CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5252|Reply: 28

Projek: Anchor SPM Tak Ciplak Bad Genius

  [Copy link]
Post time 3-3-2021 04:09 PM | Show all posts |Read mode
Penulis skrip drama Projek : Anchor SPM, Anwari Ashraf menafikan drama ini menciplak idea filem Thailand berjudul Bad Genius.


Anwari berkata, drama ini tampil berbeza antaranya dari segi genrenya sendiri.


"Drama ini tidak sama sekali meniru filem terbabit kerana bagi saya perbezaan yang sangat besar di antara dua cerita ini adalah genrenya sendiri.


"Bad Genius genre 'heist' manakala Projek: Anchor SPM pula 'young adult'. Ceritanya juga sangat berbeza. Memang betul ada babak yang lebih kurang. Maklumlah dalam dewan peperiksaan," katanya menerusi sidang media secara maya.


Foto: Harian Metro




Anwari meminta peminat menonton sendiri drama ini untuk mengetahui perbezaan yang dikatakan.


"Saya yakin kalau peminat yang berkata demikian menonton cerita ini, mereka akan susah menyamakan kedua-duanya," katanya.


Terdahulu, isu terbabit tular di Twitter baru-baru ini apabila seorang pengguna mengulang ciapan dengan melahirkan perasaan kesal dengan penghasilan drama yang dikatakan meniru filem lakonan Chutimon dan Chuengcharoensukying yang ditayangkan pada 2017 itu.


Projek: Anchor SPM arahan Razaisyam Rashid menerusi jenama Astro Originals bakal ditayangkan di Astro Citra saluran 108 (HD)/ 128 (SD) bermula 15 Mac ini.


Drama lapan episod membariskan pelakon muda seperti Aedy Ashraf, Daiyan Trisha, Shasha Abedul, Chubb-e dan Nadhir Nasar ini memaparkan pengalaman kehidupan dan gelagat mereka menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 04:19 PM | Show all posts
ciplak tk ciplak

tk bekejau org nk nengok drama ko
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 05:08 PM | Show all posts
baju tu macam baju budak form 6 je. tajuk untuk spm. kenapa tak pakai je pinafore sekolah menengah tu kalau taknak pakai baju kurung pun.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 06:51 PM | Show all posts
rajamoney replied at 3-3-2021 04:19 PM
ciplak tk ciplak

tk bekejau org nk nengok drama ko

LOL tulah pasal.
Siap pancing suruh pegi tengok kalau nak tau beza.
ALahai nokkkk geli tekakkk
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Giguih nak suh org tgk..pastu last2 meati ckp xsame... Sila tonton smp akhir episode.. Katenye... Padahal.... Same je kekdahnye
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Chubb e nampak kiut, aedy ni dah kerat rambut la ekk
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Haruslah ciplaaaaakkk. Mati2 tknak mengaku. Haktuih. Ujung2 suruh urang tgk utk ketahui. Pancing2 mcm ni, netizen dah boleh baca lah. Cuba lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
kivio replied at 3-3-2021 06:51 PM
LOL tulah pasal.
Siap pancing suruh pegi tengok kalau nak tau beza.
ALahai nokkkk geli tekakkk

kakiah terbaca ayat last tu, geli tetekk

maaf kan kakiahh ya
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 11:15 PM | Show all posts
best sangat ke drama deorang tu?
padahal inspirasi dari bad genius jugak kan tapi tak nak ngaku?

sape tag pelakon2 tu dapat rm10k... tc applies gittturhhhh

ko aderrrr?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka temgok chubee tu...muka dia ala2 budak kat sekolah yg penuh misteri. Yg hero remaja tu x hensem tp ada model look.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Betullah tu tak ciplak bad genius tapi bad genius yg ciplak cerita dia
Idea cerita ni dari masa zaman dia tadika kemas lagi dah ada dalam kepala dia
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah biasa daa produksi msia ciplak menciplak tp claim idea sendiri..even anak pengarah tersohor negara pn ciplak karya org lain,tp kemain defend diri ckp y tu original idea dia...

Kt tv3suku pn ciplak drama thai jgk,sekali ngn poster haa..ni asteruk y mmg dah teruk,no biggie laa..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 02:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Yerlah x ciplak idea kann.. Yerlah drama ni ber episod, haruslah byk jalan cerita yg berbeza... Yang bad genius tu movie.. OK lah, aku anggap citer ni inspired by bad genius jer lah ok
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 06:51 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 3-3-2021 11:15 PM
best sangat ke drama deorang tu?
padahal inspirasi dari bad genius jugak kan tapi tak nak ngaku?

...

Alah biasalah cam misteri dilaila tu awal-awal ke mati pun takmau ngaku niru matsaleh,
last-last kantoi kene pressure, dia sendiri ngaku.

Hah nak cakap ape lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 06:52 PM | Show all posts
kiah_mai_pulak replied at 3-3-2021 11:09 PM
kakiah terbaca ayat last tu, geli tetekk

maaf kan kakiahh ya

Kahh ke tetek pulak peginya haha
Bolehla
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Meolls tengok iklan je terus terpikir dia tiru bad genius. Sama dengan cerita selamat hari jadi tu, sama mcm happy death day..

Tapi meolls tak tengok pun, just tengok iklan terus boleh agak mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2021 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm nak tgk lah. Support lokal. Gitew.   
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2021 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Whatever. Yg lagi jijik si dayan trisha tu xmacam budak spm. Melainkan sbb kobid sekolah tutup 10tahun dan spm untuk umur 27
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2021 01:42 AM | Show all posts
btw iols nak tanya kalau ada student dekat sini...
korang sit exam macam spm tu boleh bawak masuk smartwatch ke?
kalau boleh fuhhh byk nota boleh simpan dalam tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2021 09:41 AM | Show all posts
Perawankota replied at 4-3-2021 02:28 AM
Yerlah x ciplak idea kann.. Yerlah drama ni ber episod, haruslah byk jalan cerita yg berbeza... Yang ...

Aiols syak tiru Bad Genius the Series..

Ada ya series..pelakon pun lain..jln cerita sama..tp cara tiru x sama sbb xde kod piano tu. Watak kawan diorang yg couple lagi berkembang

Projek Anchor SPM ni..maybe beza sbb acah2 involve satu batch...lps tu ada scene politik org tua kt skolah. Scene tahun 90-an katanya


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 06:32 PM GMT+8 , Processed in 0.097122 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list