CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2884|Reply: 13

Dahla dicetak rompak, jual kat Shopee pula tu, Keluarga Iskandar bertimpa malang

[Copy link]
Post time 4-8-2020 12:45 PM | Show all posts |Read mode




Rentetan kekecewaan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) berhubung kegiatan penjualan filem-filem tempatan yang dicetak rompak di platform e-dagang, Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) tidak akan teragak-agak untuk menyekat laman yang menjual produk cetak rompak.


Menurut Astro Awani, pihak SKMM memaklumkan tindakan itu akan dilaksanakan selepas mendapat makluman dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).







Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif Finas, Ahmad Idham Nadzri menjelaskan pihaknya akan memberi tumpuan kepada pihak e-dagang dan juga mereka yang menjual filem cetak rompak di platform terbabit.



"Berdasarkan laporan yang kami terima, beberapa filem tempatan antaranya Keluarga Iskandar The Movie dikesan telah dijual tanpa kebenaran penerbit di platform Shopee."



Foto : Awani




Bagaimanapun, setelah dihubungi oleh pihak Awani, pihak Shopee terus menurunkan iklan tersebut.





Foto : Awani




Warganet turut memberikan pandangan mereka dan lebih mengejutkan bukan sahaja filem, malahan bahan permainan elektronik dan anime turut dijual di dalam cakera keras dan pastinya dengan harga lebih murah.








Foto : FB




Aduhai, masalah cetak rompak tetap berlaku mengikut peredaran zaman. Bagaimana untuk mengekang masalah sebegini jika masih ada permintaan dan penawaran? Kasihan filem Keluarga Iskandar, sudahlah bertahun-tahun membuatnya, dapat pula masalah sebegini. - CARI




Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Shoppe ni mmg x filter ke seller jual apa? Even kalau nak jual bayi kat shoppe pun boleh gamaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 02:31 PM | Show all posts
shoppe ni ape je yang takde. search je semua keluar
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 03:56 PM | Show all posts
Tak pasal2 nanti kena saman shopee ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2 ada jual kt shopee.. Software pun ada jual murah2
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 04:49 PM | Show all posts
wahhh xterfikir plak boleh jual cetak rompak kat shopee...aku pun nak jual mcm ni..... download dan jual
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2020 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Rm1.32 sen , dijual dlm bentuk apa? {:question
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94: Shoppe ni mmg x filter ke seller jual apa? Even kalau nak jual bayi kat shoppe pun boleh gamaknya..


Ubat gugur janin pun hada. Dadah ja belum nampak lagik. Kat Mudah pun serupa Shoppee. Ai pernah report seller jual telur penyu. Choi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 08:57 AM | Show all posts
haiyooo movie tu org buat penat2 bleh plak ada jual kat shopee? tak faham iols.
tak laa yg heran nya camne lah bleh trjual dgn sebegitu cheap skali.. ishh.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya keluarga Iskandar. Orang penat membuat seller senang jual. Murah pulak tu. Macam tu jer diorang nilaikan penat lelah orang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2020 12:07 PM | Show all posts
dkt nk raya puasa haritu..mercun yg tak dibenarkan pun ada jual dlm shopee
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2020 12:31 PM | Show all posts
KOrang dah tengok ke KITM ni?
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2020 03:39 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 5-8-2020 12:07 AM
Ubat gugur janin pun hada. Dadah ja belum nampak lagik. Kat Mudah pun serupa Shoppee. Ai pernah  ...

dapur dadah ada jual...  
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2020 02:02 PM | Show all posts
T541 replied at 10-8-2020 12:31 PM
KOrang dah tengok ke KITM ni?

udah..4x ulang..best.
tengok sekali dengan parent,masa raya baru ni parent buat macam nek jah terus kena cop keluarga iskandar

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 07:05 AM GMT+8 , Processed in 0.086403 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list