CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4980|Reply: 28

KJ Kini Mengajar Anak-anak Bajau Laut

[Copy link]
Post time 22-7-2019 10:11 AM | Show all posts |Read mode
Dunia sedang ligat berputar menuju ke arah globalisasi, tapi masih ramai lagi yang tercicir dari arus pendidikan semasa. Tidak percaya? Masalah ini bukan dihadapi di Malaysia sahaja, ia turut dihadapi di seluruh dunia.


Bukan hanya tidak selari dari segi sektor pembangunan, malah turut tertinggal dari segi intelek kanak-kanak.
  


Khairul Jamain - Kertas dan pensel adalah alat untuk mengubah masa depan kerana tiada satu negara yang maju tanpa pendidikan



Menerusi Facebook, seorang lelaki yang dikenali sebagai Khairul Jamain berkongsi kisahnya yang sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit untuk menyantuni suku kaum etnik Bajau Laut.


Bajau Laut, sering dipanggil "gipsi laut", merupakan satu-satunya kumpulan manusia di rantau ini yang tidak bernegara. Kumpulan etnik ini yang juga dikenali sebagai Pala'u tinggal di dalam bot atau di pondok yang dibina di atas air, dan sering berpindah randah di perairan Filipina dan Indonesia.


Kehidupan mereka jauh ketinggalan zaman. Anak-anak kumpulan etnik ini tidak bersekolah, kerana itu mereka tidak mahir untuk bertutur atau memahami bahasa Melayu.








Khairul Jamain atau lebih senang dipanggil KJ mengambil keputusan berhenti kerja dan keluar mengembara sejak 2015. Jika dulu catatan dan perkongsian beliau hanya tentang kembara atau sesekali tentang NGO yang disertai, tapi kini lain pula. Khairul Jamain kini berulang alik setiap bulan mengajar kanak-kanak di Lautan Celebes, Semporna secara ikhlas kerana merasa kasihan dan tidak mahu mereka terus ketinggalan zaman lebih-lebih lagi dari segi pelajaran.








Pada awalnya, beliau mengambil masa untuk mendekati etnik ini sebelum diterima oleh mereka. Namun, setelah beberapa bulan mengkaji dan melihat bagaimana cara hidup dan budaya komuniti ini, beliau mula sedar bahawa mereka kehilangan sesuatu yang besar iaitu “Pendidikan”.



Etnik ini juga takut melihat pensel dan kertas mahupun menyentuhnya kerana tidak tahu menggunakannya. KJ mulakan dengan mengajar mereka melukis, menyanyi, bercerita dan menunjukkan contoh yang baik.








Walaupun terpaksa mengeluarkan kos RM400 untuk berulang alik menggunakan bot kecil ke pulau untuk mengajar serta terpaksa mengharungi gelora samudera selama 30-50 minit bergantung pada keadaan laut dan ombak itu tidak mematahkan semangat beliau.









Keakraban beliau dengan etnik ini terbukti apabila salah seorang etnik kaum ini, Kamalita memberikan nama anaknya yang berusia tujuh bulan bernama “KHAIRUL” sebagai tanda dia dan keluarganya mengingati nama KJ. KJ sangat tersentuh dengan tindakan Kamalita itu.






Menurut KJ lagi, apa yang dibuat ini adalah inisiatifnya sendiri dan mengharapkan kerajaan tidak menyisihkan etnik berkenaan. Beliau turut berharap usaha ini dapat memberikan manfaat kepada masyarakat. Selamat maju jaya KJ! - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-7-2019 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
hebatnya dia. Semoga suksess and lbh ramai membantu... klu i bujang i akan follow step ni.. kot... free life.. gypsy style.. hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 10:34 AM | Show all posts
murni sungguh niat beliau
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 10:38 AM | Show all posts
kj yang nih kira tall dark handsome jugak acik2 forumer tak nak rembes2 kah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2019 10:42 AM | Show all posts
crazybeach replied at 22-7-2019 10:38 AM
kj yang nih kira tall dark handsome jugak acik2 forumer tak nak rembes2 kah

hahahah dia tak cukup viral lagi nih. Viralkan KJ ni sebab masih bujang.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak ikut blh tak?nk tumpang mancing je...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 03:07 PM | Show all posts
tahniah dan terima kasih KJ
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 03:15 PM | Show all posts
ingat KJ lg sorang tu
bagus nya dia
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-7-2019 03:44 PM | Show all posts
niat yang  baik insyaallah dipermudahkan..semoga terus sukses
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2019 03:47 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 22-7-2019 10:43 AM
Nak ikut blh tak?nk tumpang mancing je...

try la message KJ...tengok gaya dia ni friendly. suka buat kerja2 kemanusian macam ni kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2019 03:57 PM | Show all posts
puanbintang replied at 22-7-2019 03:44 PM
niat yang  baik insyaallah dipermudahkan..semoga terus sukses

Amin. Bukan semua orang mampu buat macam KJ buat ni kan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 04:25 PM | Show all posts
haryatie replied at 22-7-2019 03:15 PM
ingat KJ lg sorang tu
bagus nya dia

sama la..ingatkan KJ hero tamil tu...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:19 PM | Show all posts
haku igt KJ umno td...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 05:41 PM | Show all posts
sekali masuk thread..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggal la setahun dengan meka. Ko akan betul2, faham mengapa mereka begitu cara hidopnya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 22-7-2019 07:10 PM
Tinggal la setahun dengan meka. Ko akan betul2, faham mengapa mereka begitu cara hidopnya.

Kenapa?

Deols ni org apa? Knp xde negara? Knp malaysia indon or pinoy x nak iktiraf deols?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-7-2019 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga d permudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Sham143 at 22-7-2019 10:06 PM

Mula2 ingat tadi Khairy Jamaludin rupa2nya Khairul Jamain.... Mcmanapun, syabas Khairul..You'r one in a million..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-7-2019 07:16 AM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 22-7-2019 07:43 PM
Kenapa?

Deols ni org apa? Knp xde negara? Knp malaysia indon or pinoy x nak iktiraf deols?

Mungkin sebab dorang tak nak duduk di daratan la kot. Dorang dah biasa duduk dalam bot kat laut. Tinggal kat darat, mabuk. Turun temurun lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 10:15 AM | Show all posts
tabik spring
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:37 PM GMT+8 , Processed in 0.095982 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list