CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 8924|Reply: 116

[Tempatan] "Tolong jaga emak dan abah ya" - pesanan terakhir seorang jururawat ya

  [Copy link]
Post time 23-4-2020 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
MUAR: "Tolong jaga emak dan abah ya." Itu pesanan terakhir seorang jururawat Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar, yang meninggal dunia akibat dijangkiti COVID-19, tengah malam tadi.

Nadila Rahmat, 32, jururawat di wad ortopedik HPSF itu meninggal dunia kira-kira jam 12.36 tengah malam tadi selepas hampir 17 hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom (HEBHK), Kluang.

Adiknya, Nabiha, 26, berkata pesanan terakhir kakak sulungnya itu disampaikan menerusi telefon sehari selepas dimasukkan ke ICU pada 7 April lalu.

Katanya, Allahyarham ketika itu menelefon ibu mereka, Rodiah Mohd Don, 57, bagi memaklumkan keadaannya kerana perlu dirawat di ICU namun berikutan mereka sekeluarga berada dalam kenderaan kerana baru selesai melakukan saringan COVID-19 menyebabkan suara kakaknya itu tidak didengari ibunya.

"Ibu menyerahkan semula telefon kepada saya sebelum kakak berpesan supaya sentiasa jaga emak dan ayah. Kakak berkata selepas ini beliau akan 'ditidurkan' di ICU bagi memasukkan ubat ke dalam badannya.

"Ketika itu sudah terdetik rasa sayu namun saya tidak sampai hati untuk memaklumkan emak dan abah kerana tidak mahu mereka susah hati.

"Itulah kali terakhir kakak bercakap dengan ibu dan saya sebelum menghembuskan nafas terakhir tengah malam tadi, " katanya sebak ketika dihubungi.

Jenazah Nadila dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Serom 1, Sungai Mati, Tangkak, Muar, tengah hari tadi.

Mengulas lanjut, Nabiha berkata, Nadila sudah 10 tahun menjadi jururawat dan bertugas di HPSF Muar.

Katanya, kakak seorang yang ceria namun jarang berkongsi masalahnya dengan keluarga berikutan tidak mahu mereka bimbang.

"Kakak sudah mula tidak sihat awal April lalu dengan batuk dan tidak berselera makan, namun kami tidak mengesyaki apa-apa.

"Kakak hanya maklumkan kepada keluarga beliau perlu menjalani kuarantin kerana menjadi suspek jangkitan COVID-19 hanya di saat akhir sebelum pergi ke pusat kuarantin di Pagoh pagi pagi 5 April lalu.

"Itulah kali terakhir kami sekeluarga bertemu kakak.

"Beliau meminta emak membantu mencari beg pakaian namun menegah ibu datang berhampirannya ketika mahu menolongnya mengemas pakaian.

"Ketika itu emak sudah berasa tidak sedap hati namun seperti kakak, emak hanya memendam saja perasaan sedihnya itu sehinggalah kakak perlu dimasukkan ke ICU 7 April lalu," katanya.

Beliau berkata, keluarganya terutama bapa mereka, Rahmat Johan, 65, dan emak sering melakukan solat hajat dan membaca surah Yassin bagi mendoakan kakak sembuh seperti biasa.

"Namun malam tadi, apa yang kami sekeluarga takuti terjadi juga apabila hospital dan doktor menghubungi keluarga kira-kira jam 10.30 malam menyatakan keadaan kakak semakin tidak stabil," katanya.

Panggilan kedua dari hospital memaklumkan kakak semakin kritikal dan meminta keluarga bersedia apa jua kemungkinan dan panggilan ketiga, pula memaklumkan kakak sudah meninggal dunia.

"Keluarga kami reda dengan pemergian kakak namun kami kehilangan seorang kakak yang suka berbakti kepada keluarga dan masyarakat dan tidak lagi dapat menyaksikan keletahnya menyediakan hidangan berbuka puasa seperti selalu, " katanya.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-4-2020 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nadila Rahmat (kiri), 32, jururawat di wad ortopedik Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HSPF) Muar, meninggal dunia kira-kira jam 12.36 tengah malam tadi selepas hampir 17 hari dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom (HEBHK) , Kluang, bersama ibunya, Rodiah Mohd Don, 57, bergambar di hadapan rumah mereka di Muar. - Foto ihsan keluarga

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aduhai...muda lagi.. maknya pun masih muda
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnarajiun....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:30 PM | Show all posts
innalillahi wainna ilaihi rajiun . hmm baya iols
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahi wainna ilaihi raji'un.. Semoga Allah tempat rohnya arwah dikalangan org2 yg beriman dan keluarga arwah diberikan kekuatan mengadapi kehilangan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
innalillahiwainnailaihirrajioun moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan beramal soleh
org Serom 1 rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nazzse at 23-4-2020 09:43 AM

Innalillah, muda lagi, ada hypertension, tekanan kerja, penat maybe. DG nampak mengeluh panjang bila umumkan pasal dia tadi, satu kerugian utk kkm bila kehilangan anggota.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Nurse ni dpt covid sbb pergi mana2 event ke... bukan dapat direct dari pesakit kan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnalillahirajiun.. takziah utk keluarganya... semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga tenang kt sana ya nadila..mudah2an keluarga arwah pun tabah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnalillahirajiun.. moga rohnya dicucuri rahmat Allah.. Insha Allah sedeynye
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:55 PM | Show all posts
dia dpt jangkitan dr mana.. sedihnyaaaa bila aku baca yg dia siap2 nk pegi kuarantin, mak dia nk tlg kemas tu.. last jumpa x boleh pelukk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Org yg tak kena pd keluarga tersayang blhla kata tak nak mco....duit lebih ptg. Hal nyawa bukan blh cari lain dah...duit blh cari
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnarajiun
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 06:02 PM | Show all posts
Covid19 replied at 23-4-2020 05:41 PM
Nurse ni dpt covid sbb pergi mana2 event ke... bukan dapat direct dari pesakit kan.

Pengarah KKM Dato Noor Hisham dan beritahu setakat ini anggota KKM yg dijangkiti Covid-19 tiada kena mengena dengan pesakit Covid-19 yg sedang dirawat........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2020 06:03 PM | Show all posts
Moga rohnya dicucuri rahmat.......
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam takziah!
Sedih baca kisah dia
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 06:07 PM | Show all posts
Innalillah.. takziah buat keluarganya..
sedihnya bila arwah diberi peluang untuk
buat panggilan telefon yang terakhir..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
takziah buat keluarga arwah..
sedihnya tak dapat jumpa peluk and cium buat kali terakhir
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 09:48 PM GMT+8 , Processed in 0.197565 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list