Tak lama lagi nak raya. Kuih raya dah siap beli ke? Suka kuih raya zaman dulu ke suka kuih raya zaman sekarang? Kuih raya dulu-dulu tak berwarna-warni macam kuih raya sekarang. Simple je. Contoh kuih raya yang dinaik taraf mengikut peredaran zaman ialah kuih semperit ataupun nama lainnya kuih dahlia. Jom tengok kuih semperit versi dulu/tradisional dan kuih semperit versi sekarang/alaf baru.
Resepi Kuih Semperit Versi Dulu /Tradisional
BAHAN-BAHAN:
- 185gm gula
- 375gm mentega
- 60gm tepung kastad | diayak
- 60gm tepung jagung | diayak
- 375gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu makan esen vanilla
- 1 biji kuning telur
- Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah celcius (bergantung pada jenis ketuhar).
2. Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
3. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
4. Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
5. Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan di atas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 darjah celcius selama 10 minit.
7. Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
Kita tengok pula kuih semperit versi baru (kredit Risha Airisha)
Kuih Semperit Unicorn / Anzalna
Semperit Anzalna
Semperit Unicorn
BAHAN-BAHAN:
- 125g mentega
- 125g susu pekat
- 230 tepung jagung | diayak
- warna mengikut tema samada tema unicorn/anzalna
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah celcius (bergantung pada jenis ketuhar).
2. Sebatikan mentega dan susu pekat manis dalam mangkuk adunan.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga menjadi satu adunan.
4. Tekan doh menggunakan acuan semperit .
5. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit. (Suhu dan masa bergantung pada jenis ketuhar)
Kedua-dua versi menggunakan bahan dan cara masak yang sama, cuma versi baru menggunakan 3 bahan utama sahaja serta warna kuih lebih berwarna-warni.
Terpulang pada individu untuk memilih resipi yang mana satu. Apapun warnanya, kuih ini tetap dikenali dengan nama kuih semperit. Selamat mencuba. -CARI |