CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 8485|Reply: 62

[Tempatan] AKPK Untuk Orang Yang Tak Miskin Tapi Ada Masalah Cash

  [Copy link]
Post time 26-1-2020 08:35 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 26-1-2020 10:54 PM

Masalah ni dah lama.. tapi ada tak badan yang boleh tolong orang pasal setelkan hal kewangan seperti AKPK untuk kes yang ada rumah 3 bijik, komitmen bulanan takaful/ medical cards yang pelbagai, komitmen bulanan simpanan 10% (masuk ASB) dan pelbagai produk kewangan seperti pelaburan reit/ saham jenis peram sebab nak makan dividen/ asb loan/ koperasi etc. Dalam erti kata lain, yang boleh tolong orang yang gaji 16K sebulan tapi hampir semua wang tiap-tiap bulan habes akibat terpaksa pindahkan ke pelbagai komitmen pelaburan bulanan yang memang wajib bayar. Kes over-investing gitu. Tinggal kat KL. Duit makan, perbelanjaan family tu ada tapi kalau berlaku sikit kes emergency, perayaan, melancong, mulalah buat perangai macam orang takde duit, dalam tak sedar dah jadi kedekut lain macam, expect mamak jela kalau lepak pun.

Jual rumah tu tak jalan sebab rege rumah 450K, 550K dan 700K sebijik, takde sape nak beli kebelakangan ni.

PS: Ni takde masalah bad loan contohnya kad kredit, bisnes lingkup ke ape. Loan kereta pun takde kaitan dalam hal ni. Tapi ni masalah 'loan dan bil' bulanan yang wajib bayar sekarang untuk senang dikemudian hari yang terlalu pelbagai/ banyak sampai terganggu lifestyle. Terma orang putih kata 'strecthed too thin'.

Memang kena buat sendiri satu2 ke? jumpa penasihat dalam bank.. AKPK tak boleh bantu ke dalam hal ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2020 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Jual rumah ataupun refinance rumah untuk consolidate hutang2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 09:00 PM | Show all posts
jual rumah sebelum kena lelong. jangan jual kt sis vokuru sebab dia liat bayar hutang bank.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 09:08 PM | Show all posts
masalah u ni sebab hidup lebih dari ukuran badan :
> medical card dan lain2 tu boleh waive
> property jual
> billing2 selesaikan

kalau xmula dari sekarang u akan stuck di tempat yang sama. orang berjaya bijak buat keputusan
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
10% yg dia simpan dari 16k dah 1.6k bulanan. Means ada lah cash.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-1-2020 09:16 PM | Show all posts
Atata replied at 26-1-2020 09:12 PM
10% yg dia simpan dari 16k dah 1.6k bulanan. Means ada lah cash.

tu lah sumber emergency nya. kalau habes tu habes lah cash nye. yang lain2 tu hard money/ wang yang tak boleh diguna sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
laki aku buat AKPK dh 5 tahun dah. tapi mujur kereta,rumah semua dh beli. Punca AKPK sbb kredit kad. hsben aku bg adik die guna kad kredit die utk rolling modal niaga. end up bisnes lingkup. so nk kurangkan komitmen bulanan yg berjumlah 300k.. hsben buat AKPK
so bulanan jadi 1500. nasihat aku jgn la korang baik sgt nk bg adik bradik guna cc korang. mujur aku ni bekerja so aku la yg tggung 60% expenses family.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
2 org cousin join akpk.. Dl dah nak linkup bisnes.. Skrg nampak kencang dah blk.. Tp wife dia ckp msh under akpk.. Kad kredit x leh pakai.. Kn belanje pakai cash je.. Tgk company dia org dah mantap gak..staff bertambah.. Dpt project gan company ovc.. Kira OK la kot..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2020 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 26-1-2020 09:30 PM
laki aku buat AKPK dh 5 tahun dah. tapi mujur kereta,rumah semua dh beli. Punca AKPK sbb kredit kad. ...

then adik dia bayar apa?
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
baca kes tt ni teringat la kt cousin meolls... gaji rasa mau 20k,dh..rumah 3 biji.. kete 2..skali tnya mak dia kt kg anak dia ni hulur brapa... mak dia kata kalau ada ada la... sian sbb anak tu bnyk nak kena tanggung...mak duk rumah buruk kecik hokkay.. eh mcm *%*/ plak
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 10:25 PM | Show all posts
Diamje replied at 26-1-2020 09:30 PM
laki aku buat AKPK dh 5 tahun dah. tapi mujur kereta,rumah semua dh beli. Punca AKPK sbb kredit kad. ...

Bior betul hutng kredit card rm300k.....

kalau kau bayar rm1500 x12 x 10 tahun = rm180k je.....

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 10:28 PM | Show all posts
ina_na replied at 26-1-2020 09:46 PM
2 org cousin join akpk.. Dl dah nak linkup bisnes.. Skrg nampak kencang dah blk.. Tp wife dia ckp ms ...

suruh dia settle kan kat bank...buat full settlement nanti dapat diskaun lagi....
pas 6 bulan, nama dah bersih....
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 11:38 PM | Show all posts
hmm... gaji rm16k .. berapa simpanan yg u dah ada ? umur berapa ni ?

saya cadangkan u jumpa konsultant kewangan .. nama dia Zaidi Ismail .. cari dia d FB .. dia mmg terror bab mengatur kewangan ni ... tak mahal pun nak jumpa dia ..  


Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2020 11:39 PM | Show all posts
Jual rumah tu tak jalan sebab rege rumah 450K, 550K dan 700K sebijik, takde sape nak beli kebelakangan ni.
rumah market value tidak dpt membantu apa apa

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah tu buat la rumah sewa/homestay/airbnb..at least ade gak income lain..yg medical card sume tu amik yg bulanan kcik2 sudah la
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Cukupke 16 k sebulan noks? Yang kawan shuben gaji driver je 18 k.. campuq pencen 5k tu pun dok ngadu tak cukup
Pakai axia ngan estima buruk je
Kalau iols gaji banyak tu dah cikcur merata
Iols bersyukur sgt walaupun gaji tak banyak shuben masih bekerja.. butang banyak pun ngadap je la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-1-2020 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
aku ingt MN aku tdi ha3
aku dh insaf nk tmbh hutang
risau jdi mcm nie lah
nasib blh bgi kt emak bln2
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Ex-colleague aku sorang ada gi akpk. Gaji byk, mak bapak kaya raya tapi kewangan out. Selain expenses biasa2, dia ni jenis pengumpul branded handbag, agaknya belanja sampai terlebih guna credit card. Sekarang nampak hidup dah ok. Jadi minimalist dan simple person.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 08:35 AM | Show all posts
citer p ramlee ali baba bujang lapok pun dah bg pengajaran

bak kata sudin org kaya pun kadang2 sesak der
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 08:36 AM | Show all posts
dari sangkut byr kete rumah dll..g je lah AKPK..
at least reduce yr mthly commitment....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:23 AM GMT+8 , Processed in 0.376650 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list