CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12966|Reply: 92

Akaun Fixed Deposit untuk beli Rumah

[Copy link]
Post time 18-6-2020 03:35 PM | Show all posts |Read mode
Edited by alani at 18-6-2020 05:17 PM

Salam, hi, saya nak tanya kalau ada sesiapa yg tahu pasal akaun fixed deposit.

Saya nak beli 1 rumah (rumah ke-2), dah apply loan dengan 3 bank, 2 bank tak approve sebab record lama dimana kes tu saya dh selesaikan dengan bank tu sendiri, tapi record masih ada. Cuma ada satu bank ni Public Bank dia boleh approve loan saya dengan condition saya mesti membuka satu akaun fixed deposit sebanyak rm40k dengan mereka. Saya tiada masalah untuk itu. Cuma saya bimbang kerana duit fixed deposit ni susah nak keluar kerana ada tempoh matang. Saya risau nanti kalau-kalau ada emergency.

Ada sesiapa boleh bg pendapat? atau nasihat. Saya memang nak sangat rumah tu, rumah kedua ni saya beli untuk stay sendiri memandangkan time2 PKP ni mmg rumah tengah murah dan MOT semua free. Dan bercadang untuk jual / sewa rumah pertama sebab kadar sewa lebih tinggi dari kadar bayaran bulanan di bank.

Boleh otai2 bagi apa pandangan tak? ada keburukan tak jika saya bersetuju untuk buat akaun fixed deposit tu?

Atau ada sesiapa pernah ada pengalaman macam ni tak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2020 03:40 PM | Show all posts
adik, salah bod la.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 03:46 PM | Show all posts

nak masuk board mana yer? sorry .. mod tak boleh tolong move kan ker
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 03:55 PM | Show all posts
alani replied at 18-6-2020 03:46 PM
nak masuk board mana yer? sorry .. mod tak boleh tolong move kan ker


nnt mod bila baca, pepandai diorg la utk pindahkan.


kalau adik tak cukup duit, nape beriya nak beli?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 03:57 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 18-6-2020 03:55 PM
nnt mod bila baca, pepandai diorg la utk pindahkan.


hi awak, bukan tak cukup duit, tapi bank letak condition (sebab history lama) .. dia tahu saya ada saving tu yang dia nak saya buka akaun fix deposit dengan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 03:59 PM | Show all posts
alani replied at 18-6-2020 03:57 PM
hi awak, bukan tak cukup duit, tapi bank letak condition (sebab history lama) .. dia tahu saya ada ...

maksud iols, duit tak cukup utk FD dan utk down payment.. giteww...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 18-6-2020 03:59 PM | Show all posts
berapa lama bank letak syarat FD tu?
kalau 6 or 12 bulan, masuk je la..
tapi kalau rasa duit tak cukup, then tak perlu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 03:59 PM | Show all posts
tiada payah beli lah, bagi lah itu rumah kepada orang memerlukan rumah beli

sudah ada rumah mahu banyak2 lagi rumah

orang tamak selalu rugi encik

sama2 lah kita menghentikan pelaburan dan peleburan hartanah

ini Malaysia tanah kecil juga populasi ada naik juga
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-6-2020 04:02 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 18-6-2020 03:59 PM
maksud iols, duit tak cukup utk FD dan utk down payment.. giteww...

ohw.. downpayment saya bayar sendiri 10%, untuk buka akaun fix deposit yg bank minta tu saya ada,
cuma saya nak tahu ada keburukan tak simpan duit dlm fix deposit ni, sebab tak boleh keluarkan dlm satu tempoh yang ditetapkan..dan dividen rendah..saya lebih prefer simpan saving dalam ASB.



Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 04:03 PM | Show all posts
FC pindah kan ke Board Ekonomi dan Usahawan yer

Moga kat sana ramai yang boleh membantu memberi cadangan dan pendapat.

