CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1977|Reply: 3

Maafkan..

[Copy link]
Post time 18-8-2020 12:59 PM | Show all posts |Read mode
dah beberapa kali si A mohon maaf pada si B
mmg dgn sepenuh hati meminta maaf...penuh penyesalan..
si B tetap maafkan
tapi malangnya si A ulang kesalahan yg sama
knp jadi mcm tu
manusia tetap buat silap...serba kekurangan
tp smpi bila nk mcm tu
maaf...buat lagi..dan lagi




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2020 02:49 PM | Show all posts
dah namanya pun manusia chuols, bukannya malaikat..

the solution is, move away from this kind of people, kalau tak hati uols akan disakiti lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2020 05:19 PM | Show all posts
ni masalah suami isteri ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 12:35 AM | Show all posts
Edited by NorAddin at 27-10-2020 12:38 AM
dah beberapa kali si A mohon maaf pada si B
mmg dgn sepenuh hati meminta maaf...penuh penyesalan..
si B tetap maafkan
tapi malangnya si A ulang kesalahan yg sama
knp jadi mcm tu
manusia tetap buat silap...serba kekurangan
tp smpi bila nk mcm tu
maaf...buat lagi..dan lagi
salam
d'dalam islam memberi kemaafan adalah sifat yang mulia
d'firmankan oleh Allah ..

خُذِ ٱلۡعَفۡوَ
Jadilah engkau pema’af
وَأۡمُرۡ بِٱلۡعُرۡفِ
dan suruhlah orang mengerjakan yang ma’ruf,
وَأَعۡرِضۡ عَنِ ٱلۡجَـٰهِلِينَ
dan berpalinglah daripada orang2 yang bodoh.

07:199

-----

قَوۡلٌ۬ مَّعۡرُوفٌ۬ وَمَغۡفِرَةٌ خَيۡرٌ۬
Perkataan yang baik dan pemberian ma’af lebih baik
مِّن صَدَقَةٍ۬ يَتۡبَعُهَآ أَذً۬ى‌ۗ
dari sedekah yang d'iringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima).
وَٱللَّهُ غَنِىٌّ حَلِيمٌ۬
Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.

02:263


====

Dari Abi Said Al Khudri r.a.,
Rasulullah s.a.w. bersabda;
‘‘Siapa diantara engkau yang melihat perkara mungkar cegahlah dengan
  • tangan,

jika tidak berkuasa maka dengan
  • lidah,

kalau tidak sanggup maka dengan
  • hati.

Demikianlah Iman yang terlemah.’’

Sahih Muslim



tapi malangnya si A ulang kesalahan yg sama
knp jadi mcm tu
coz old habit die hard ..
in applying hadith d'atas ini supaya berkesan ..
u need to vice versa d'application
u kena tawan hati nya dulu ..
baru boleh gunakan lisan ..
supaya akal nya dapat menerima segala nasihat ..
d'sertakan dengan tangan(kuasa atau perbuatan)
menghampirnya selalu dengan menunjulkan contoh tauladan
secara physical practical ..
ia akan memberi impak yang lebeh berkesan ..
insyAllah .. aamiin

wassalam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-12-2023 11:40 PM GMT+8 , Processed in 0.068956 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list