CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2334|Reply: 26

Gelar Pejuang Palestin Sebagai Militan, Astro Penyambung Lidah Israel?

  [Copy link]
Post time 23-11-2020 01:52 PM | Show all posts |Read mode
Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) ingin menarik perhatian awam terhadap satu laporan berita yang dikeluarkan oleh portal berita Astro Awani mengenai Palestin.


Ketua Dewan Pemuda Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin menerusi hantaran di Instagram melahirkan rasa kesalnya terhadap satu laporan berita yang disiarkan Astro Awani.




Kredit foto: IG Khairil



"Kenyataan ini secara jelas menamakan pejuang pembebasan Palestin sebagai militan Palestin, selaras dengan nada dan perkataan yang digunakan oleh agensi berita Israel dan sekutunya," tulisnya.


Beliau juga menyifatkan etika pemberitaan Astro Awani tidak sensitif dengan isu sebenar dan ibarat menyambung lidah berita Israel.

"DPPM juga mendesak pihak Astro menarik semula berita yang dikeluarkan dan memohon maaf kepada seluruh umat Islam.

"Sepatutnya, pihak Astro lebih berhati-hati dalam menyampaikan pemberitaan antarabangsa. Sebarang agenda propaganda jahat harus dielakkan daripada disebarkan, dan dalam masa yang sama perlu membawa naratif yang tepat selaras dengan pembawaan Kerajaan Malaysia sendiri," ujarnya.




  



Katanya, amat tidak cermat apabila sebuah agensi berita tempatan terikut-ikut rentak jahat Zionis Israel. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2020 02:06 PM | Show all posts
Tak hairan pun

awani tu pun dah macam geng pro liberal lgbt

pro PH

pemilik astro pun india
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 04:27 PM | Show all posts
Sia2 kita perjuangkan palestin, sekali media macam awani ni anggap mereka adalah militan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 04:30 PM | Show all posts
Bila masa pula Palestin digelar sebagai penjenayah militan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat senang nak jdi penjuang Palestin. Kena solat cukup. Lps tu kena bgn setiap malam tahajud. Byk ujian sblm jd Palestin. Wajib hafaz Quran. Skali claim militan. Mmg cibai la. Astro stress sbb ramai dah tak langgan kot haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 05:15 PM | Show all posts
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Militan ni bkn gaya tempur yg agrasif ke?

Yg aku igt militan jadi satu konotasi negatif bila wujud istilah kumpulan militan malaysia dulu
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Militan konotasinya negatif

pemberontak bersenjata

lain dengan gerila, yang konotasi neutral
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-11-2020 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa lah owner astro pon kelly ng. Nasib baik xpernah sumbang duit ke astro. Kapitalis mcm ni pon ada yg sokong n langgan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 12:02 AM | Show all posts
Ok lah tu!

Bila dia sedar nanti dia akan termalu  pada diti dia sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Jom ramai2 boikot tv tahi asterok ni. Asyik bagi kaya hindu paria ni saja. Dah la staff2 asterok berlagak nak mampos, elok korang mampus saja takde pelanggan nak langgan channel bodoh korang yg asyik ulang2 tayang cerita sama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Teroris sunni
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 23-11-2020 05:15 PM
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?

Tidak. Militant ada negative connotation. It’s the undertone of the words that they are implying yang sangat tidak betul
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:28 AM | Show all posts
kemaruk replied at 23-11-2020 05:15 PM
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?

klu gitu,   nama Tentera Darat Malaysia, jadi Militan Darat Malaysia,, agk2 geng askar setuju ka?

Media massa menggunakan istilah militan pengganas dalam konteks keganasan manakala militan sahaja merujuk kepada pasukan yang bersedia untuk berperang . Wartawan selalu menggunakan istilah militan "pengganas" kepada gerakan menggunakan taktik keganasan. Mereka juga menggunakan istilah kumpulan militan "pengganas" untuk organisasi pengganas.
https://ms.wikipedia.org/wiki/Militan
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 23-11-2020 05:24 PM
Militan ni bkn gaya tempur yg agrasif ke?

Yg aku igt militan jadi satu konotasi negatif bila wuju ...

Berita malaysia bnyak.sorok...palestin pun bnyal serang israel tp tak ditunjukkan
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 23-11-2020 02:06 PM
Tak hairan pun

awani tu pun dah macam geng pro liberal lgbt

Talibarut kencingkini.com
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-1-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 10-1-2021 11:42 AM
Berita malaysia bnyak.sorok...palestin pun bnyal serang israel tp tak ditunjukkan

Dah nama pun peperangan Seksdgnkucing oiii....pasti ada retaliasi dari kedua2 pihak
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 10-1-2021 11:28 AM
klu gitu,   nama Tentera Darat Malaysia, jadi Militan Darat Malaysia,, agk2 geng askar setuju ka?  ...

Militan tak sama maksud dengan pengganas

Militan maksudnya berjuang dengan senjata.. tak semestinya atas tujuan yang salah

Kalau parti PAS/UMNO tu kita takleh kata militan sebab tak pakai senjata tapi pakai idealogi

tapi once UMNO pakai senjata, automatik jadi militan.. paham tak ni?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
rookiecake replied at 10-1-2021 10:39 AM
Tidak. Militant ada negative connotation. It’s the undertone of the words that they are implying  ...

Ko je sentap lelebih kot
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Panggil la apa nak panggil... terrorist pun boleh

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 04:38 AM GMT+8 , Processed in 0.089462 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list