CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 9319|Reply: 61

business lepas pkp

[Copy link]
Post time 15-6-2020 03:45 PM | Show all posts |Read mode
hello semua... nak tanya dkt businessman and businesswomen dkt sini.. skrg kan dah di beri kelonggaran utk start meniaga balik and dah boleh bukak kedai. so nak tanya lah en amacam sambutan customer? okay ke idok??? dah start busy balik ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2020 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Biz yg berkitan kerja tanah agak terganggu sbb hujan, kos maintenance n sparepart agak meningkat ,authority yg jd cerewet lepas PKP. Ramai pekerja yg diberhentikan so majikan ada kelebihan dlm mencari pekerja. Overall biz agak sejuk sbb project kerajaan yg sedikit .walau kita tak terlibat dengan project kerajaan,terasa industry kurang rancak.

Biz katering..sejuk ler sbb katering kecilan je ada..dah tu harga bahan mentah meningkat byk sgt. Selain kepakaran rakyat memasak masakan tak jadi hari ini.

Sawit,harga tak menarik tapi mng makin meningkat tetapi buruh indon ramai balik atau tak masuk lagi lepas PKP. Kuranglah dpt tuai sawit.
Bergitu juga sektor pertanian yg lain sbb kurang buruh. PAti  masih menyorok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada kenal seorg adik ni.. Asalnya dia kerja spa.. Gaji x naik tapi pelanggan ramai.. Alasan tak untung.. Last dia  berhenti dan buat mobile spa.. Kebetulan dia baru mula 2 bulan mobile spa sebelum PKP.. Masa PKP teruk juga dia.. Dah la janda anak 2...mujur ada BPN dan mak dia tolong.. Selepas PKP.. Hari2 dia ada org panggil utk urut badan la, facial la..yg penting.. Dia rajib update kat pelanggan dia dan kat medsoc aktiviti mobile spa dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 05:21 PM | Show all posts
Sebab dah ada yang reply  Thread ni ..

FC pindah kan ke Ekonomi  & Usahawan  ..
boleh bincang lebih lanjut kat sana.

@adila39

@julia5094






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 15-6-2020 05:21 PM
Sebab dah ada yang reply  Thread ni ..

FC pindah kan ke Ekonomi  & Usahawan  ..

tq SM  
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 15-6-2020 04:39 PM
Aku ada kenal seorg adik ni.. Asalnya dia kerja spa.. Gaji x naik tapi pelanggan ramai.. Alasan tak  ...

kalau rajin semua jalan... definitely.. jgn stop trying
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-6-2020 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-6-2020 10:01 PM
kalau rajin semua jalan... definitely.. jgn stop trying

Betul.. Kelmarin dia bgtau.. Katil lioat utk urutan dah sampai.. Dia kata nak cari waxing pot pulak.. Nak tambah dlm iklan pakej yg dia offer
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2020 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 15-6-2020 10:04 PM
Betul.. Kelmarin dia bgtau.. Katil lioat utk urutan dah sampai.. Dia kata nak cari waxing pot pula ...

sarah k dila amek course ni jugak aritu tapi lgsg x buat.. sbbb malas... agaknya klu rajin boleh dpt banyak duit... kan.. may ur fren tu berlipat ganda rezekinya... faham sgt being single parent must work very hard and cekal. May Allah eased her struggle. Aminn.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-6-2020 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-6-2020 10:06 PM
sarah k dila amek course ni jugak aritu tapi lgsg x buat.. sbbb malas... agaknya klu rajin boleh d ...

Aamiin.. Sy suruh dia belajar urutan utk wanita bersalin.. Tu pun peluang besar kat kedah ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 10:18 AM | Show all posts
dah boleh bukak my lash studio
ramai yg dm ig tanya bila boleh bukak.
tak sabar la tu khuens nak tantek2..  

i akan open slot end of June ni coz tgh re-stock barang dari o/seas.

sebelum ni semua brg2 eyelash extension,
i akan sanitize pakai alcohol swab utk next customer.

tapi disebabkan new norm, lebih ketat lah hygine.
pakai glove, plastic apron..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 11:54 AM | Show all posts
sarah82 replied at 15-6-2020 04:39 PM
Aku ada kenal seorg adik ni.. Asalnya dia kerja spa.. Gaji x naik tapi pelanggan ramai.. Alasan tak  ...

