CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6867|Reply: 38

[ILMU MUDAH]: LAVA FLOWS DIRECTLY INTO THE SEA! NGERI

[Copy link]
Post time 21-2-2021 09:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 23-2-2021 05:12 AM

So, lava ni adalah sangat panas kerana ianya adalah asalnya batu batan. Batu batu itu bukan sekadar jadi cair, malah jadi panas kerana tekanan keatas batu2 tadi. The pressure is so great di dalam bumi ini hingga fenomena ini berlaku. Cuba lihat lava flow ini; kejap je video nya, 1 minit sahaja. Ini di Hawaii, yg terletak betul2 atas Rings of Fire dimana tectonic plates bumi bertemu. Ini adalah dari gunung berapi Kilauea di sana.
Mereka di Hawaii sgt biasa dgn lava flow dan berani sahaja buat2 rumah dekat2 area yg ada active volcanic activities. Ngapa laaa..






Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-2-2021 10:20 PM | Show all posts
Life is not always easy, the feeling of constantly setting us tasks, moments of trials, leads to a hopeless state, but believe me, we create these circumstances independently of our illusions of vision of the world.  Do not succumb to this state there is always a way out.  In the first place, it is necessary to believe in it and not to give in to any doubt, even at the moment when during the study period it is time to pass the exam.  Execute, make sure your knowledge is always ready to help https://topdissertations.com/white-paper-assignment/
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 11:06 PM | Show all posts
Teringat tengok Tangkuban Parahu, Bandung...dok byg kalau meletus...huhu..
Jogja pun leh nampak kesan larva tepi2 jln...ngeri...huhu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2021 05:52 AM | Show all posts
seribulan replied at 21-2-2021 11:06 PM
Teringat tengok Tangkuban Parahu, Bandung...dok byg kalau meletus...huhu..
Jogja pun leh nampak kes ...

ada ya letupan di Bandung?
nanti sy google
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 08:16 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 04:52 AM
ada ya letupan di Bandung?
nanti sy google

Tak tahu ada...Tangkuban tu asalnya gunung berapi...Jogja ade le...
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2021 09:24 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 04:52 AM
ada ya letupan di Bandung?
nanti sy google





This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2021 05:14 AM | Show all posts

wah ini dimana
unik dan agak menggerunkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2021 05:14 AM | Show all posts
seribulan replied at 22-2-2021 08:16 AM
Tak tahu ada...Tangkuban tu asalnya gunung berapi...Jogja ade le...

oh begitu ya
saya tak peka sangat
nasib baik malaysia tidak ada gunung breapi
saya gerun
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2021 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-2-2021 04:14 AM
wah ini dimana
unik dan agak menggerunkan

Bandung le tu...sana cuaca cam Cameron
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-2-2021 07:30 AM | Show all posts
seribulan replied at 23-2-2021 06:50 AM
Bandung le tu...sana cuaca cam Cameron

iya? macam sejuk gitu?
in bandung?
saya selalu bayangkan bandar2 di indonesia di panas2
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2021 07:30 AM
iya? macam sejuk gitu?
in bandung?
saya selalu bayangkan bandar2 di indonesia di panas2

ada cerita lagenda tempat ni Tangkuban Perahu. Dulu masa i pegi sejukla... now i xtaulah..mybe x sgt dah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 28-2-2021 06:30 AM
iya? macam sejuk gitu?
in bandung?
saya selalu bayangkan bandar2 di indonesia di panas2

Bandung sejuk awak...best je ronda dgn supir khas ke sana...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 12:16 PM | Show all posts
ipes2 replied at 23-2-2021 04:14 AM
oh begitu ya
saya tak peka sangat
nasib baik malaysia tidak ada gunung breapi

Kalau plat bumi.bergerak...Kedah dikatakan akan ada volcanoes...huhu...
Oh...Danau Toba pun kawasan sejuk...cam Loch Ness...dua2 sy dah pergi...lebih kurang...a bit like Tasik Kenyir...
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2021 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 22-2-2021 04:52 AM
ada ya letupan di Bandung?
nanti sy google

Ni yg terbaharu di Medan...huhu...

