CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: CARI-MAL

Usia 8 Tahun Dah Bedah Katak, Sheikh Muszaphar Nak Semua Anak Ikut Jejak Langkah

  [Copy link]
Post time 11-12-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
rosewhite replied at 11-12-2020 06:17 AM
bapak dia didik diaorg adik beradik dgn tegas pun, ada jugak adik beradik dia pun hisap dadah

yang mana satu ?




“Pic – Mum’s place. I have 5 Brothers with ages from 49, 48, 47 ( that’s me ) , 44 ( passed away when I was in Space ) & 41 .

“4 of us including my Mum are July babies while the other Two are August babies – hence the Birthday Celebration last nite.

“We are all 6 foot tall including Dad as we started swimming from the age of 3 – Dad was our Coach as we represented our State and SUKMA throughout the years .

“Mum has 12 grandchildren with 5 Boys & 7 Girls .

“All of us come with Degrees as our late Dad promised us a Million Each only if all the Brothers achieved them – Haha Such a Motivation .

“All Brothers live in KL .

Mum is 74 now but still play Badminton – Alhamdulillah ….

“All Brothers are busy with their lives but we try to meet up as much as possibly could .

3 of us were in the Angkasawan Programme In the Top 100 .

“I’m not sure why the other Two didn’t compete . Late Dad was an Extraordinary Man raising us up with great values.

“AlFatihah to my Beloved Dad who made us whom we are today …


Good Morning Everyone .

Just sharing .

Love As Always …

“PS – Our Parents are the most important ever . We only realised that when they are gone …So value them & Sanjung them as much as possibly could and your lives will just get better,” kongsi Sheikh Muszaphar sambil disertakan potret keluarga.



Lalu,netizen turut gembira melihat keluarga bahagia ini.










Terdahulu, adik Sheikh Muszaphar iaitu Sheikh Mustapha Al Masrie meninggal dunia pada Oktober 2007 di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas koma selama seminggu akibat kecederaan di kepala kerana terhantuk pada tiang di sebuah restoran.

Lebih sedih, Sheikh Muszaphar tidak dapat menatap Allahyarham kerana ketika itu sedang bertugas di angkasa.

Lima tahun kemudian, bapanya iaitu Sheikh Mustapha,77, meninggal dunia akibat barah usus.

Fotonstagram Sheikh Muszaphar


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2020 12:03 PM | Show all posts
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

kan..scary. anak2 nowadays bukan boleh di paksa as they are exposed to all sorts of environment. makin ramai yg lg minat buat course pelik2 unheard of jaman kita dulu. Jgn nanti anak memberontak sudah...or grad as doc tp last2 berenti dan buat MLM
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 11-12-2020 11:02 AM
paling kesian bella
dia kata mesti kena push ...
and budak tu sbb kalah je mesti nangis

anak dia tu reminds me to my kezen
sbb parents dia super competitive mcm sms ni
so dia mmg dah set dlm mind anak2 dr kecik lg, where KALAH tu tak pernah ada dlm hidup diorg
fast forward, weols sume dh dewasa ni, dah lalui macam2 jatuh bangun asam garam hidup ni
tp pity to my kezen.....sbb selama ni x pernah rasa kalah dlm hidup baik dr segi akademik , personal etc
skali dtg covid ni, dia kene retrench and position dia kene replaced dgn new fella yg demand gaji lagi rendah dr dia
terus stress depress frust kezen aku tu jatuh terduduk smpi kene refer kat psikitari
take it as lessson...jgn push and set minda anak2 yg hidup ni selalu kene menang.
perlu juga rasa kekalahan supaya life ni balance
mcm weols lak, mmg dh biasa rasa kalah, kene sepak terajang dlm politik opis, kene corporate bully kat opis,  cinta tak kesampaian, invest dlm saham tp rugi etc etc
jd bila dtg musibah spt covid or ujian lain, kita mampu berdiri teguh sebegitu
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ada ke paedah dia ni selain mencapub jadi instafamous?

dr2 yg betul kerja tak dan nak promo2 nih.

nasibla malaysia ni ramai org bongok tengok muka cantik je jadi pilihan. kalau dua org yg layak, yg paling cantik tu la yg dipilih senang mata memandang gitu. sakit kepala tgk jantan ayu dok pose2 cantik dkt opis.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 12:43 PM | Show all posts
adelea replied at 11-12-2020 11:06 AM
sbb adik beradik halina alll doctor kecuali yg bongsu ...
3 doctor ...

dia ingat mengandung ni senang ke?iollss yg tgh peknen no 2 ni kadang melepek je satu badan xde mood nk buat keje..lagi la keje byak bertangguh lepas cuti PKP n skang lak makin bertimbun keje ingat xde mood swing ke?xtau la famili dorang cmne sbab ade bibik sume kan tp cam aku ni restless..ngan ank tgah lasak skang ni i jadi penat..

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
sbb tu aku selalu tersenyum sinis jah pada mereka yg stok2 super competitive ni
ko tak kene lagi ujian/musibah dlm hidup ni, so takyah la nk bajet2 selalu menang
once God flip the table dan apa yang kau plan tidak berjalan seperti yang kau harapkan, masa tu tengok la sama ada kau masih mampu berdiri teguh atau terus jatuh terduduk tak bangun2
iols lak, sbb dh biasa kalah, so if my plan and dream tak berjalan seperti yg dirancang, iols sgt2 ikhlas terima takdir Tuhan dan tak pernah blame sapa2 sbb mmg tahu, yg hidup ni tak selalunya berpihak pada kita..itu la realiti hidup
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 11-12-2020 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

Itupun ramai yang memuja. Idola theyols katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-12-2020 12:53 PM
sbb tu aku selalu tersenyum sinis jah pada mereka yg stok2 super competitive ni
ko tak kene lagi uj ...

