CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5410|Reply: 37

Pindah ke kampung

[Copy link]
Post time 26-1-2021 02:47 AM | Show all posts |Read mode
Edited by dj_design89 at 26-1-2021 02:49 AM

Salaam semua.

Tak tahu ni thread yg betul ke tak tapi kalau thread tak betul, minta bgtahu patut post dlm thread mana ye. Terima kasih.

Nak mintak pendapat,

1) kampung mana yang best nk tinggal ye dan boleh bagi sebab kenapa kalian suka kampung tu (selain tu adalah kampung asal kalian heheheh). Kalau boleh just nk ada keperluan asas mcm kedai runcit, masjid/surau (wajib), kemudahan kesihatan, pekan, sawah/ladang/kebun, jiran2 berdekatan (taknak kampung stail jiran2 jauh2), dan ada kehidupan bermasyarakat yang rapat dan harmoni (gaduh/dengki sekali-sekala tu biasalaa heheheh).

2) adakah okey untuk orang asing yg bukan asal tu untuk menetap kt sesuatu kampung yg bukan kampung asalnya? dengan dia tak kenal sesiapa langsung kt kampung tu dan sesiapa pun tak kenal dia? normal ke mcm tu?

Boleh tanya lebih lanjut kalau nak tahu apa-apa lagi. Terima kasih



Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-1-2021 04:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Ku baru saja pindah ke kampung
Mmg kampung nk ke pekan jauh
Kedai runcit harg yahodi
Roti gardenia mcm ada mcm tak

Mmg ke pekan dia tk de mall
Tp apa yg ad dlm mall ada kt pekan dia
Kecuali outlet branded dlm mall tu mmg tk
De takat watson dn fast food lain ada

Bab mulakn perniagaan inshallah
Bole tu..
Tp ada segelintir pndg rendah pd kmi.
Ko nk kerja apa kt kmpung..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 26-1-2021 06:37 AM

Kos barang di kampung ni harga yahudi lebih mahal dari bandar

Lepas keje balik rumah..belum tentu ada kawan melepak. Camtu jelah hari2 takda hiburan apatah lg org perempuan nak buat perangai melepak mmg takda

Nak duk kpg boleh, nak infiltrate as politician mmg menggelupur jantan betina kampong tuh termasuk wakil rakyat
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 06:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku x ada kg, tp kdg ada jugak berangan, nak pindah hidup kat kg. Kg yg ada sungai, sawah, kebun bua, pekan dia pun naklah yg ada semua kemudahan. Ke surau boleh jalan kaki lenggang kangkung aje dr rumah. Laman rumah luas, anak cucu boleh bebas main. Bonus kalau kg tu dekat pulak ngan pantai boleh selalu tgk ombak, tgk sunrise sunset. Seronok pulak berangan ni Selalu kot tgk dlm tv, dlm hati msti terdetik seronok duduk kat kg2 mcm tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 26-1-2021 06:24 AM
Aku x ada kg, tp kdg ada jugak berangan, nak pindah hidup kat kg. Kg yg ada sungai, sawah, kebun bua ...

iols kalau lalu rumah kampung tepi sungai selalu berangan kalau dapat mak mertua umah/laman cantik dapat aku main air time balik kampong

Gitu iols bercita2 kat reta orang
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by SalenaGomez at 26-1-2021 07:18 AM
kuzaime replied at 26-1-2021 06:24 AM
Aku x ada kg, tp kdg ada jugak berangan, nak pindah hidup kat kg. Kg yg ada sungai, sawah, kebun bua ...


SG ada kawan yg berhenti keje yg elok pastu duduk kampung bela lembu kambing....rumah buat elok2, guna sistem solar, air perigi moden...

Dia mmg nak avoid life bandar yg toksik...dia mmg buat plan dr mula2 grad, kumpul duit, settle kan loan pendek then pindah kampung...dia xde loan long term mcm rumah sbb mmg plan nak duk kampung

Dia x pindah kampung asal (kalau x silap cite). Kalau TT nak pindah tempat org yg x kenal pon ok je sebab bukan pindah obeseee pon, still malaysia lg

Pilih laa tempat yg sesuai dgn aim life tt...nak kampung pendalaman betul or semi je...mcm taiping is ok juga ...kampung but not so hulu...

