CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 10374|Reply: 42

SWEET HOME [SONG KANG, LEE SI YONG, LEE JIN WOOK]

[Copy link]
Post time 18-12-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by eddlisa_uyuk at 19-12-2020 01:17 AM

Drama: Sweet Home
Revised romanization: Seuwiteuhom
Director: Lee Eung-Bok
Writer: Kim Kan-Bi (webcomic), Hwang Young-Chan (webcomic), Heung So-Ri, Kim Hyung-Min, Park So-Ri
Network: Netflix
Episodes: 10
Release Date: December 18, 2020

Plot Synopsis
Cha Hyun-Soo (Song Kang) is a high school student. He is also a recluse and rarely leaves his room. He refuses to talk to his father, mother and younger sister. One day, his whole family, except for him, dies in a car accident. Cha Hyun-Soo is left all alone. He moves into a small apartment. At this time, a mysterious phenomenon of humans turning into monster occur all around the world. The residents of Cha Hyun-Soo's apartment building, including Pyeon Sang-Wook (Lee Jin-Wook), fight against these monsters and try to survive.

Cast
Song Kang - Cha Hyun-Soo
Lee Jin-Wook - Pyeon Sang-Wook
Lee Si-Young - Seo Yi-Kyung
Lee Do-Hyun - Lee Eun-Hyeok
Kim Nam-Hee - Jung Jae-Hun
Go Min-Si - Lee Eun-Yoo
Park Gyu-Young - Yoon Ji-Soo
Ko Yoon-Jung - Park Yoo-Ri
Kim Kap-Soo - An Gil-Seob
Kim Sang-Ho - Han Doo-Sik
Woo Jung-Kook

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-12-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2020 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok. Netflix dh released semua 10 eps.
Boleh la marathon weekend ni
Kita #stayhome jah

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh dah release ye...memang cite ni ada dlm my list pun walaupun nmpk mcm menakutkan je..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow.. dah upgrade level pandemic.. dulu org tukar jadi zombie, skrg monster pulak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2020 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Skg dh tgk ep 3.
Mcm2 rupa monster ada...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-12-2020 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
akuchenta replied at 18-12-2020 09:15 PM
Skg dh tgk ep 3.
Mcm2 rupa monster ada...

Best x citer ni.kalau best nak layan.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2020 03:13 PM | Show all posts
mcm film the thing dulu kala ke... alamak tak mkn kang.. hilang selera
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2020 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita ni high budget...bkn guna korean production je tapi guna khidmat hollywood jugak utk special effect. Jumpa ni kat twitter :

In order to potray unique & detailed creatures in #SweetHome, top experts from korea & abroad participated to establish a dream team consists of :

VFX's West World (Mr. Sunshine,Goblin)
SFX team (Avengers,Avatar)
Spectral Motion (StrangerThings)

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2020 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols dah tgk 3 epi..tapi pada iols xdelah scary sgt...sbb citer paling scary bagi iols Ju On...sampai skrg xde citer lain yg menandingi keseraman Ju On..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2020 03:59 PM | Show all posts
baru tengok episod 1
mcm ala2 cite Strangers from hell cuma ni seram lagi
continue watching...........
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2020 01:48 PM | Show all posts
dah tgk sampai epi 8...
best...rasa macam tgk movie hollywood bukannya drama korea...
cinematography best, pelakon pun best xde yg serupa kayu cendana..
memang sesuai ditonton masa pandemik ni...
second half is even better sebab masa nilah tunjuk the bonding antara watak2 tu & camna diorg bekerjasama just to keep them survived...
tapi bagi sapa2 yg xde netflix, disarankan uols download yg HD punya to maximise the viewing experience..
PD cite ni director Goblin & Mr. Sunshine, so that's why the cinematography is breathtaking...

kalau nak tau lagi lanjut boleh baca artikel ni :
https://www.thestar.com.my/lifestyle/entertainment/2020/12/24/korean-drama-039sweet-home039-scores-a-home-run-with-its-creative-monsters-and-metaphors

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2020 05:12 PM | Show all posts
With smooth controls and quick moving games, you can collaborate with companions, lock in your hero, and wild cores generator go for the large plays. PLAY TO OUTPLAY Master the Rift and acquire your legend with dynamic champs and always showing signs of change strats.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2020 12:23 PM | Show all posts
dah abis tgk...siap repeat 1 round lagi..
best...recommended utk org yg suka horror & action thriller...
actually xdelah horror sangat pun sebab cite ni pasal monster, bukannya hantu...

ni i punya review dari perspektif org yg x baca webtoon...sebab iols tgk byk komplen dari pembaca webtoon :
mula2 memang nampak janggal tgk monster2 tu ada dlm drama korea since monster rupa gitu selalunya kita nampak dlm hollywood punya movie..
tapi lama2 boleh terima since ni Netflix original series yg target diorg memang utk global audience...tapi jgn terlalu fokus sgt kat monster tu semua sebab nanti kita akan ter'miss' the main point yg cuba diketengahkan iaitu persoalan tentang kemanusiaan cthnya apa yg membezakan manusia dgn monster, betul ke manusia lebih baik drpd monster dsb..dan dlm masa krisis tulah sbnrnya menyerlahkan sisi sebenar masing2...yg mana pentingkan diri sendiri, suka menghakimi org lain, suka pergunakan org lain, yg degil keras kepala ikut cakap sendiri je etc...