Betul. Meols roll eyes jah bila yang heboh nak kejar dunia macam tadak hari esok ni. Personally kenal seseorang yang gini. Push anak macam orang gila. Anak anak rebel. Ada juga yang EQ haprak. Takda empathy dan tak pandai nak urus emosi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2020 02:34 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-12-2020 12:30 PM
anak dia tu reminds me to my kezen
sbb parents dia super competitive mcm sms ni
so dia mmg dah s ...

teringat jiran aku dulu..mak pak jenis orka tapi disebabkan terlampau nak jadi perfect sgat, dipushnya anak2 n sepanjang percubaan UPSR dlu member aku ni dpat straight 5A's n siap jadi pelajar harapan untuk dpat 5A ujung2 dpat 2A 3B je..end up member aku masa kami form 1 (aku dpat masuk SBP kat Kedah) tapi member aku g skola biasa time tu cuti tengah tahun member aku ni kena tangkap basah tengah ngongkek kat hutan lipur ngan pakwe dia umo 25 tahun..terus mak pak dia malu bsar trus jual rumah n pindah kt KL..skang member aku tu keje kat Pub dibela jantan tua kokosen (based on socmed dia siap pakai bikini amik gmbar kissing2 ngan atok tu) xpadan masa skola rendah dulu jenis tunduk je apa mak pak ckap smua ikut je..nampak x anak mula rebel sampai skang efek dia..nauzubillahiminzalik

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Hopefully tak end up macam Sufiah. Hidup terkongkong sangat.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols golongan b40 pilih kursus yang ada banyak peluang kerja masa kat universiti dulu. Kalau sekarang iols akan pilih renewable energy.
SMS takpe dia T20. Semua cukup lengkap.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 11-12-2020 12:53 PM
sbb tu aku selalu tersenyum sinis jah pada mereka yg stok2 super competitive ni
ko tak kene lagi uj ...

Mcm pilot india yang bunuh diri tu. Mungkin dia bukan street smart? Hilang kerja pilot lepas tu dah tak tahu buat apa? Hanya nampak jalan mati?

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi dr sms sekarang ni jual gel lutut oem kan? Tak tahulah ada glucosamine ke tak? Iols percaya brand macam kordels dan blackmores.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 03:51 PM | Show all posts
Agak scary doc ni. Anak da 6 org, rapat-rapat nak tambah lagi. Pastu dia awal-awal dah groom anak untuk jadi doc mcm dia kena groom. Aku prefer dedahkan anak-anak dengan macam2 bidang, nanti dorang pilih sendiri yang mana dorg suka. Kalau ko tanam dalam kepala budak dah besar jadi doc, memang dia akan all out usaha. Kalau usaha kuat tapi hasil so so, tu yang boleh jadi depression etc. Sebab tak capai target set by the parents. Thread family, IIUM Confession berapa banyak dah cmni. Tapi anak dia so far mcm happy, so that's all that matters. Untuk guna advice dia, maybe not.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Dr sms ni practise LOA rasanya. Tgk dia kata masa kecik dia nak jd doctor dia affirmed 10 kali daily dan tampal note lagi. Itu sbb dia buat apa pun semua jd je. Dulu masa training angkasawan pun pernah terbaca dia kata motto dia something like "what the mind believes the body can achieve"

Bagus lah ada wawasan and goal dlm hidup. Org camni nak meleweh buang masa dgn benda lagha termasuk nak berscandal sana sini mmg takdenya. Sejenis sgt bersungguh2, kdg2 mistaken as poyo. So biarlah dia dgn cita2 untuk anak2 dia, moga tercapai.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 04:47 PM | Show all posts
supermum replied at 11-12-2020 03:51 PM
Agak scary doc ni. Anak da 6 org, rapat-rapat nak tambah lagi. Pastu dia awal-awal dah groom anak un ...

awat aku bukak link iium confession xbleh plak?kat fb bleh bukak tapi bila nk baca citer2 tu link ada cuma tak kluar citer dia..pelik

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-12-2020 05:07 PM | Show all posts
Edited by adelea at 11-12-2020 10:42 PM
mamajawie replied at 11-12-2020 10:21 AM
tu la pasal..dia nak push to the limit tapi nampak yg rebel skang ni anak no 2 dia tu..penah tgok  ...

kannn .. si tasha tu mmg jenis kuat rebel sikit
yg plg playfool pon ..
tapi budak tu natural pandai kot ..
sbb dia score better than sister ..

looks like dah ada identty sendiri
klu nak buat sheet kumon
while bella is focusing
she can play with the brother sambil buat sheets tu
and mmg sheikh kata susah sikit nak handle dia








Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 05:17 PM | Show all posts
mamajawie replied at 11-12-2020 04:47 PM
awat aku bukak link iium confession xbleh plak?kat fb bleh bukak tapi bila nk baca citer2 tu link  ...

Aku biasa baca kat fb je. Tak pernah bukak kat browser. Tak tau pun boleh ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku anak2 aku tak paksa nak jadi apa... ikut minat diaorg, ikut cita2 diaorg.... kita just bg dia peluang belajar elok2 masa kecik ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2020 07:22 PM | Show all posts
adelea replied at 11-12-2020 05:07 PM
kannn .. si tasha tu mmg jenis kuat rebel sikit
yg plaing playfool pon ..
tapi budakt naturall  ...

Tasha cantik


aku harap dia tak berangan jadi retis

pengsan mak pak dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 06:56 AM GMT+8 , Processed in 0.058590 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list