CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 39590|Reply: 148

Usia 8 Tahun Dah Bedah Katak, Sheikh Muszaphar Nak Semua Anak Ikut Jejak Langkah

  [Copy link]
Post time 10-12-2020 04:45 PM | Show all posts |Read mode
Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar menerusi hantaran di Instagram meluahkan hasrat melihat kesemua anaknya menjadi doktor sepertinya.







"Saya mengimpikan keenam-enam anak saya menjadi doktor (Dr Isabella, Dr Natasha, Dr Adam, Dr Noah, Dr Eusoff dan Dr Emelia)," tulisnya.


Katanya, dia mengimpikan menjadi seorang doktor sejak berusia enam tahun dan ketika itu dia sudah diperkenalkan bapanya dengan stetoskop, mikroskop dan buku berkaitan biologi.




Kredit foto: IG Sheikh Muszaphar




Malah, dia membedah kata pertamanya ketika berusia lapan tahun!




  



Tambahnya, dia dibesarkan bapanya dengan kuasa visual. 'Apa yang kamu percaya, kamu mampu melakukannya'.

"Inilah yang ayah beritahu setiap hari dan saya akan melakukannya pada anak saya pula," ujarnya. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2020 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau anak xminat bidang medic, kena paksa jugakke
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku..hanya pernah suntik katak ngn air.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk ni xmustahil ai dgn ssadiq tu sume nk jd pm sejak kechil jgk kot
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:20 PM | Show all posts
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia punya way of parenting..len maciam..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia nk jd doktor sbb sendiri minat kan. Tu yg dissect katak masa umur 8 thn. Anak2nya kalau minat nk jadi doktor ok lah, amik sorang satu jd specialist, cardiologist sorang, neurologist sorang, endocrinologist sorang etc. Anak2nya pun tampak cerdas yg besar2 tu. Tp tgk2 nanti anak2 makin besar minat bidang lain. Takkan nak paksa kan hehe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-12-2020 05:34 PM | Show all posts
Asian parenting done right betul ni

but I tak sokong sangat la parents yg insert themselves dlm hidup budak2 tu sampai nak control apa cita2 dorang

but better jadi doctor la dari jadi PU reality show or retis tik tokers
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie: kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia punya way of parenting..len maciam..

Tu mcm extreme sikit kadang2 esp utk anak 1st n 2nd tu.. mcm coach olimpik dia punye tahap disiplin..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2020 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

Iols tengok ank2 theyols, iols yg ‘penat’
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Tulis buku pulak ke.. berapa ringgit yang ni... dulu tulis apa reaching for star? Apaentah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 06:05 PM | Show all posts
anak2 dia kalau pi mall pun macam tu ke?
lasaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kowser la dgn jantan yang acah2 super kompetitif nih
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Sounds like narcissistic parent to me
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi dia sndiri x practice pon...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Bosannya kalau semua anak jd doktor.. x colorful lah life family deols..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lavendernovella at 10-12-2020 08:39 PM

Something off pulak lama2 dia ni....

Iol pun tingin jadi doc / vet. Tapi math kantoi satu hal ,
Satu hal lagi, tak sampai hati nak bedah2 mayat2, katak2 hidup tak bersalah , dan bangkai2 haiwan ... (rasa empati tu tinggi)
But still sampai skg minat medic tu tetap ada.
Pendek kata , biar lah minat dan keinginan tu secara semulajadi janganlah dipaksa ...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2020 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
lola0311 replied at 10-12-2020 07:23 PM
Tapi dia sndiri x practice pon...

Kuang kuang kuanggg... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

Dia cakap apa dorang nak jadi masa depan dia tak sekat. Tugas dia cuma guide, dan dia buat cara bapak dia buat kat dia dulu. Iols folo dr sheikh ni dia rajin gak reply soalan followers, tak kerek macam sesetengah doctor yg cakap tak bagi consultation langsung through soc med. banyak soalan2 utk dr sheikh ni pun pasal baby/parenting. Semua org ada cara masing2 kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak sulung dia tu nampak mcm stress.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2020 10:49 PM | Show all posts
Bukan smua insan boleh jadik Dr pon..
ni semua dipilih oleh Ellohim Kehendaknya tu...
Dr benteng terakhir sebelom nyawa melayang....last resort of hand onearth..
So...sebaiknya jadi Dr nie diibaratkan Dikurnia la tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

25-6-2024 11:02 PM GMT+8 , Processed in 0.069691 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list