit sis apa yg nak kena maintain kat umah landed?

Garden nk kena pnggil org jaga, umah nk kena cat 2 tahun skali, pagar nk kena touch up, gutter smua nk kena maintain, ini my experience yg ada landed property, so my conclusion better duk condo…
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
bictoria replied at 26-7-2021 11:29 PM
tak leceh ke nak angkut barang kalau gi soping ?


Tak leceh langsung. Parking me'ols sebelah pintu yg nak ke lift. That's why i said, kena cari condo yg eloklah. Development elok, management elok, facilities elok.
Kalau tak, dptlah condo /apartment yg tah hapa2, then neighbours yg... sorry to say, caprut.
Kang tgh2 malam dok berdentum detam house party
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 11:40 PM | Show all posts
safety & privacy tu i suka. kalau cerai ex susah nak kacau sebab ada guard tak bleh simply masuk rumah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2021 11:42 PM | Show all posts
meie replied at 26-7-2021 11:32 PM
Landed best. Masa pkp x boleh keluar rumah rasa terperangkap duduk dalam rumah condo

boleh ambik angin kat balcony. angin sepoi2 bahasa.. ehhh best pulak bayangkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
I dok landed tp i rasa condo lagi selamat & privacy..mcm i dpt jiran yg terlebih prihatin, asal tak nampak kete or pintu tingkap tutup jiran dah gelabah whats app tanya balik kampung ke
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2021 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
I prefer landed house because senang nak angkut barang2. I PJJ dgn husband so masa anak kecil dulu mmg syukur sgt dok landed house sbb nk ulang alik ambil brg2 anak lg keluar masuk kereta. Belum lg kalau beli groceries ke brg2 lain kan. Paling syukur sekali masa Feb haritu i n anak kena self quarantine sbb close contact, so each time runner dtg hntr brg boleh suruh letak dpn pagar je. Cant imagine kalau dok condo and mgmt x allow runner naik hntr dpn pintu rumah
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:04 AM | Show all posts
Landed. Buka je pintu. Kereta dah ada kat luar. Start engine. Terus g keje. Condo nak kena hadap lift.
Maintenance fee bulan2 kena bayar. Tak bayar kang air dia potong. Kalau landed. Kalau x nak join security. X yah bayar. Tapi kan. Bergantung pada duit yg kita ada. Rumah landed kat kl mahal . Condo okay.
Pastu landed boleh bela pet. Kalau x suka org bz body. X yah tegur2 jiran. Hihihi. So dorg pun x endah. Tp tu kan rezeki masing2... dpt jiran yg bzbody atau tidak. Hihi.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:06 AM | Show all posts
Kupucandy replied at 26-7-2021 11:37 PM
Garden nk kena pnggil org jaga, umah nk kena cat 2 tahun skali, pagar nk kena touch up, gutter smu ...

Tp kalau x de duit. Umah x yah cat 2 tahun sekali... garden tu... hmmm simen kan aja. Rumah i mmg developer buat simen siap2. X de garden.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 12:07 AM | Show all posts
KL Selangor ke? gated ok je landed. Teres pun okay amek yang 600K ke atas la ruang ciput depan/tepi rumah je pun takdela susah nak maintain rumput beli lawn mower shopee potong sendiri sebulan sekali. Cat? alah cat sendiri pun boleh la rumah sekangkang kera je pun. Tapi tu la, kalau usia dah 60.. pandai2 la bajet duit sket untuk maintain rumah, sbb time tu rumah serba serbi dah lama. n lutut pun dah sakit tenaga pun takat guna mulut jadi mandur okay la, takleh panjat2 dah kang jatuh sakit tulang ke ape mmg susah nak sembuh. Bab bercucuk tanam tu.. tu biasanya impian je, takdenye orang rajin nak bercucuk tanam (gali tanah nak tanam tikus mati pun penat tau).

Tapi bagi I kondo lagi best sebab percaya la jarang orang lepak tepi rumah selain hari raya, biasa terus masuk rumah dok depan pc/tv. pool kat bawah je, gym kat tepi blok je, bbq area kat atas je, Ni standard la, ada yg ada kedai runcit/dobi siap kat bawah. Yang mewah sket ada yg ada cafe bagai. Ada yang ada guest house bagai untuk tetamu kita siap valet n khadam (berbayar) kat lobi. Ada yang siap taman pokok pokok kat public floor, boleh jogging keliling kat atas blok yang bersambung kat atas tu. Lagi satu biasa kondo diorang plan dekat ngan semua benda (public transport mall etc) kira walking distance je semua benda.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-2-2024 10:40 PM GMT+8 , Processed in 0.084064 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list