For SG ok je duk kampung, sekolah x padat compared bandar. Life bandar ni chaotic ...yg penting tt plan nak buat apa n plan ke arah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 26-1-2021 07:09 AM
SG ada kawan yg berhenti keje yg elok pastu duduk kampung bela lembu kambing....rumah buat elok2,  ...

Kadang2 SG pelik juga kenapa asal org grad target nak keje KL..maybe situ byk peluang keje...tp kalau kita tune pemikiran keje kat luar KL, actually not bad...cuma kena ada plan hala tuju nak buat apa n jgn main terjah je. Azam kena kuat sbb ko buat lain dr biasa kan..but y not sbb still ko duduk kat malaysia..,rugi 2-3 tahun mencuba xpe than rugi your lifetime ikut standard arus duk bandar n mcm xde life..gaji sikit but high expenses...duk dlm rumah sempit etc

Life luar bandar xde lah teruk mana...
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-1-2021 06:39 AM
iols kalau lalu rumah kampung tepi sungai selalu berangan kalau dapat mak mertua umah/laman cantik ...


X apa, berangan tu kan free
Area bandar ni, kadang longkang besar dgn sungai pun aku x boleh nak bezakan nampak sama aje. Tambah 1 lagi dlm list berangan, tepi / depan / belakang umah nak ada gazebo, boleh buat duduk2 sambil makan2 ada tengok kat group fb masak apa hari ini, akk tu makan2 1 family tepi sawah. Hijau aje. Angin dah tentu sepoi2. Jelesss
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-1-2021 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
ada juga berangan, tapi rumah mesti tip top internet bagai... bangun tido duk kat serambi minum kopi... nak makan petik petik je kat laman sayur sayur... heavennya... hmmm kenalah ada juta juta kat bank nk gitu.. huhuhu berangan is free
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by serex at 26-1-2021 07:41 AM

Pindah ke area Semenyih Ulu atau Beranang je. Semenyih ulu 7km je dari pekan Semenyih, tapi hidup macam kampung. Surround by orang minang. Ada sungai, air terjun, view banjaran titiwangsa, orang asli etc. Ada banyak rumah sewa, rumah sebuah2 ke. rumah teres ke. Pekan semenyih, tesco econsave mydin kfc mcd semua ada.

Beranang pulak 10 km dari semenyih. ada sawah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Kakak buat rumah kat kampung. Tapi masih belum duduk lagi rumah tu. Payah ada anak kecil nak ulang jauh juga ke tempat kerja. Kawasan tepi rumah dan belakang rumah ni sawah padi. Depan rumah ada kolam ikan dan tali air.. Alhamdulillah sekolah rendah boleh jalan kaki. Nak ke surau pun boleh jalan kaki. Azan memang takde masalah dengar 5 kali waktu sehari semalam. Tapi kakak jenis suka juga pergi mall2 ni. Pencen nantilah baru boleh duduk sana. Nak pergi mall dalam 20 minit perjalanan. Kadang2 pagi2 kakak breakfast kat beranda rumah tu sambil tengok orang kampung lalu lalang naik motor depan rumah. Kalau petang penuh orang kampung ada yang joging, ada yang menyabit rumput bagi lembu makan  ada juga pakcik tanah sebelah selalu datang bawa lembu makan rumput. Kadang2 dia pergi kolam ikan dia. Tapi kolam ikan dia cantik la dari kolam ikan kakak. Kolam ikan kakak baru gali sebulan, tapi air sikit je. Kesian la anak2 talapia dalam tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
kuzaime replied at 25-1-2021 10:24 PM
Aku x ada kg, tp kdg ada jugak berangan, nak pindah hidup kat kg. Kg yg ada sungai, sawah, kebun bua ...

