CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3917|Reply: 26

Pfizer Mungkin Kurang Berkesan Pada Individu Obes, Kena Tambah Dos

[Copy link]
Post time 2-3-2021 11:47 AM | Show all posts |Read mode
Para penyelidik mendakwa vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 berkemungkinan tidak memberi kesan kepada individu mengalami berat badan berlebihan atau obesiti.


Menerusi laporan Mirror.co.uk, saintis di Itali memaklumkan hasil penyelidikan mereka menunjukkan individu obes yang memiliki Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 30 ke atas memerlukan kuantiti dos vaksin tambahan.




Kredit foto: Time Magazine




Mereka juga mendakwa, sekiranya petugas perubatan mengalami obesiti yang juga penerima vaksin, antibodi yang terhasil setelah suntikan buat kali dua hanya menghasilkan separuh berbanding mereka yang sihat tubuh badan untuk membantu melawan virus Covid-19.


Walaupun terlalu awal untuk mengetahui keberkesanan vaksin, namun ia menunjukkan bahawa orang obesiti memerlukan dos tambahan untuk memastikan mereka terlindung daripada Covid-19.


Penyelidik mengatakan perkara itu berlaku kerana obesiti lebih terdedah untuk risiko penyakit diabetes dan tekanan darah tinggi malahan lemak berlebihan menyebabkan perubahan metabolisme sekali gus menyukarkan badan melawan jangkitan.


Sementara itu, laporan The Guardian memberitahu, di Rom, seramai 248 petugas kesihatan telah menerima suntikan dos vaksin Pfizer kali kedua di Istituti Fisioterapici Ospitalieri.


Tujuh hari setelah menerima dos kedua, 99.5 peratus daripada mereka mengalami tindak balas antibodi, dan tindak balas ini lebih besar pada BMI normal berbeza tindak balas yang tidak jelas diperoleh daripada mereka memiliki berat badan berlebihan.


Aldo Venuti dari Istituti Fisioterapici Ospitalieri berkata, oleh kerana obesiti adalah berisiko dijangkiti Covid-19 dan mencatatkan rekod kematian tertinggi, kerajaan perlu merancang program lebih efisien untuk menangani masalah ini.




Sumber: Sinar Harian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2021 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols speku yg kat mesia ni, sapa yg obes, sumer dah kena rejek ineligible utk beksin pfizer
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurus2 kanla badan tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:16 PM | Show all posts
Covid pun kena kerja keras nak tembus lemak si gemuk ni...

lojik lah dose kena double triple...

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:26 PM | Show all posts
Punat_button replied at 2-3-2021 12:16 PM
Covid pun kena kerja keras nak tembus lemak si gemuk ni...

lojik lah dose kena double triple... ; ...

fariska punya lemak pun boleh tahan tepu juga kalau tengok profile picture bibik indon yang caras suami orang jusa C. rasanya dia kena cucuk vaksin guna jarum pam tayar lori



Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 12:39 PM | Show all posts
Ikut berat badan lah, kalau dah badannya memang besar, perlulah dos yang besar
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 2-3-2021 12:42 PM | Show all posts
Punat_button replied at 2-3-2021 12:16 PM
Covid pun kena kerja keras nak tembus lemak si gemuk ni...

lojik lah dose kena double triple... ; ...

Ye sis...vaksin ni oil-based bukan acid. Oil based serap lambat sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmm...dah start bg alasan vaksin tak berkesan kt obese people..japgi,alasan ape lg?ai bru jah saiko kan diri utk beranikn diri terima vaksin walaupun tak yakin dgn effectiveness vaksin..ni dah bg alasan mcm ni..haihhhhhh~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2021 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Habislah makin ramai gemukkan diri untuk elak vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 03:41 PM | Show all posts
laaa yg obes ke?
mana yang untuk isap rokok?

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi seekor penjilat amerika yahudi tetap nak promote pfizer sangat la, mcm dia dapat commission...mmg ciri2 cybertrooper taiwan
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 03:53 PM | Show all posts
dah la statistically malaysia ramai yg obese.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Orkuitor replied at 1-3-2021 11:49 PM
Tapi seekor penjilat amerika yahudi tetap nak promote pfizer sangat la, mcm dia dapat commission...m ...

Nampak sangat pencacai china buta kayu... Claimed seorang yang practical... Sebab bayar murah level pencacai low class...
Enjoy!
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pencacai amerika yahudi dah triggered, bangkit dr kubur
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
lipans replied at 2-3-2021 03:53 PM
dah la statistically malaysia ramai yg obese.

Aku tambah lagi, dalam negara negara Asia Tenggara.
Dalam negeri, WP Putrajaya champiang meninggalkan jauh negeri negeri lain.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Orkuitor replied at 2-3-2021 03:49 PM
Tapi seekor penjilat amerika yahudi tetap nak promote pfizer sangat la, mcm dia dapat commission...m ...

Cakap biarlah bertapis, jangan jatuhkan maruah diri sendiri lebih-lebih lagi kalau ilmu kau dalam infectious diseases is close to zero.

Berkaitan dengan artikle dan study di Italy... rajin2 lah membaca dan bertanya kepada pakar scientists infectious diseases. Please don’t cherry pick.

This is based on a pre print that was just published (NOT peer reviewed) on the Italian healthcare workers. They measured their antibody concentrations one week after their second dose and they found out about a two-fold lower level of antibodies in people with obesity compared to people without obesity. 3 important points to note

1. This is a very early, very small study. Who knows if it will eventually be confirmed.

2. Even if it’s confirmed, it’s hard to know the clinical impact of having half the number of antibodies. It could be that even if you cut your antibodies in half, you still have plenty enough to be protected from getting a bad case of Covid-19 (or any case of Covid).

3. We do know that having obesity is correlated with more severe covid outcomes, and so getting a covid vaccine is still absolutely a good idea. Don’t be dissuaded by these types of headlines, it’s still going to be a big help.





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2021 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 2-3-2021 01:09 PM
Hmmm...dah start bg alasan vaksin tak berkesan kt obese people..japgi,alasan ape lg?ai bru jah saiko ...

Itu hanya headlines. Valid concern but dig deeper into the study that’s being done.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
rookiecake replied at 2-3-2021 10:32 PM
Cakap biarlah bertapis, jangan jatuhkan maruah diri sendiri lebih-lebih lagi kalau ilmu kau dalam  ...

Hahaha, seekor lagi penjilat amerika yahudi dah muncul
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rookiecake at 2-3-2021 10:48 PM
Orkuitor replied at 2-3-2021 10:38 PM
Hahaha, seekor lagi penjilat amerika yahudi dah muncul


Semua Muslim doktor2 di seluruh dunia pun penjilat Amerika Yahudi jugak? Tak masuk akal langsung.

Btw, you replied faster than it takes to read what I’ve typed. Nampak sah, reading is not your forte. Terserlah kedaifan kau dan berapa cetek ilmu kau. Amat memalukan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
mari bersenam





Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 08:56 PM GMT+8 , Processed in 0.136676 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list