CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 10724|Reply: 75

Persiapan Menyambut Recession

  [Copy link]
Post time 25-4-2020 02:23 AM | Show all posts |Read mode
Assallamuallaikum,

kawan2 dan acik vokuru

ni teori kaka, kalau pkp dilaksanakan sampai hari raya, mungkin ada sebahagian majikan buang pekerja dan kecilkan kapisiti syarikat. ada hidden cost dan debt yang owner syarikat tanggung yang mungkin orang awam tak sedar. biasanya akauntan tahu apa2 kos ni, mungkin gaji, bil utiliti ( contoh freezer kena on 24 hour), contoh mesin kalau xoperasi akan rosak dan perlu kos maintanance yang tinggi

kepada pekerja pula masing2 akan claim gaji. so benda ni akan bersangkut paut. kaka pun dah start ikat perut dan rasa depress lately. let say kaka enjoy and buat2 tak cakna isu ekonomi? tsunami recession tetap kena kaka .

ni tips pengalaman kaka ekonomi teruk musim2 lepas harap dapat bantu ye :
> dont invest dalam bidang u xtahu sebab scammer sekarang akan tabur janji manis letak RM 500 dapat RM 2000 dan macam2 lagi
> invest ilmu terutama manage risk sebab sekarang punya dugaan ibarat market crash
> cikgu kaka dah predict market akan crash 2021 guna elliot wave sama ada peperangan besar atau big things happen
> dalam musim ekonomi crash ni akan lahir jutawan jutawan baru so uols kena kreatif untuk posisikan diri u produk u servis u selaju sepantas mungkin supaya market kenal u, supaya u dapat deliver pantas.
> airasia pun dengar cerita gossip2 makcik bawang nak bailout inikan syarikat sme yang nyawa2 ikan
> kepada yang berkerja ini masa u kena workhard cari skill lain sebab skill u mungkin di ganti robot atau dibuang kerja!
> gossip2 golongan teori bahawa pandemic covid19 adalah turning point untuk industry 4.0


industry 4.0
> backbone internet 5G ( china dah start nak kaji 6G)
> job yang mungkin akan terhapus sangat banyak contoh low skill worker , kerani dan mcm2 lagi sebab kerja2 cmni boleh dilakukan robot atau freelance.
> industry 4.0 akan buat job freelance lucrative income ( writer, consultant ads, doctor consultant online, consultant carijodoh, dan macam2 lagi)
> data2 ni akan jadi mass data dan boleh optimum dalam bentuk AI untuk keperluan industry, nak jd industry leader contoh top glove dia orang dah start pakai AI . industry leader wajib pioneer technology

sorry bebel.


kiranya fikir2 balik nak depress pun nak xnak kena lalui dugaan ni, ada lg berat ujian dalam forum ni , mungkin kena buang kerja, hutang kereta rumah kena bayar, suami isteri cerai berai. dan mcm2 dugaan lagi.

yang terbaik bagi kaka kita sedar recession dah hampir dan buat persediaan. kalau tak buat persediaan once hit , tiada siapa boleh bantu, masing2 akan saving dan try survive.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-4-2020 02:23 AM | Show all posts
kalau kau orang ada tips pasal nak hadapi recession 2021 sharing please. sama2  hadapi dengan tabah.

kepada pekerja gov kalau nak kutuk kaka smackdown nanti. kalau nak bg tips ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 02:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy ada rancangan nak beli katil hospital dan sewakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2020 02:46 AM | Show all posts
sarah82 replied at 25-4-2020 02:41 AM
Sy ada rancangan nak beli katil hospital dan sewakan.

buat iklan test validate dulu, brape ramai nak? kalau boleh sewa dan sewakan semula lagi bagus, sebab modal xhangus. kalau permintaan ok? sama ada pajak katil ataupun beli katil. dah betul ada permintaan ambil deposit ke apa hentak kaw2 beli. masa tu baru sedap

konsep ni tujuan bagi modal tak hangus manage risk. biasa cm kaka dulu semangat tinggi beli produk nak jual, last2 jadi tempat hiasan bawah katil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-4-2020 02:46 AM
buat iklan test validate dulu, brape ramai nak? kalau boleh sewa dan sewakan semula lagi bagus, se ...

