CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1143|Reply: 3

Kelas Konvensional, Pembelajaran Dalam Talian Bersepadu Adalah Masa Depan, Kata

[Copy link]
Post time 5-1-2021 10:14 AM | Show all posts |Read mode

Pakar pendidikan mengatakan pihak sekolah harus menerapkan pembelajaran campuran, siap sedia beralih ke pembelajaran dalam talian pada bila-bila masa.


Nicholas Chung

PETALING JAYA: Pakar pendidikan mengatakan bahawa kelas maya tidak akan mampu untuk menggantikan kaedah pembelajaran bilik darjah secara konvensioanal, meskipun kini pihak sekolah perlu bersedia untuk beralih kepada pembelajaran dalam talian sekiranya terdapat keperluan.

Timbalan Pengerusi Persatuan Usahawan Pendidikan Swasta Malaysia (PEEAM), Nonadiah Abdullah, mengatakan cabaran terbesar yang dibawa oleh pembelajaran dalam talian adalah memastikan pelajaran secara maya berkesan.

Nonadiah berkata, sekolah biasanya mempunyai persekitaran yang lebih merangsang dengan bahan pendidikan yang sedia ada, sambil menambah kelas dalam talian perlu disepadukan dengan pembelajaran luar talian agar pelajar kekal terlibat.

“Dengan trend pembelajaran dalam talian yang akan berterusan, semua sekolah mesti bersedia. Kita mesti mempunyai kesediaan digital setiap masa. Kita juga harus merangkul apa yang mereka sebut pembelajaran bersepadu.

“Pembelajaran dalam talian tidak dapat menggantikan persekolahan konvensional. Tetapi seperti yang saya katakan, kita harus bersiap sedia untuk belajar dalam talian.

Sekiranya kita harus melaksanakannya dalam 24 jam, kita harus siap untuk melakukannya,” katanya dalam forum dalam talian di Ekspo Pendidikan Maya 2021.

Timbalan Dekan City Graduate School di City University Malaysia, Nurul Aliah Mustafa, berkata para guru dan ibu bapa perlu mencari alternatif terbaik untuk pelajaran dalam talian pada masa ini, menekankan perlunya pembelajaran di luar lokasi untuk memastikan anak-anak dapat belajar dengan berkesan.

Beliau berkata, jumlah masa yang dihabiskan oleh pelajar pada peranti untuk keperluan sekolah perlu dikurangkan dan mereka perlu bergerak lebih banyak lagi, sambil menambah guru boleh menyediakan bahan pembelajaran untuk murid agar mereka boleh mempraktikan sendiri.

Nurul menambah guru juga boleh berkomunikasi dengan pelajar melalui pesanan teks dan panggilan semasa menjalankan sesi video interaktif yang “pendek dan relevan”.

“Pembelajaran dalam talian perlu dibantu oleh pembelajaran di luar laman web, luar talian, gabungan dan jarak jauh. Kelas dalam talian hanyalah salah satu platform tetapi yang lain sangat membantu, “katanya.

Beliau mengesyorkan agar ibu bapa menyusun jadual harian untuk anak-anak, bagi mengelakkan anak-anak hanya duduk berehat, kerana masa berehat dan beraktiviti anak-anak perlu seimbang.

Tambahnya, guru boleh memberi anak-anak “kuasa” untuk mencadangkan aktiviti kelas, kerana ini akan menggembirakan mereka dan membantu menarik minat mereka dalam pelajaran.

“Perkembangan emosi sosial juga perlu ditekankan seiring peningkatan dalam aspek pendidikan. Emosi adalah perkara asas bagi manusia. Ibu bapa dan guru perlu mengetahui tentang emosi pelajar; jangan hanya memulakan kelas.

“Tanpa penglibatan ibu bapa, pembelajaran dalam talian akan menjadi kurang berkesan dan dapat memberikan lebih banyak kesan negatif daripada positif. Sama ada mereka mahu atau tidak, mereka perlu meluangkan masa kerana peranan mereka sangat penting.”

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-1-2021 01:57 PM | Show all posts
Senang untuk dicadang atau diperkatakan tapi realitinya sukar untuk dilaksanakan
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 03:40 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 5-1-2021 01:57 PM
Senang untuk dicadang atau diperkatakan tapi realitinya sukar untuk dilaksanakan

betul apa yg u ckp ai setuju.  mmg payah
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2022 03:06 PM | Show all posts
Pendidikan dalam talian hanya menggunakan telefon bimbit adalah sangat tidak berkesan. Untuk meningkatkan kualiti, perlu membeli peralatan perkakasan sokongan, buku nota, kamera, mikrofon dan lain-lain, yang juga merupakan wang yang banyak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-6-2023 12:06 PM GMT+8 , Processed in 0.092795 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list