CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: BlueRose99

Tunku Azizah Komen Mi Bandung Sungai Lembing Paling Sedap di Dunia.

  [Copy link]
Post time 23-9-2019 11:35 PM | Show all posts
BlueRose99 replied at 18-9-2019 04:44 PM
Hakak pun suka mee bandung. Memang nak ke try mee bandung muar ni!

Nak sedap kena pakai stok tulang dn banyak udang kering + bawang putih je:
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2019 11:39 PM | Show all posts
Miawlover replied at 18-9-2019 05:06 PM
Nnti jln2 la muar. Bnyk restaurant jual mee bandung tp nk cari yg sdp tu kena try n error la.. Org ...

Kat muar memang banyak kedai jual mi bandung tapi kena cari kedai yg paling sedap laa: Katanya dekat stand teksi muar or cari kedai yg diwarisi oleh anak2 Pak Mail Bandung:
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
cap_ayam replied at 23-9-2019 10:50 PM
Mula2 saya order mee rebus, saya bayangkan dapat mee sup. Rupanya mee rebus kuahnya pekat. Mee reb ...

He he he ...ingat rebus saja ke? Kena tumis juga bahan2 ...tapi mee rebus tak le nampak merah atau berminyak mcm mee bandung. Sebab dibalancekan dgn air rebusan daging n pekatkan dgn keledek.  Itu yg dipanggil mee rebus kot sebab tak nampak mcm bertumis
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:42 PM | Show all posts
Meiizu replied at 18-9-2019 09:11 PM
Penah laah try bape kali...kata org jual tu mee bandung muar ,beli kat bazar ramadhan shh alam.
Lep ...

mi bandung bahan utama dia udang kering: Mungkin u alergik dgn udang kot: Jarang boleh makan mi bandung yg sedap melainkan di muar juga: Lagi di KL, jgn haraplah: Kena buat sendiri:
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:46 PM | Show all posts
cap_ayam replied at 19-9-2019 06:41 AM
Mee bandung muo ni ada letak hati ayam @ lembu kan?

tak ade le:::::
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:59 PM | Show all posts
Fly_over replied at 19-9-2019 02:13 PM
haah. mcm xde sawi, carrot, tomat. klu meols sawi tu penting.

sayuran for mi bandung hanya sawi, tak de sayur lain: Also ada telur pecah sebiji (mata lembu half cook): Kuah dia stok tulang + stok kulit udang (rebus, diblender dn tapis): Main bahan: udang kering, daging n udang basah sedikit, cili giling, tomato sos n bawng putih: simple kan?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 24-9-2019 12:03 AM | Show all posts
moonbug replied at 19-9-2019 04:21 PM
Weekend ni elok pegi, orang belum dapat gaji. Avoid la weekend minggu gaji, mana-mana pun hazab uo ...

cubalah buat sendiri boleh sepuasnya makan: Tak susah membuatnya, rebus2, tumis dh jadi: Mi dicelur je: Tapi kena makan panas2 laa bru sedap:
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 23-9-2019 11:59 PM
sayuran for mi bandung hanya sawi, tak de sayur lain: Also ada telur pecah sebiji (mata lembu half ...

kacang tanah takde guna?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2019 12:23 AM | Show all posts

saya tak pernah bubuh kacang tanah pun: Boleh je kalau nak tambah (it's optional)
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 24-9-2019 12:23 AM
saya tak pernah bubuh kacang tanah pun: Boleh je kalau nak tambah (it's optional)

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
cikpah27 replied at 23-9-2019 01:21 PM
wow.. Menyelerakan.. Aku selalu makan mee bandung kedai siam jah.. hahahahahahaha

Akak pun sama. Suka mee Bandung kedai siam. Sbb mee Bandung Johor, x tahan dengan udang kering dia..  Sinus punya pasal
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 24-9-2019 12:08 AM
kacang tanah takde guna?

Yg original tak ada kacang tanah....mee bandung dan mee rebus tiada kacang tanah ...maybe ada yg bubuh nak pekatkan...kalau bubuh kacang tanah tu macam nak buat kuah rojak atau pecal pula
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ghalibboy replied at 24-9-2019 07:59 AM
Yg original tak ada kacang tanah....mee bandung dan mee rebus tiada kacang tanah ...maybe ada yg b ...

ohh begitu rupanya.. yg fam buat ada kcg tanah. bole la try resepi sis nolya nti
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 23-9-2019 11:59 PM
sayuran for mi bandung hanya sawi, tak de sayur lain: Also ada telur pecah sebiji (mata lembu half ...

Betul kan? Pendapat I kalau dah campur berbagai rencah lain spr fishball , carrot dll mcm dah lari dari asal. Kalau udang/daging still ok can go along sebab ada bahan yg ni bila buat kuahnya . I still prefer mee bandung dgn sawi n telor goyang tu sebab mee bandung dah heavy. Banyak2 bahan di atas rasa muak pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 11:44 AM | Show all posts
ghalibboy replied at 24-9-2019 08:10 AM
Betul kan? Pendapat I kalau dah campur berbagai rencah lain spr fishball , carrot dll mcm dah lari ...

Yg ori tu lebih mantap rasanya  Kalau dah dicampur segala nika jadi caca-merba bandungnya: Bila diubah nama jdi Mi Bandung Aneka Rasa: But some people they like it:  
However people ke Bandung, Indonesia,  jgn cari Mi Bandung, Sirap Bandung n also Mi Jawa: Tak kan jumpa:
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols orang muar..tapi tak suka mee bandung sebab macam muak kot? Tapi kalau yang famous biasanya kat mee bandung central area tg agas, mee bandung udang galah dekat2 dgn petronas tg agas. Kalau bandar muar tak sure yg mana sedap tapi nak bgtahu nasi ayam penyet dbinjai kat bando sedap. Tibe
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu tertukar mi Bandung denan mi rebus. Nampk mcm sama.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2019 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 18-9-2019 05:01 PM
Aduh beau.. Mee bandung muo, laksam pasar besar Kuantan & mee kari memang favourite akak! Tapi kal ...

hai kak leen,i pun suka laksam kt psar besar kuantan.the best i think
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2019 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Mee bandung ke yang selalu ada rasa udang kering kuat tu? Iolls keliru dengan mee kuah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Contoh Kegagalan...
imransulaimanContoh Kegagalan...
Views : 6304 Replies : 37
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73744 Replies : 325
Siapa lagi power...Kau jumpa Aku Kau Kena tunduk
tokchikSiapa lagi power...Kau jumpa Aku Kau Ken
Views : 8672 Replies : 45
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 207236 Replies : 4991
Merenung Ke Luar Jendela.
tomazMerenung Ke Luar Jendela.
Views : 10788 Replies : 60
DIKEHENDAKI!
KurexDIKEHENDAKI!
Views : 6314 Replies : 40
Ada Apa dgn Pen Dekat Bank
MistrezHermanazAda Apa dgn Pen Dekat Bank
Views : 14520 Replies : 54
Bila netizen bersatu
riena3321Bila netizen bersatu
Views : 8697 Replies : 37
JOM TEST MATA
Markonah_7JOM TEST MATA
Views : 5016 Replies : 30
Wow baju merah tu..
riena3321Wow baju merah tu..
Views : 12047 Replies : 88

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-6-2024 11:33 PM GMT+8 , Processed in 0.065679 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list