5 episod pertama lebih kepada pengenalan watak2...kita jugak akan nampak macam2 rupa bentuk monster...mula2 mungkin ada yg teringat kat cite Stranger From Hell sebab ada the same vibe tapi sbnrnya lain...cerita lebih menarik bila sampai ke separuh masa kedua...nak bagi warning sikit, sediakan tisu utk 3 episod terakhir sebab ada beberapa momen yg menyentuh perasaan..tak kusangka, boleh nangis pulak tgk cite pasal monster...ending bukak possibility utk season 2...bagi iols memang kena ada season 2 sbb byk persoalan yg belum terungkai cthnya dari mana asal-usul kejadian monster tu, apa yg berlaku kat mereka yg jadi bahan eksperimen tu & apa yg kerajaan akan buat kat special infectees tu..

pemilihan pelakon tepat...semua pelakon sesuai dgn watak masing2...iols tgk cite ni lebih kepada ensemble cast punya drama sbb kekuatan bukan terletak kat pelakon utama je tapi semua mainkan peranan...Song Kang memang menjadi bawak watak Cha Hyun Su, manusia pertama kat situ yg infected  dgn monster, budak yg introvert & x byk cakap...tapi Eun Hyeok (Lee Do Hyun) yg ambik peranan jadi ketua sebab konon2nya dia yg paling bijak kat situ selalu gunakan Hyun Su ni buat operasi yg bahaya...sbb dah alang2 jadi monster kan...mula2 menyampah gak dgn perangai Eun Hyeok ni  tapi nasib baik lama2 dia tone down sikit...cuma Lee Jin Wook x cukup menakutkan utk jadi gangster...sbnrnya ada byk lagi watak tapi x mampu nak huraikan satu2..my feveret : Mr. An (Kim Gap Soo), Han Doo Sik - yg pandai buat mcm2 gadjet tu (Kim Sang Ho) & Jung Jae Heon, Kristian alim tu (Kim Nam Hee)..

dari sudut teknikal, cgi agak memuaskan sebab guna khidmat special effect dari luar kan...tapi apa yg iols suka ialah direction & cinematography...shot2 yg diambil memang breathtaking...x heranlah sebab PD cite ni Lee Eung Bok yg arahkan Goblin & Mr. Sunshine...so looking forward for season 2 (kalau adalah)...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2020 02:14 PM | Show all posts
main casts (Song Kang, Lee Do Hyun, Lee Jin Wook & Lee Si Young) ada jadi guest Running Man epi  533...
baru tgk...best epi tu...
gigih je Lee Si Young tu nak masuk team kuiz general knowledge tapi hampeh satu soalan pun x bole jawab
yg peliknya tetiba je Ji Hyo boleh jawab soalan kuiz...general knowledge pulak tu
tapi betullah tu..mesej drama ni pasal desire/nafsu..kalau manusia tunduk dgn nafsu, tu yg boleh jadi monster...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
I baru habis tengok....wau daebak. Semua pelakon best

Bila season 2 ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-12-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
vanillarexy replied at 30-12-2020 07:19 PM
I baru habis tengok....wau daebak. Semua pelakon best

Bila season 2 ni

Daebak kan?
Level international...
Kalau tgk komen2 kat twitter, even mat2 saleh pun puji..selalunya kalau kdrama byk yg komen tu indon & pinoy je...

Season 2 kena tgk dulu sambutan kot...sebab blm ada apa2 confirmation dari Netflix..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 30-12-2020 07:52 PM
Daebak kan?
Level international...
Kalau tgk komen2 kat twitter, even mat2 saleh pun puji..selal ...

Kan...but, kdrama2 netflix punya i think memang unik2...macam nurse files haritu i suka. Extracurricular pun macam best, tapi not really my cup of tea. Dia lain dari typical kdrama la kalau netflix punya.

Hopefully akan ada next season macam kingdom...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
vanillarexy replied at 30-12-2020 09:02 PM
Kan...but, kdrama2 netflix punya i think memang unik2...macam nurse files haritu i suka. Extracurr ...

Next i nak tgk drama jepun Alice in Borderland pulak...ramai org kata best...ni top 10 jugak kat Netflix..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2020 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by vanillarexy at 30-12-2020 10:31 PM
xyla73 replied at 30-12-2020 09:28 PM
Next i nak tgk drama jepun Alice in Borderland pulak...ramai org kata best...ni top 10 jugak kat N ...


Yes, in my list jugak tu hahaha....

Jom lah kita hihi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 09:30 AM GMT+8 , Processed in 0.475135 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list