CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6918|Reply: 96

"Jangan Balik Kampung, Kekal Di Kawasan Masing-Masing"

  [Copy link]
Post time 17-3-2020 01:11 PM | Show all posts |Read mode
Selepas perintah kawalan pergerakan dikeluarkan oleh Perdana Menteri malam tadi, ada yang mendakwa ramai masyarakat mahu mengambil kesempatan ini untuk pulang ke kampung.


Sebaliknya hal tersebut sangat tidak disyorkan kepada mereka kerana ia menyebabkan banyak pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain.


Ahli pasukan petugas Covid 19 Selangor, Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman menyeru agar semua orang tidak balik ke kampung.


Kredit foto: Awani




"Jangan balik kampung, kekal di kawasan masing-masing."


"Apa yang penting di sini adalah jangan pulang ke kampung atau mereka dari kampung pun jangan datang ke bandar.


"Kekal di mana anda berada. Kurangkan perjalanan," katanya memetik laporan Astro Awani.


Dr Adeeba memberi respon itu berhubung kerisauan ramai yang akan pulang ke kampung ketika dua minggu perintah kawalan pergerakan ini. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2020 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tgk ramai je kawan aku siap buat rombongan lagi..sakit plak hati ni haha
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan.. student2 u pon duk je la kat asrama tu..

Pergerakan terhad means.. stay di mana ko berada.. bukan berpusu2 balik kampung..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
I tak rasa orang pakai pun nasihat ni. Sebab parking area rumah i ni dah kosong. Tak kira bangsa, pakat beria balik kg. Masing2 pakat selfish
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Tgk jiran2 banyak yg dah balik kampung, alang2 cuti sekolah dipanjangkan. Adoiiii {:freak
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:34 PM | Show all posts
itula pasal..restrictive movement ni dah jadi pesta la plak nak pulang ke kampung..adoiii
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Lpas PM buat pngumuman malam td, ade je jiran i sumbat brg dlm kereta..toto,beg...nk blik kg la agaknye..xkn p bcuti kot...area taman i sunyi sepi hri ni...kalau x,dengar jgk bdk2 naik moto + kete lalu lalang...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Mslhnye ipt u kolej pun semua suruh pelajar balik...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2020 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
aku. memang plan nak balik lama dah

tak kira!.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg ipt suruh pelajar balik. Sbb groceries n kedai runcit je bukak, restaurant tutup. Pelajar takde dapur nak masak ke apa. So balik saja
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul lah tu. Depa ni tak faham. Depa siap tag location based on outbreak website.

Human to human transmission.

Best to praktis social distancing
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 02:41 PM | Show all posts
adeihhh risau plak..diorang bergerak reramai balik kg / bercuti ...takut tau kalau partial lockdown ni not success nanti govmt announce full lockdown.
time tu lagi ramai tak bergaji.
korang tak sedar diri jgn buat main oiii
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 02:42 PM | Show all posts
duduk kat rumah layan movie drama je lah...tak payah pergi mana2 sangat
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 03:03 PM | Show all posts
Kakak ipar dan adik ipar sekeluarga sibuk plan balik kampung esok.. Tak peka langsung  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 03:17 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 17-3-2020 01:22 PM
Kan.. student2 u pon duk je la kat asrama tu..

Pergerakan terhad means.. stay di mana ko berada.. ...

xde makna nya...uitm suh balik dah

x faham aku

bukan punca kat wuhan tu sb semua balik kg ke....x mustahil kat msia boleh jd benda yg sama

tp tula after a month, uitm katanya akan buat saringan dekat setiap students (time deme balik uitm semula)..xtau la mcm mn perlaksanaan nya
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 03:18 PM | Show all posts
Kenabertaubat replied at 17-3-2020 01:31 PM
I tak rasa orang pakai pun nasihat ni. Sebab parking area rumah i ni dah kosong. Tak kira bangsa, pa ...

khennn deme juga yg bising marah org p travel luar negara tu selfish...deme pon sama...

wpon dalam negara....tp selangor tu dh ramai...nanti bawa virus tu g negeri2 lain pula

kawan2 aku ni pun duk sedih2 bising2 mesti jalan jam...sebab nak balik kg

tak yah balik la.....stay je la kat rumah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2020 04:01 PM | Show all posts
adoi pls lah tlg stay kat mana korang duduk...kesian kitaorg yg duk kampung ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
aku stay jer kt rumah, org rmh aku decided xnk balik, lgipun dok kampung pun ramai kt rmh tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 04:21 PM | Show all posts
Menakutkan lagi banyak pergerakan pasti akan lebih banyak jagkitan baru.  Bukan semua orang tahu dimana mereka yang disyaki berada dan yang dah diarahkan untuk 14 hari self kuarantin tapi tetap merayap sana sini berada.  
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
elzy replied at 17-3-2020 03:03 PM
Kakak ipar dan adik ipar sekeluarga sibuk plan balik kampung esok.. Tak peka langsung

Aduhai, kalau ramai balik kampung. Tak berguna lah restrictive movement tu.

Harap yang balik kampung tu, tak singgah dekat mana-mana RnR atau kedai2. Dah sampai, sembur beg2 dengan disinfectant spray. Kalau boleh dengan manusia sekali sembur. Mandi bersih2, tolong mak dekat kampung cuci lantai semua bersih2.

Janganlah ada orang bangang yang balik kampung lepastu pergi berkhelah, ronda2 kampung pulak. Haihhh.

Harap yang balik kampung tu menolong parents dorang lah. Kemas rumah, beli barang dapur. Jangan ada yang tau kangkang depan TV, habiskan beras sudahlah. Semoga disumpah menjadi batu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 10:56 AM GMT+8 , Processed in 0.144318 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list