View: 2907|Reply: 17
|
Selagi Tak Hitam Selagi Tu Tak Buang, Awas Risiko Penyakit Guna Minyak Masak Ula
[Copy link]
|
|
Selain beras dan rencah masakan, antara barang keperluan lain yang paling penting di dapur sudah tentunya minyak masak.
Namun tanpa disedari, ada segelintir dalam kalangan kita yang mempunyai satu tabiat iaitu gemar menggunakan minyak masak berulang kali.
Pendek kata, selagi warna minyak masak tidak berubah menjadi kehitaman, selagi itulah ia disimpan dan digunakan beberapa kali.
Mungkin tidak ramai yang tahu, tabiat ini sebenarnya memberi kesan kepada kesihatan untuk jangka masa panjang.
Dr Ahmad Samhan, Kredit foto: mStar Online
Menerusi perkongsian Dr Ahmad Samhan di bebenang Twitter, beliau menerangkan risiko akibat penggunaan minyak masak berulang kali, antaranya boleh menjadi punca penyakit barah!
"Minyak masak yang digunakan berulang kali boleh mengundang risiko mendapat penyakit atherosclerosis (salur darah tersumbat akibat menjadi keras dan tebal), penyakit hati, penyakit jantung, penyakit Alzheimer, Parkinson dan barah.
"Ini kerana semasa menggoreng, minyak masak melepaskan sisa toksik dipanggil aldehydes yang tertinggal di dalam minyak.
"Makanan yang digoreng menggunakan minyak yang diguna semula akan menyerap sisa toksik aldehydes tersebut," demikian kongsi doktor tersebut.
Menurut Dr Ahmad Samhan, sebaiknya minyak masak diguna maksimum sehingga dua atau tiga kali sahaja dan sekiranya ia telah bertukar warna menjadi perang kehitaman, minyak berkenaan perlu dibuang.
"Minyak sisa menggoreng haiwan yang berdarah seperti ayam, ikan atau daging seelok-eloknya tidak diguna semula dan terus dibuang kerana darah haiwan itu akan meningkatkan kandungan karbon dan mengubah struktur asid lemaknya yang berbahaya kepada kesihatan.
"Hati-hati menggunakan minyak masak dalam paket 1kg. Kajian menunjukkan minyak dalam paket 1kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.
"Elakkan dari beli minyak yang tak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah," pesannya.
Gambar Hiasan
Tambah doktor ini, orang ramai juga sebaik-baiknya dinasihatkan untuk mengurangkan tabiat makan makanan yang digoreng di luar rumah kerana dibimbangi peniaga menggunakan minyak masak yang dikitar semula bertujuan mengurangkan kos.
"Di rumah, saya memang melarang isteri untuk guna minyak yang sama. Cukup hanya sekali.
"Jangan gunakan minyak masak berulang kali. Minyak yang dikitar semula hanya sesuai dijadikan biodiesel untuk bahan bakar bukan untuk masak makanan," kongsinya lagi. -CARI
Sumber: mStar Online |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sampai hitam ?.. tu dahsyat..
|
|
|
|
|
|
|
|
Ramai dah tahu akibatnya tapi kalau orang perseorangan bolehlah ikut nasihat tu. Tapi kalau peniaga mana nak ikut nasihat tu selagi tak hitam pasti mereka akan terus guna. |
|
|
|
|
|
|
|
bayangkan la kt kedai2 mamak yg jual ayam grg tu berapa kali ulang guna minyak yg sama.. |
|
|
|
|
|
|
|
minyak terpakai tu boleh buat sabun
boleh belajar dari you tube atau tanya mana2 org yg pakar/pernah buat
kazen meols dh buat byk kali |
|
|
|
|
|
|
|
kalau minyak bekas grg ayam jadi sabun bau ayam tak.. hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
itulah aku pun perhatikan jugak.. tapi kalau kedai mamak ni paham2 jela tahap kebersihannya cmna..
|
|
|
|
|
|
|
|
raihaneem replied at 3-3-2021 01:17 PM
Sampai hitam ?.. tu dahsyat..
org menjual le tu |
|
|
|
|
|
|
|
kalau cenggini idokle mau orang buat sabun heheee
ada caranya, siap boleh letak bau yg anda suka kekdahnya..
takde dh bau2 ayam ka, ikan ka...
|
|
|
|
|
|
|
|
rasa sayang nak tukar sbb tengok elok kuning lg
mcm aku lepas goreng ikan pekasam aku tapis pastu guna semula
nampaknya kena ubah tabiat ni
tp kalau hitam buang teruslah |
|
|
|
|
|
|
|
betul sgt...oleh itu gorengla pisang atau cokodok dirumah je, terjamin selamat sbb kita tak recycle minyak berkali2. akak sekali paling byk 2 kali je, pg guna utk goreng cokdok, lunch guna utk goreng ayam. maybe kena tukar airfryer jahhh tp akak org kg, x reti mkn benda x berminyak hiksss
|
|
|
|
|
|
|
|
betul2 aku pun selalu tgk diorg top up jer minyak baru..
dulu lah ada satu indon ni jual goreng pisang dekat dengan opis aku. pernah tgk lepas tudia top up minyak tu top up minyak plastik minyak tu dia pusing dalam kuali minyak dia pastu baru dia buang plastik tu pun dah kecut kena minyak panas.. apa motif dia buat camtu aku pun tak tahu
nasib baik aku tak pernh beli kat dia.
|
|
|
|
|
|
|
|
sampai ayam goreng tu pun nk hitam
padahal bukan hangus
bau mcm hangus
|
|
|
|
|
|
|
|
Aku max guna 2x ja minyak yg sama..selalunya sekali ja..tak selera nak makan guna minyak yg sama byk kali |
|
|
|
|
|
|
|
ni lahhh punca nasi tak cukup kat rmh..biasanya cukup je.hari try buat resipi nie,tiba2 tak cukup |
|
|
|
|
|
|
|
Klau greng ayam/ikan biasa guna mnyak sama utk keesokkan hri lps tu trus buang. Klau dging mmg trus buang sbb lemak dr dging jd ketul2 geli nk guna minyak sama. |
|
|
|
|
|
|
|
gerai pisang goreng, selalunya diorg topup jer minyak baru ke dalam minyak lama... |
|
|
|
|
|
|
|
minyak nk sama hitam ngan bontot kuali...hihihi... |
|
|
|
|
|
|
| |
|