CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3030|Reply: 10

7 BABY STEP DALAM PENGURUSAN KEWANGAN

[Copy link]
Post time 24-8-2020 03:52 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualakum semua warga Cari. Semoga sentiasa di dalam rahmat-NYA. Hari ni ada masa free sikit. Tiba2 rasa macam nak menulis..meng'copy' dan paste kat sini. Lately banyak dengar kisah2 sedih..kes bunuh diri even kita tak tau apa puncanya, tapi kemungkinan besar berkait dengan kesempitan wang kan.


I kat sini bukan la nak cakap diorang tak pandai manage duit sebab benda ni terjadi. No..its not that. Cuma..i nak kongsikan apa yang i baca dan ikuti. Semoga kita dapat manfaat dari penulisan ni.

Masa dok folo beberapa page pasal pengurusan kewangan. I terjumpa la satu cara step by step kalau kita nak uruskan kewangan kita. Ye la..kadang2 kita betul2 nak manage duit. Tapi tak tau nak start dari mana. Nak menyimpan dulu ke..nak bayar hutang dulu ke? Nampak macam simple je kan? Tapi yang ni la benda yang selalu bermain kat kotak fikiran i dulu masa hutang keliling pinggang..

Masa i ikut beberapa page pasal kewangan tu, banyak i jumpa diorang cakap pasal Dave Ramsey 7 baby Steps. Ok..mai kita copy pastekan kat sini artikel tu.


    Baby Step 1   
Save $1,000 for your starter emergency fund.
  Baby Step 2   
Pay off all debt (except the house) using the debt snowball.
  Baby Step 3   
Save 3–6 months of expenses in a fully funded emergency fund.
  Baby Step 4   
Invest 15% of your household income in retirement.
  Baby Step 5   
Save for your children’s college fund.
  Baby Step 6   
Pay off your home early.
  Baby Step 7   
Build wealth and give.


So antara baby step ni, dimanakan kedudukan korang sekarang. Sila mengaju dengan jujur...

   





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-8-2020 03:59 PM | Show all posts

    Baby Step 1   

In this first step, your goal is to save $1,000 as fast as you can. Your emergency fund will cover those unexpected life events you can't plan for. And there are plenty of them. You don’t want to dig a deeper hole while you’re trying to work your way out of debt!

So kat sini..walau pun kita ada hutang, tapi kita kena jugak menyimpan duit untuk diwaktu2 kecemasan. Perkara yang kita tak jangka.

I sekarang baby step 1 dah lepas dah. Alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-8-2020 04:13 PM | Show all posts
Baby Step 2   

Baby Step 2 section: Next, it’s time to pay off the cars, the credit cards, and your student loans. Start by listing all of your debts except for your mortgage. Put them in order by balance from smallest to largest—regardless of interest rate. This is called the debt snowball method, and you’ll use it to knock out your debts one by one.

Lps tu baru la kita langsaikan segala hutang piutang yang ada. Susun dari hutang yang paling kecil hingga paling besar jumlahnya tanpa ambik kira interest.

Kalau bolek kad kredit tu tukarkan kepada loan. Atau buat balance transfer. Bal transfer ni tak ada interest charge. Cuma ada la fees lump sum yang dia charge masa kita nak buat bal transfer tu. Charge perkhidmatan dia panggi..seingat i la.

I dulu masa nak langsaikan hutang kat kredit, i buat loan asb. Then kad kredit tu i bayar banyak2. Then i guna balik. Then bayar loan asb untuk setahun. Bila dapat div awal tahun. I guna div tu untuk bayar lump sum terus kad kredit tu. Dapat bayar kad kredit. Pelaburan pun dapat.

Hutang belajar memang autopayment bulan2. Segala pembayaran wajib bulan2 i memang tetapkan semua autopayment. Biasa buat 1 hb la semua pembayaran. Dapat gaji je dia akan tolak semua. So i akan belanja apa yang tinggal je la..Yang penting..awal2 bulan tu tetapkan hati bayar dulu apa yang wajib. Jangan tangguh2 dan shopping dulu ye..Nahas la lps tu..

So Baby Step no 2 pun i dah settle dah. Even dengan gaji yang tak seberapa ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-8-2020 04:07 PM | Show all posts
Edited by julia5094 at 9-10-2020 03:23 PM

BABY STEP 3

You’ve paid off your debt! Don’t slow down now. Take that money you were throwing at your debt and build a fully funded emergency fund that covers 3–6 months of your expenses. This will protect you against life’s bigger surprises, like the loss of a job or your car breaking down, without slipping back into debt.

Dah bayar semua hutang2 (tak termasuk hutang rumah). So lepas dah clear hutang tu, boleh la start menyimpan at least 3-6 bulan gaji.

