CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4683|Reply: 25

[Tempatan] Guru didenda RM5,000 sembunyikan harta curi

[Copy link]
Post time 7-1-2020 04:37 PM | Show all posts |Read mode
Edited by EJALTI at 7-1-2020 09:13 AM

Guru didenda RM5,000 sembunyikan harta curi

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/01/532899/guru-didenda-rm5000-sembunyikan-harta-curi

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 7 January 2020 @ 4:08 PM

Fairuz Zaidan
fairuzaidan@nstp.com.my


HASLINA diiringi polis di Kompleks Mahkamah Ayer Keroh, hari ini. FOTO Rasul Azli Samad.

“DALAM dunia ini, kita tidak boleh terlalu mudah percayakan orang, ada sahaja cara orang hendak menipu.

“Jadi cikgu, kita kena ambil pengajaran. Saya sendiri, ada dihubungi orang yang mendakwa dari Mahkamah Putrajaya, agak-agaklah hendak menipu mahkamah mana buka hari Ahad,” tegur Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh di Mahkamah Majistret Ayer Keroh, hari ini.

Teguran itu dibuat terhadap tertuduh, Haslina Mohd Dewa, 48, yang juga seorang guru sekolah menengah di Seremban, Negeri Sembilan yang mengaku bersalah atas pertuduhan menyembunyikan dan mengalihkan harta melalui akaun bank pada Julai dan Ogos tahun lalu.

Mengikut pertuduhan, tertuduh pada 17 Julai hingga 2 Ogos tahun lalu antara 11.12 pagi hingga jam 4.39 petang di Hospital Melaka didakwa secara tidak jujur telah menyembunyikan dan mengalihkan harta melalui akaun Hong Leong Bank milik sendiri iaitu wang hasil penipuan tipu urusan jual beli kereta daripada P Subahtra berjumlah RM23,200.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 424 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Raudhah Mazman memohon hukuman setimpal terhadap tertuduh sebagai pengajaran.

Manakala, tertuduh yang diwakili peguam Sheikh Ikhzan Sheikh Salleh memohon hukuman diringankan dengan mengambil kira tertuduh telah 22 tahun berkhidmat sebagai pendidik, selain menanggung empat anak.

Selepas mendengar rayuan kedua-dua pihak, Mohamad Izwan mengenakan hukuman RM5,000 dan 12 bulan penjara jika gagal membayar denda berkenaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-1-2020 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
kena buang kerja x ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
pakai tudung, baju kurung, kerjaya pendidik
and opkozz  born moslem
tp busuknya perangai pompuan nih
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalunya melayu nak tipu bangsa lain mmg payah. cakp pun terketar2 . gugup. tapi bangsa lain tipu melayu tu mmg profesional.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
TuntungReturn replied at 7-1-2020 08:42 AM
kena buang kerja x ?

Pencen boleh dapat rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:26 PM | Show all posts
dia scam jual kereta or nak beli kereta orang?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-1-2020 05:28 PM | Show all posts
Buat perangai macam ni memalukan warga pendidik yang lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:29 PM | Show all posts
muke dia mcm nk makan jurukamera....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-1-2020 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa kaitan dialog majistret tu dgn kes cikgu ni mengalihkan wang haram? Cikgu ni yg tipu kan, bukannya dia yg tertipu. Ke ada background story yg iols tak tahu?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya kalau kena penjara sehari pun mmg hilang kelayakan pencen..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam cerita tak habis je, reputs oiii lengkapkanlah cerita ni, srp ko lulus tak {:smile
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 7-1-2020 10:23 AM
Macam cerita tak habis je, reputs oiii lengkapkanlah cerita ni, srp ko lulus tak {:smile

Itulah. Iols tak faham. Majistret tu bermonolog ke. Apa kaitannya dgn kes cikgu ni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Catpaw at 7-1-2020 06:56 PM
epal21 replied at 7-1-2020 06:41 PM
Itulah. Iols tak faham. Majistret tu bermonolog ke. Apa kaitannya dgn kes cikgu ni?


Entah dialog tu tak lengkap,  dah kenapa cakap macam tu, tak paham, nak korek mana cebisan cerita dia kikikiii
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2020 08:56 PM | Show all posts
mcm cerita tak abis pl ni..cikgu2x
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 12:51 AM | Show all posts
kenapa mata terjojol.. rilek laa
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 08:07 AM | Show all posts
tak paham kes ni...baca kt news portal pn sama je.. tipu cmne?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2020 08:51 AM | Show all posts
Denda x leh lebih pada gaji pokok something mcm tu. Kalau lebih kena buang kerja. Penjara kalau kena sehari pun dah cukup utk kena buang kerja. X boleh ada sabitan jenayah. Kalau denda pun dia akan berdepan dengan tindakan tatatertib. Sebab kalau penjawat awam, coding daftar kes dia lain. Memang khas untuk penjawat awam saja. Tapi kdg2 polis tolong. Dia daftar coding org awam. Jadinya selamat la. I think gaji dia dah lebih dari 5k sebab dia dah servis 22 tahun. Plus dia mesti atas gred 41. Dah lama keja.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 09:40 AM | Show all posts
dia bersubahat dgn India tu kah? cerita tak habis ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 10:11 AM | Show all posts
cerita sekerat nak mengundang kecaman.. dia tolong india tu ka? india tu tipu dia ka? ka dia tipu india? wartawan ni faham ka tak faham  kes ni.. somebody explain plis
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 10:13 AM | Show all posts
Tak faham cerita.  Macam tak lengkap.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-7-2024 10:54 PM GMT+8 , Processed in 0.247258 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list