skrg zaman teknologi siapa pandai guna and cari peluang confirm boleh pergi jauh. tp kena ada ilmu lah lagi lagi bab marketing
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 11:56 AM | Show all posts
sarah82 replied at 15-6-2020 04:39 PM
Aku ada kenal seorg adik ni.. Asalnya dia kerja spa.. Gaji x naik tapi pelanggan ramai.. Alasan tak  ...

kalau kerja spa ni lagi pening time PKP haritu langsung takleh nak buka kedai haih confirm business down teroxxx
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
abnegation replied at 16-6-2020 11:56 AM
kalau kerja spa ni lagi pening time PKP haritu langsung takleh nak buka kedai haih confirm busines ...

Dia bgtau.. 2 bulan lebih juga la dia x ada punca pendapatan langsung.. Dah la ex suami x bg nafkah anak.. Duit simpanan pulak dia keluarkan jadi modal sebelum PKP.. Tu dia ckp dia berterima kasih sangat dpt BPN..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
abnegation replied at 16-6-2020 11:54 AM
skrg zaman teknologi siapa pandai guna and cari peluang confirm boleh pergi jauh. tp kena ada ilmu ...

Yap.. Skrg dia tak menang tangan..boleh la dot dlm rm500-600 seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:11 PM | Show all posts
I buat dropship je kat shopee. Sebelum pkp, order tak la banyak sangat. Ha..masuk je mco phase..alhamdulillah..oder tak berhenti2 masuk. Mungkin pelanggan tak boleh nak keluar kan? So diorang prefer beli online la.

Actually i bkk kedai shopee ni semata2 nak jual produk diy i. Cleansing oil..I buat semua dari A-Z termasuk la packaging dia sekali. Tapi i ni ada satu perangai. Hangat2 tai ayam. Bila dah habis je..Dah mls nak buat stok baru. Tadi tiba2 customer pm nak oder baru. Kalau pulak hari ni buat stok baru. Tapi kotak pulak tak sempat nak print.

Nasib baik la sticker semua ada. Lps ni nak kumpul semangat la. Nak pastikan bisnes i berjaya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:13 PM | Show all posts
sarah82 replied at 16-6-2020 12:06 PM
Yap.. Skrg dia tak menang tangan..boleh la dot dlm rm500-600 seminggu.

Teringin nak buat mobile spa..tapi tu la...i ni jenis tak rajin sgt nak pg sana sini jumpa client. Tapi duit nak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-6-2020 07:14 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 15-6-2020 05:21 PM
Sebab dah ada yang reply  Thread ni ..

FC pindah kan ke Ekonomi  & Usahawan  ..

TQ SM.. nanti kami berbincang secara ilmiah kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 16-6-2020 07:13 PM
Teringin nak buat mobile spa..tapi tu la...i ni jenis tak rajin sgt nak pg sana sini jumpa client. ...

Huhu.. Kwns iols tu sebab dia nak sara anak2……jadi tu dia jadi rajin..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:25 PM | Show all posts
sarah82 replied at 16-6-2020 07:16 PM
Huhu.. Kwns iols tu sebab dia nak sara anak2……jadi tu dia jadi rajin..

Betul la..dulu masa banyak nak kena guna duit, n hutang keliling pinggang, pernah ambik job MUA. Kena jumpa orang jugak. Tapi cekalkan hati memikirkan nak tanggung anak, dan nak bagi keselesaan kat anak. Biasa kalau dapat job luar dari penang, so guna la duit upah tu untuk sewa hotel. At least dapat la pergi bercuti...Kalau tak, tak merasa la bawak anak pg jalan2.

Bila mengandung anak bungsu, stop sbb tak larat. Lps tu stop terus sbb susah nak tinggal anak kecik nak p mekap orang. Sekarang dia pun dah besar dah. Nk pg mana2 boleh tinggal dengan kakak n abang. So boleh la kot lps ni nak tumpukan lebih kat bisnes ala2 mobile spa @ mekap ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 16-6-2020 07:25 PM
Betul la..dulu masa banyak nak kena guna duit, n hutang keliling pinggang, pernah ambik job MUA. K ...

Chaiyok2...semoga dipermudahkan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 01:48 AM GMT+8 , Processed in 0.399203 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list