Rumah kat kg ku mengadap laut, panas giler time siang tambah musim kemarau, angin pun takda.Dah biasa dok te gok sunset, sunrise sampai aku pelik bila org teruja tengok tu

Teringin nak dok kampung yg ada sawah, sungai tepi rumah, kebun keliling mcm rumab kg shiera ijoy tu.. Tenangnya lahai..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Taiping pun bagus juga. Kampung2 jauh sikit dari pekan macam tenang je. Aku suka kampung yang ada bukit2, hutan dan air terjun.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:14 AM | Show all posts
Edited by She-Ra at 26-1-2021 09:16 AM
SalenaGomez replied at 26-1-2021 07:15 AM
Kadang2 SG pelik juga kenapa asal org grad target nak keje KL..maybe situ byk peluang keje...tp ka ...

habis belajar, terus kerja dgn kazen kt kl
lepastu cari kerja lain, termasuk la area negeri kelahiran sendiri tp tetap la rezeki sampai sekarang kt kl-selangor
mmg ada plan nk back for good, yelah kita takde komitmen, balik kg tanam jagung jaga ayah
balik kg tp tetap buat kerja2 freelance - event management
bila diperlukan & ada event, turun la kl atau mana2 lokasi event tersebut..
gitu meols punya berangan

apapun mmg best gilaaa duduk kg.. aman tenang damai je
cuma korang kena la ada plan utk jangka masa panjang
brg sekarang makin lama makin mahal, semuanya perlukan duit
jd bermulalah dgn menternak ka, berniaga ka, bercucuk tanam ka.. janji ada hasil
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 26-1-2021 09:01 AM
Rumah kat kg ku mengadap laut, panas giler time siang tambah musim kemarau, angin pun takda.Dah bi ...

Alahhhh sunset sunrise tu saja suka tgk, rasa tenang aje. Aku suka bunyi2 air. Sungai, laut, hujan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Taiping.. Gopeng..kampar..Teringin nak duduk kg.. Kalau boleh rumah kayu zaman dulu2 tu mix sikit dengan design moden..hirup udara segar.. Bela ayam.. Angsa ..ade je kedai barang yang arga murah dari bandar
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-1-2021 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
tp duduk kampung xda life boring tp kalau suka suasana kampung boleh je
mula2 mmg xkenal sapa2 nnt lama2 kenal bila dah selalu bercampur dgn masyarakat setempat
cuma klu nasib kurang baik dapat jiran perangai mcm ....... hmmm rasa nak mengamuk sokmo nnt
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:24 PM | Show all posts
Kuala Pilah!  area yg dekat dengan pekan Pilah...nak ke Senaling.... best....ada rasa duduk kampung ..laidback lifestyle gitu...tapi dekat dgn segala kemudahan...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2021 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
aku yg mmg dok kampung ni hmmm.. tk cdgkan ler org umur muda balik kg. tmbh plak bukan asal situ. melainkan dah pencen.
kat kampung pun byk je masalah sosial.
dok rumah kampung tkde pagar, mmg  kena extra hati2. siang buta pun org merompak.
kalo betul area sawah ke.. kebun ke..
mmg lps isyak je gelap. lampu jln mmg tkde.
tp sbb aku dok tmn perumahan, boleh laa kot nk mkn fast food, cod apa2..
dok kampung ni, hadap laa acik2 bawang..
yg baik nya, cpt je tau kot rumah yg ada covid positif. lebih cepat dari mysejahtera
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2021 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 28-1-2021 03:05 PM

Kampung kena hadap ular Dan tebuan masuk rumah,  dekat2 hutan ada monyet Dan babi cari  makan abis pisang ubi rambutan yg ko tanam,  senang kena rompak kalau rumah jiran jauh, mat dadah pun byk, anak ko nak stay situ ka kalau dah dewasa nnt sorang2 duduk kg diorg kerja bandar, kena selidik persekitaran rumah, sebelah surau, sebelah klinik, sebelah balai polis, sblh kedai makan,  mmg bagus
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 03:01 PM GMT+8 , Processed in 0.090349 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list