PETANI menyiram tanaman ketika Gunung Sinabung mengeluarkan debu dan asap tebal ke udara. FOTO AFP
Medan: Gunung Sinabung meletus, pada pagi Selasa dan mengeluarkan debu dan asap setinggi 5,000 meter.

Letusan gunung berapi di Kepulauan Sumatera itu bermula apabila mengeluarkan asap dan debu awal pagi ini, menurut pihak geologi tempatan yang turut merekodkan 13 letusan.

Ad
Pihak berkuasa sudah mengeluarkan amaran kepada penduduk untuk tidak menghampiri kawasan radius lima kilometer dari gunung berkenaan.

Kawasan berdekatan gunung itu juga sudah dikosongkan sejak setahun lalu disebabkan peningkatan aktiviti di kawah gunung berapi berkenaan.

Tiada sebarang arahan kecemasan dikeluarkan selain tiada penerbangan yang terjejas.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 Mac 2021 @ 4:55 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2021 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
*Letusan Sinabung cetus hujan abu*
................................
JAKARTA – Tiga kecamatan dilanda hujan abu setelah Gunung Sinabung di Kabupaten Karo, Sumatera Utara meletus hari ini, lapor portal Suara.com.
Menurut Ketua Pelaksana Agensi Pengurusan Bencana Daerah (BPBD) Kabupaten Karo, Natanail Peranginangin, kecamatan yang terlibat ialah Kecamatan Tiga Nderket, Kuta Buluh dan Tiga Binanga.
Katanya, abu gunung berapi itu menghujani rumah serta tanaman penduduk di kecamatan berkenaan.
Ujarnya, jalan diselaputi abu berwarna putih, namun belum ada penduduk yang dipindahkan dari kawasan berkenaan.
“Penduduk masih memilih tinggal di rumah kerana hanya hujan abu yang berlaku,” katanya.
Petugas BPBD serta Pemadan Pebakaran Kabupaten Karo melaksanakan kerja-kerja pembersihan abu tersebut.
“Kita memancutkan air, membersihkan abu dan memberi topeng muka kepada penduduk, dan ketika ini ia masih dilakukan,” katanya.
Gunung Sinabung memuntahkan abu volkanik yang mencapai ketinggian 4,500 meter, dengan letusan berlaku sebanyak 13 kali bermula pukul 6.42 hingga 8.08 pagi waktu tempatan. – Agensi

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2021 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka tengok, berasap2 api disejukkan air. Videi dalam air masa lava meletus pun menarik, teknologi sekarang dah memungkinkan banyak benda yang kita tak tahu dulu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-3-2021 03:59 AM | Show all posts
adila39 replied at 28-2-2021 07:43 AM
ada cerita lagenda tempat ni Tangkuban Perahu. Dulu masa i pegi sejukla... now i xtaulah..mybe x s ...

tangkuban perahu?
ngapa lagenda pulak
not real story ya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-3-2021 04:01 AM | Show all posts
seribulan replied at 2-3-2021 06:05 PM
Ni yg terbaharu di Medan...huhu...

PETANI menyiram tanaman ketika Gunung Sinabung mengeluarkan  ...

eh baru ni ya, ni march this year

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-3-2021 04:05 AM | Show all posts
seribulan replied at 28-2-2021 08:03 AM
Bandung sejuk awak...best je ronda dgn supir khas ke sana...

ha ha supir khas
supir ni mcm pemandu upahan kan?
dulu2 kat rtm selalu ada movie indonesia masa 80s dulu masa sy kecik.. suka tgk
sbb dari segi artistry, depa lebih maju
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-3-2021 04:12 AM | Show all posts
seribulan replied at 28-2-2021 12:16 PM
Kalau plat bumi.bergerak...Kedah dikatakan akan ada volcanoes...huhu...
Oh...Danau Toba pun kawas ...

kedah pernah ada volcanoes?biar benar?
danau toba cool ya
i pernah pegi loch ness masa winter, berkabut and cold, the wind was cool tapi tak nmpk apa
tgh harinya was very nice when sun was out



Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 12:23 AM GMT+8 , Processed in 0.114899 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list