@adila39

@julia5094


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:03 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 18-6-2020 03:59 PM
berapa lama bank letak syarat FD tu?
kalau 6 or 12 bulan, masuk je la..
tapi kalau rasa duit tak c ...

dia baru bincang dengan saya roughly dulu, dia kata duit tu sebagai sandaran, jika nanti ada apa masalah pembayaran mereka akan depends on duit tu, kalau saya setuju baru dia nak buat offer letter, dan boleh sign hari Isnin ni.  Itu saja option yang saya dapat.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:05 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-6-2020 04:03 PM
FC pindah kan ke Board Ekonomi dan Usahawan yer

Moga kat sana ramai yang boleh membantu memberi c ...

terima kasih MOD

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 04:05 PM | Show all posts
lagi satu FD ni boleh je tutup bila-bila..
cuma rugi interest je la..
katakan u buka untuk 6 bulan..
tiba-tiba bulan ketiga nak pakai duit so u tutup  FD..
so 3 bulan simpan tu tak dapat apa..
dia takde kira prorate apa..
but u kena check la kot-kot bank letak syarat tak boleh tutup sekian tempoh..
or tanya bank boleh ke buat dalam beberapa FD..
contoh 10k per FD..
so kalau sesak tutup satu dua tak la rugi sangat..

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:07 PM | Show all posts
Edited by alani at 18-6-2020 04:09 PM
JohnnyLever replied at 18-6-2020 03:59 PM
tiada payah beli lah, bagi lah itu rumah kepada orang memerlukan rumah beli

sudah ada rumah mahu  ...

bukan macam tu encik, saya beli sebab keluarga dan anak-anak dah  membesar, rumah lama kami tu saya plan nak jual sebenarnya tapi tak sempat lagi asik tertangguh, saya bercadang nak jual / sewa lepas beli rumah ni. Saya pun tak nak komitmen banyak-banyak, saya orang biasa, ni pun saya ambil kesempatan masa rumah tgh murah dan dapat segalal potongan cukai dari kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 04:09 PM | Show all posts
alani replied at 18-6-2020 04:07 PM
bukan macam tu encik, saya beli sebab keluarga dan anak-anak dah  membesar, rumah lama kami tu say ...

maafkan aku encik alani

aku ada tersingkap baca juga

tiada apalah

beli lah itu rumah beli lah banyak2 juga

encik punya rezeki juga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:11 PM | Show all posts
JohnnyLever replied at 18-6-2020 04:09 PM
maafkan aku encik alani

aku ada tersingkap baca juga

saya puan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-6-2020 04:12 PM | Show all posts
alani replied at 18-6-2020 04:02 PM
ohw.. downpayment saya bayar sendiri 10%, untuk buka akaun fix deposit yg bank minta tu saya ada,  ...

kalau perlukan duit, jgn beli atopon letak dlm FD. kalau tak perlu duit dlm tempoh yg depa bg syarat tu, beli dan simpan FD la. stakat nak keuntungan berbanding ASB, bkn pengukur nak beli umah ke tak. tepuk dada, tanya selera sendiri. mana hang mau?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2020 04:13 PM | Show all posts
alani replied at 18-6-2020 04:03 PM
dia baru bincang dengan saya roughly dulu, dia kata duit tu sebagai sandaran, jika nanti ada apa m ...

bank tak boleh paksa u macam tu..
u ada hak nak tau berapa lama tempoh FD and berapa interest bank akan bagi..
or else, cuba lagi hantar permohonan ke bank lain..
sementara tu suruh bank yang ada rekod tu settle and clearkan rekod u tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:13 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 18-6-2020 04:05 PM
lagi satu FD ni boleh je tutup bila-bila..
cuma rugi interest je la..
katakan u buka untuk 6 bulan ...

thanks for info, noted, saya akan tanya pada pegawai bank pasal hal ni nanti.. adakah ini macam cagaran? bank berhak untuk ambil duit tu pada bila2 masa kalau tiba2 timbul masalah apa2 nanti?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-6-2020 04:16 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 18-6-2020 04:12 PM
kalau perlukan duit, jgn beli atopon letak dlm FD. kalau tak perlu duit dlm tempoh yg depa bg syar ...

yer betul juga, klu fikirkan prioritynya sekarang saya memang nak lepaskan loan jer dulu




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

21-5-2024 03:56 AM GMT+8 , Processed in 0.068212 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list