Hahaha.. Wokies..sy akan ikut tips kaka
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 04:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Kaka Cili, iols pun masa PKP ni susah hati psl recession. Deswai trying to distract myself gi komen merata dlm forum

Iols takde plan yang detail lagi, just for the moment (after reading few financial tips to face recession here and there), iols nak hit a certain amount of savings and settle obligations yang tak pekdah macam credit card etc by end of 2020.

Iols bukan fikir psl diri sendiri je, fikir psl family members lain juga.

Itu savings and obligations-wise lah. Beyond that, belum terfikir apa2 yang specific lagi. I pray all of us will be given the strength to face this troubling times. Ameen.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 25-4-2020 04:30 AM | Show all posts
nefnefnef replied at 25-4-2020 04:27 AM
Kaka Cili, iols pun masa PKP ni susah hati psl recession. Deswai trying to distract myself gi komen  ...

untuk pengetahuan nefnefnef , cikgu kaka predict market crash antara the worst ever 2021. mungkin betul mungkin salah. kalau market crash maksudnya ramai hilang kerja.

kalau blh buat bisnes online, buat dari rumah. apa ur expertise? cuba jadikan hobi dan kepakaran u duit? contoh buat ebook? ajar orang? or jadi agent?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 04:33 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-4-2020 04:30 AM
untuk pengetahuan nefnefnef , cikgu kaka predict market crash antara the worst ever 2021. mungkin  ...

My daging dendeng is quite well received bebila ada family open house ke kenduri ke. Boleh kot venture into that. Kot.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-4-2020 04:40 AM | Show all posts
nefnefnef replied at 25-4-2020 04:33 AM
My daging dendeng is quite well received bebila ada family open house ke kenduri ke. Boleh kot ven ...

buat je kos nak mula pun xbesar iklan kt fb group. pastikan untung. lepas dah ada permintaan letak agent. step by step. mana tahu rezeki u sebenar dalam bidang makanan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 25-4-2020 04:40 AM
buat je kos nak mula pun xbesar iklan kt fb group. pastikan untung. lepas dah ada permintaan letak ...

Baik kaka. Will see to it one of these days. Thanks for the vote of confidence yachhh
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 06:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Waalaikumussalam.
Tq kaka cili atas peringatan yg berguna ini.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 06:14 AM From the mobile phone | Show all posts
I plan terjun bangunan je..life's painful likedat
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 06:56 AM | Show all posts
lanjutkan pkp sampai hujung tahun
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 07:05 AM | Show all posts
jgn beli rumah lagi... dah xde gunanya (im fucked up )
nak beli beli tanah.... atau rumah di kawasan bukan bandar besar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Hakak baca idea dan pendapat untuk difikirkan bersesuaian dengan keluarga hakak....keep it coming ye....i dont have a job now...husband still working with full small pay (hakak main income earner) some savings, baru start buat small biz from home...so far masih cukup due to pkp savings...2 housing loan and 1 car loan on moratorium...spending wise memang berhemah this time...no wastage or unnecessary spending...told my kids no baju raya this year but they will still receive their usual duit raya as savings......i was supposed to go for an interview...but now on hold due to pkp..got in touch with the co...they assure me that they will call me once the pkp lifted....the rest i will leave it to Allah...and banyakkan my ibadah hopefully during this ramadhan..so please keep it coming..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Keep sharing kaka and kawan2, saye nak menimba ilmu dan pengalaman kawan2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2020 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 25-4-2020 07:05 AM
jgn beli rumah lagi... dah xde gunanya  (im fucked up  )
nak beli beli tanah.... atau rum ...

Kalau beli rumah masa harga dia jatuh (dijangka hujung 2020 ke atas) nanti tak ok ke...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
fliphair8 replied at 25-4-2020 07:24 AM
Hakak baca idea dan pendapat untuk difikirkan bersesuaian dengan keluarga hakak....keep it coming ye ...

Semoga dipermudahkan urusan
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Rancangn iols

Rebrand produk
Rebranded Tiktok
Jadi prepper
Buat sayur/buah/rempah serbuk
Buat ikan masin/pekasam
Tanam microgreen
Jadi food provider


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2020 11:32 AM | Show all posts
Nice info, tq TT
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 01:30 AM GMT+8 , Processed in 0.084450 second(s), 57 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list