Sekarang i di tahap ni. Tengah dok mengumpul duit pelan2. I gain benefit from MCO fortunately. Masa awal2 mco, ofis bagi cuti selama 4 bulan dengan gaji penuh. So semua tak perlu bayar. Nursery..transport semua i dah cancel. Cuma bayar untuk bulan 3 dan 4 je. Lps tu kira mmg dah tak pg nursery dah la anak yang bungsu.

Sekarang dah masuk kerja 3 hari seminggu. Anak lepas sekolah, abang2 jaga so duit nursey jimat. So boleh menabung. Sekarang dah ada at least 5 bulan gaji simpanan dalam asb. Tak masuk loan asb.

Anak2 pun i pastikan ada simpanan ASB sendiri. Walau pun gaji marhaen...tapi jangan sesekali lupa menyimpan untuk masa depan anak2.

Tak sabar lepas bayar habis kereta bulan depan, i akan concentrate keada langkah yang ke 4 pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2020 03:42 PM | Show all posts
Nice sharing, terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 07:04 AM | Show all posts
Good for you.

Steps1 - Done

Step 2 - Dari 2 credit card jadi 1 je. All my personal loan dah settle. So now tinggal CC yang i hardly used.

Step3 -  Masih dalam proses. The mora yg i dapat i put into this emergeny fund.  

Step 4 - fully depend on epf and unit trust fund

Step 5 - done via insurance plan

step 6 - Build wealth lag i ada la sikit. Give back - yes sikit2 via zakat and sedekah.

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 26-10-2020 08:20 AM | Show all posts
Saya pulak


Baby Step 1   
Save $1,000 for your starter emergency fund.- saya letak 15% from income yang saya withdraw dari project dalam Tabung Haji, target nak pergi haji dalam usia muda.

Baby Step 2   
Pay off all debt (except the house) using the debt snowball.
-sedang nak kecilkan debt. CC limit tak sampai 3K. Sebelum ni satu CC je limit 20K.

  Baby Step 3   
Save 3–6 months of expenses in a fully funded emergency fund.
-On the way

  Baby Step 4   
Invest 15% of your household income in retirement.
-On the way

  Baby Step 5   
Save for your children’s college fund.
-no kids at this moment.

  Baby Step 6   
Pay off your home early.
- can manageable.

  Baby Step 7   
Build wealth and give.
-On the way to build my own platform.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2020 08:06 PM | Show all posts

Tq dear for sharing.... Yang penting kena ada target..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2020 05:03 PM | Show all posts
Baby Step 1   
Save $1,000 for your starter emergency fund.
Alhamdulillah - dah ada

Baby Step 2   
Pay off all debt (except the house) using the debt snowball.
hahahah .. yg ni on off ... dah elok clear semua .. pi ambik plak kete baru - anyhow, i have backup plan. Kete tu as reward to myself & family yg support selama ni.
pastu, elok2 clear cc pastu pi tambah pulak .. now otw utk clearkan cc jugak .. slowly but surely

  Baby Step 3   
Save 3–6 months of expenses in a fully funded emergency fund.
- mix ada dlm bank, ada dlm tabung amanah pnb, tabung haji ..

  Baby Step 4   
Invest 15% of your household income in retirement.
- insya Allah lebih dari 15%, epf monthly contribution + tabung haji + insurans

  Baby Step 5   
Save for your children’s college fund.
-no kids at this moment.

  Baby Step 6   
Pay off your home early.
-ada rumah yg dah free of debt, ada yg baru ambil. yg baru ambil tu either way boleh cashkan if need be, or kalau umur tak panjang, ada mrta.

  Baby Step 7   
Build wealth and give.
-insya Allah, slowly but surely

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2020 12:21 PM | Show all posts
tq for sharing the tips..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2020 03:52 PM | Show all posts
  Baby Step 4   
Invest 15% of your household income in retirement

Sekarang ni hampir 5 bulan simpanan gaji dalam tabung..Kereta pun dah habis bayar alhamdulillah. Lepas ni masukkan je duit simpanan dalam asb. I ada buat jugak asb loan..kira untuk retirement la.

Sekarang ni fokus untuk mekapkan rumah sikit2. Selama ni pakai je mana yang ada. Langsir pun lama dah tak berganti. So kita kumpul duit n listkan mana yang perlu perhatian dulu.

Duit simpanan anak2 pun dah start simpan lama dah. Terdesak nak masuk U ke apa...semua dah siap simpan. Setiap kali dapat duit raya, terus je masuk asb.

Nanti bila dah masuk 18 tahun, nak buat asb loan untuk diorang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 06:02 PM GMT+8 , Processed in 0.296118 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list