CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 12981|Reply: 20

[Budaya] jangan terus pakai baju baru beli, tak bersih sebenarnya

[Copy link]
Post time 31-12-2019 02:36 PM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 31-12-2019 09:34 PM

Jangan Terus Pakai Baju Yang Baru Di Beli
Saya selalu nasihat kat orang benda ni, bah kan pelanggan #byrara sendiri pun saya akan nasihat benda yang sama. Cuci dulu sebelum pakai.
Ini pengalaman saya sendiri semasa melawat kilang buat baju di bangladesh tahun lepas.
Nampak tak longgokan kain yang saya buat anak panah tu?
Itu la kain kain yang kuantitinya lebih dari 1000kg dan sudah berbulan bulan duduk kat situ. Tersadai kat situ tanpa ada perlindungan atau di tutup rapi.
Saya jadi tertanya tanya bila lihat kain kain ni terdedah begitu je. Kat sini bebas seranga ke? (tanya dalam hati)
Tak puas hati jadi saya tanya pada owner kilang.
"Di sini tak ada tikus atau lipas ke?"
Terkejut saya bila owner kilang ni jawab tikus dan lipas ada banyak.
Saya pun tanya lagi,
"Habis ni kain semua kalau kena berak atau kencing dengan tikus macam mana?"
Owner tu jawab senang je, diorang akan gunting dan buang. Selebihnya guna buat baju.
Aduh, sejak dari itu setiap kali beli baju baru saya akan basuh dulu sebelum pakai. Tak kira la baju jenama besar ke, jenama kecil ke saya pasti basuh dulu.
Kita bukan tahu sepanjang proses nak hasilkan baju tu ntah apa apa benda atau seranga dah lalu melintas pada kain tu. Banyak benda dah melekat kat kain tu. Kita bukan nampak pun.
Basuh je la dulu senang. Tak rugi apa pun, hilang bau kedai je!
Sampaikan pada orang lain juga ye, masih ramai yang sambil lewa pasal benda ni.
Mata nampak bersih tak semestinya bersih






Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2019 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Iya secara logiknya memang patut dibasuh sebelum dipakai. Seeloknya direndam dalam air suam + garam + sabun sebentar pastu baru dibilas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2019 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
tahu.. dan wajib basuh pun sblm pakai.. sbb dulu ada ex-colleague citer dia buat part time kat tpt jual baju... baju bertimbun kat lantai semua sblm susun elok2 kat rak.. so sejak tu setiap kali beli baju baru akan basuh, then baru pakai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2019 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
memamg dah buat lama.. melainkan kalau terdesak nak pakai baju

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2019 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat satu case law ni, pasal plaintiff beli spenda terus pakai tanpa basuh. Disaman nya penjual spenda. Tapi pengguna pun kena jaga hygiene, macam artikel ni tulis. Berkoreng kulit nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2019 04:34 PM | Show all posts
sehirkedi replied at 31-12-2019 03:17 PM
Iya secara logiknya memang patut dibasuh sebelum dipakai. Seeloknya direndam dalam air suam + garam  ...

btul lah tu kaedah cmtu..
tp dlu pnh jgk kdg baju pakai seharian..pegi beli terus salin..bau kedai la konon2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-12-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
cerita pasal baju baru..baru je basuh baju anak nak masuk tadika khamis ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2019 05:00 PM | Show all posts
sirozi replied at 31-12-2019 04:48 PM
cerita pasal baju baru..baru je basuh baju anak nak masuk tadika khamis ni..

tadika ke kak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-12-2019 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 31-12-2019 05:00 PM
tadika ke kak

ye..anak first..mama terlebih excited..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2019 05:04 PM | Show all posts
jangankan baju, stokin pun i cuci sebelum pakai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2020 11:18 AM | Show all posts
btw mmg basuh dlu sblm pakia. sb entah sapa2 dh try baju tu hujung2 x jadi beli. tak gitu chuols??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2020 08:01 AM | Show all posts
sirozi replied at 31-12-2019 05:04 PM
ye..anak first..mama terlebih excited..

kecik lg la anaknya pun..mama pun muda belia ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2020 02:55 PM | Show all posts
Memang kena basuh pun kalau beli baju baharu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2020 05:06 PM | Show all posts
Supersirap replied at 2-1-2020 02:55 PM
Memang kena basuh pun kalau beli baju baharu

kalau skrg bkn baju baru jer..baju yg dh lama sgt pun tak pakai..msti kena basuh dlu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2020 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Mestilah cuci dulu. Kecuali masa kecemasan!

Contohnya akak pernah bocor period. Masa tu akak sangka period dah habis. Tiba2 prot prot bunyi kentut vagina akak, masa akak baru nak duduk. Prot2 bukan kentut vagina je tp veserta water color merah hahahahaha Terpaksa beli spenda baru, panty liner and dress baru.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 04:05 PM | Show all posts
johan-adx replied at 2-1-2020 09:06 AM
kalau skrg bkn baju baru jer..baju yg dh lama sgt pun tak pakai..msti kena basuh dlu..

Setuju TT, kebersihan itu indah, luangkan masa beberapa jam sahaja untuk basuh baju, dengan pelbagai mesin basuh yang ada, tiada sebab untuk kita tidak membasuh pakaian yang baharu dibeli mahaupun yang sudah jarang dipakai.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-5-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada aunty I kenal ni memang beli baju terus bagi pakai dkt anak2 dia. Pernah sekali masa I sekolah dia kata, “baju sekolah yg baru beli tu tak payah lah basuh. Kalau basuh dah tak baru lah.” Eii apa benda macam tu. kain tu entah dari mana datang, hantar dkt tailor upah jahit, dapat balik dkt I takkan tak nak basuh kot.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Geli nak pakai pakaian yg tak dibasuh. Di kedai dah ramai mana yang pegang. Pakaian dah terdedah pada habuk dan kotoran2 lain. Kalau terus dipakai bimbang dapat apa2 penyakit. Lagipun bukannya susah sangat nak basuh baju. Sabar lah nak pakai baju baru. Dah basuh bersih selesa dipakai baju pulak bau wangi

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2020 08:41 PM | Show all posts
sejak dulu sampai skrg iols terbiasa basuh dulu baju yg dibeli sblm pakai. iols terbayang baju yg iols beli dah byk org test.  takut kena panau!
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2020 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Gigih aku basuh semua pants & baju aku beli br ni, walaupun semuanya smpai each individually wrapped in paper & plastic
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 199105 Replies : 4661
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 23932 Replies : 159
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 41253 Replies : 251
Perfume Mana yg Best?
NaatashaPerfume Mana yg Best?
Views : 105069 Replies : 419
‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penyediaan Makanan Bersih & Selamat’ – Chef Wan
YgBenar‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penye
Views : 11652 Replies : 7
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30349 Replies : 222
Teka Teki Teka Tekok
FARRAZOOLTeka Teki Teka Tekok
Views : 27126 Replies : 106
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73611 Replies : 320
On your mark get set go!!
jueazOn your mark get set go!!
Views : 2020 Replies : 0
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 9381 Replies : 3

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 03:39 PM GMT+8 , Processed in 0.086243 second(s), 57 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list