CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5745|Reply: 23

Patutlah Kualiti Hancur, Shooting Telefilem Pun 6 Hari Je?

  [Copy link]
Post time 25-9-2020 01:12 PM | Show all posts |Read mode




Tidak ramai yang tahu jerih perih pembikinan sesebuah karya drama atau filem. Yang selalu nampak dan dikritik adalah hasil lakonan, gosip pelakon dan sebagainya. Sementara mereka yang berada di belakang hasil tersebut tidak diendahkan.



Tetapi, pernah tak kita tertanya mengenai mengapa kualiti lakonan sebegitu? Atau produksi tiada idea lain lagi ke?


Jawapannya adalah segala hasil karya ini dibeli stesen televisyen dengan satu harga yang hanya memberi keuntungan kecil kepada produser drama. Sudahlah begitu, kru juga dikerah untuk bekerja pantas kerana mengejar masa. Maka, jadilah sebuah produk yang anda lihat di kaca televisyen dan nilaikan sendiri.





Foto : Twitter



Foto : maxress



Sebagai seorang yang pernah terbabit dalam industri ini, Muzzamer dan Idham berkongsi cerita bahawa mereka bekerja dalam keadaan tergesa-gesa untuk menyiapkan sebuah telemovie.



Jika dahulu mereka menyiapkan dalam masa 12 hingga ke 14 hari, tetapi kini tempoh seminggu sahaja diberi. Bunyinya seperti kerja gila, tetapi itulah realiti di Malaysia.



"Skrip pulak lebih 80 scene, mau shoot lebih 7 location. Kau rasa?
Bayaran harga crew? Makin lama makin rendah. Kau shoot tele 5 6 hari, pastu kau bangga?"





Foto : Myinformasi




Tidak hanya peruntukan masa yang singkat, keuntungan diperolehi pembikin filem juga menyedihkan. Bayangkan selepas ditolak semua komitmen, untung hanyalah RM5,000 sahaja termasuk gaji kerja selama tiga bulan sangat tidak berbaloi.








Foto : Khairul




Jadi, mungkin ini adalah jawapan kepada isu yang timbul dari telefilem yang tersalah pasang alatan perubatan di hospital dan macam-macam lagi.



Namun, dalam kesenduan tersebut masih ada telefilem yang bagus dan mencapai kualiti diharapkan. Anda rasa bagaimana? - CARI


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
tu pun ada lagi yg hadap drama sampah...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 04:04 PM | Show all posts
Produksi budget ciput memang tu lah kualiti kerja dia.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 04:08 PM | Show all posts
bosannya drama melayu
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kisah ke ko kene bayar banyak tu je?? Cerita pon layak dibakul sampahkan aje kualiti
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2020 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Xyah bt drama laa..drama y ada pun sampah sarap berangan alam fantasi je lebih..pengisian xde..sekadar angan2 mat jenin jah content
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2020 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Habis, kau gatal lagi buat telemovie rubbish tu, buat apa? Dah tau pulangan cam cibai, stop lah buat. Nnti keluar plk ayat2, "kami kesiankan penonton". Burit, dah lama aku tak hadap drama2 rubbish tu semua, hidup je aku ni hah. Lagi satu, dah kau samdol masa sekolah, tak study betul2, acah2 nak jadi karyawan, salah aku ke? Bodoh punya taiklalat degham
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2020 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Even tv3 pun ada in house production kan.. primeworks studios..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Rate sama utk jalan citer sama. Tak pernah berubah
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Suri hati mr vokuru
Drama pukul 7

Pelakon utama: hantu kokopek vokuru
Pelakon watak antogonis: vokurunu
Pelakon datang lambat: vokuru
Pelakon muka makeup cair: vokuru
Pelakon teh ais minum xhabis gantung kt side mirror kereta: vokuru
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2020 09:01 AM | Show all posts
drama sekarang pusing2 pun tang tu jugaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2020 08:51 PM | Show all posts
content di youtube lebih berkualiti dari drama melayu sampah
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2020 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Carcosa: Habis, kau gatal lagi buat telemovie rubbish tu, buat apa? Dah tau pulangan cam cibai, stop lah buat. Nnti keluar plk ayat2, "kami kesiankan penonto ...


Kan mereka selalu cakap mereka menghambakan diri demi peminat
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2020 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
100K ke 120K SAHAJA ? Baik buat iklan .....
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 11:30 PM | Show all posts
drama melayu crita sama jerrrr....
tak da ke penulis skrip yg gempak2 kat dalam malaysia ni....
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2020 05:29 PM | Show all posts
patut la berlambak tele sampah rhopernyaaa...
elok lah tu sebab tv3 or asteruk pun memang nak lingkup dah pun...
netflix yang murah berganda2 tu lagi mendunia dah...
walaupun tak banyak siri malay or filem malay
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Org biasa pon gaji makin rendah. Apa kau nak? Cerita pon makin sampah. Baik langgan netflix dari tgk drama entah apa2. Ada filem melayu yg ok tp garapan tu hish entah la xberjaya buat penonton fokus. Dialog lambat. Latest tgk Pulang & Pasal Kau. Pulang mmg cun sgt2. Xsangka ada filem melayu lawa mcm tu . Jln cerita walupon straight forward tp ada twist sikit kat hujung. Syg sgt sbb agak slow . Hujung2 baru tertarik nak focus. Pasal kau tu hmm hmm hmmm . Cuba nak puji tp xmampu. Yg best lakonan namron n parjo
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah cerita sama je pusing2 dato datin saham? Buat pe nak buang duit shoot lama2.. bukan masterpiece pon
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2020 11:01 PM | Show all posts
hmmm..patut la industri perfileman di malaysia lambat nak maju.....

semua pun nak buat caca merba , kelam kabut...buat untung ala kadar.


industri perfileman kita ni tidak ada benchmark dan standard yang minimum..asal boleh ja.

nasib baik la xde tv astro bagai. baik layan short film kt youtube.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok la ...Maria buat movie 3 jam je.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-5-2022 01:58 AM GMT+8 , Processed in 0.087645 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list