CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: seribulan

[Pelbagai] Apa yang dirindu...

  [Copy link]
Post time 29-5-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindunya zmn dulu2 baik time raya ke puasa ke CNY ke Deepavali ker...balik kg kat KL sbb arwah atok dok situ..KL pun best lengang cuma byk kereta kat Chow Kit, Jln TAR..balik KL tu klu selisih ngan kereta rasa excited giler..
Bila dah masuk U kat Utara Tanahair ulangalik naik tren almost 24 hours dr Selatan tp jimat punya pasal byr RM13 jer..sambil main2 mata dgn balak dlm tren..hahaha...ooo klu nak citer mcm2 overall heaven la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindunyeeee
Zaman kanak2 dgn sekolah.
Pusing 1 kmpg naik basikal. Race dgn kwn2 laki. Sape smpai sek dlu. Pstu dlu kt kmpg, hujan lebat je mesti bnjir. Tp air die jernih. Time tue la basuh bicycle..kmpg pun aman je. Xde org asing..case curi jrg sekali dgr.
Time musim durian, arwah atok ajk g kebun. Klau jumpe durian consider kite pnye. Arwah akn sruh jual, duitnye jd hak kite jgk. Die xkn amk. Msuk kebun pkai boot mcm phua chu kang. Sbb xnk kne gigit pacat..hahaha..
tu blom part cari ikan laga..rindunyeee..xde nk pkr mslh2 ni.
Kecik2 ligat. Mak yg pening kepala jaga. X reti duduk diam kt umah. Tau2 keluar.
Main segala jenis mainan.
Galah pnjg, baling selipar, kondakondi.
Pastu ayh kne transfer kje jauh dr kmpg..kne pndh..
Sekali msuk sek men, kne duduk asrama.
Create diff memories plk.jumpe husband pun kt asrama la..hahaahaha. Lmbt blk asrama, zapp kne rotan. Tp x ngadu pun kt family. Nti kne tmbh je lg..haahahaa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:32 PM | Show all posts
rindu untuk beraya bersama arwah abah kite
satu keluarga berhimpun
sekarang tak best dah
ade ayah tiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:40 PM | Show all posts
dah kawen ni off kos la rindu zaman bujang melepak dengan kawan2 tak ingat dunia. Duit pun senang ja untuk di bazirkan.

dah kerja lak rindu zaman study, stress nya time exam ja yg lain2 pergi kelas lambat, makan kat kafe free sebb time tu dpt voucher makanan, pergi library saja ja nk guna komputer, mlm2 g merendek keluar tak da arah tuju (boleh keluar sampai 10 mlm ja)

dah besar ni rindu zaman kecik2 dulu, main ja xpyh nak pikir ada tanggung jawab besar nk pikul, nk pikir menu buka apa, nk pikir kena cari duit berkoyan2 sebb nak beli baju raya.


apa2  pun semua ni adalah kenangan terindah bila kita dah tua nnti..


selamat hari raya in advance!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu zaman Raya kanak2 dulu la NI dah tak Sama mcm dulu. Dulu mak pesan p Raya sebab NAK eratkan silatulrahim. Setiap rumah  yg Kita p wajib mkn biskut ketupat kerepek..bukan duit semata. Budak2 la NI setakat bg salam depan pintu & terus bg sampul Raya. Masuk pun tak. Dah tak dak feel Raya Tu..mujuq la sedara mara ramai..dok buat of xtvt kunjung mengunjung Tu..terasa la meriah Raya  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindu zaman persekolahan.. Zaman bila pergi beraya tak pening nk prep jawapan utk soklan2 cepucemas...

Datang ziarah with open mind, carefree je.. Org pun xkisah sgt fesyen ape kita gaya, makan byk pon xkisah.. Maklumla.. Budak2 lg..

Duit raya pon xpayah pening pikir.. Bajet xpenah nak lari ke apa.. Ziarah pon makan je keje.. Xperlu pening2 bila nak balik tadah je dapat wet raya.. Tadah lg skali, dapat lg.. Eh

Oh renduuuuuu ~ rendu serendu rendunyeeeeeee(nyanyi ala2 zamani pls)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 31-5-2019 09:35 AM | Show all posts
Rindu time dulu2. Masih kanak2, petang2 duk satu family depan rumah..sambil makan pisang goreng, sambil sembang.

Ayah kemas halaman rumah, pegi kebun. Rumah penuh dengan pokok..macam2 ada. Pokok sayur, pokok buah, pokok bunga.

Rindu zaman main pondok2 kat atas pokok jambu, p tangkap ikan kt bendang.. Uishh, memori ja tinggal dalam fikiran. Suasana dia, tenang..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2019 01:34 AM | Show all posts
rindu pada dragonflies dan damselflies depan rumah bila petang. masa kecik sambil makan pisang goreng,  sambil kejar2 dragonlies. ada biru ada hijau ada merah.

bila malam, turun je depan tangga akan nampak fireflies.
wonderful childhood alhamdulillah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-6-2019 05:46 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-6-2019 12:34 AM
rindu pada dragonflies dan damselflies depan rumah bila petang. masa kecik sambil makan pisang goren ...

Damselflies? New vocab ni...
Saya suka fireflies.. Kat Perak ni RM20 boleh naik bot malam tengok habitat fireflies
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2019 01:13 AM | Show all posts
seribulan replied at 3-6-2019 05:46 AM
Damselflies? New vocab ni...
Saya suka fireflies.. Kat Perak ni RM20 boleh naik bot malam tengok  ...

ye ada lah.
kat depan rumah dulu selalu ada damselfly masa sy kecik
now entah kemana semua
kat uk ni ada society khas tau utk damselfly

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-6-2019 02:48 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-6-2019 12:13 AM
ye ada lah.
kat depan rumah dulu selalu ada damselfly masa sy kecik
now entah kemana semua

Wiki

Damselflies are insects of the suborder Zygoptera in the order Odonata. They are similar to dragonflies, which constitute the other odonatan suborder, Anisoptera, but are smaller, have slimmer bodies, and most species fold the wings along the body when at rest.


Ooo...tahu la yg kecil ni...ingat spesies dragon je semua
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2019 11:49 PM | Show all posts
seribulan replied at 6-6-2019 02:48 AM
Wiki

Damselflies are insects of the suborder Zygoptera in the order Odonata. They are similar t ...

syukur pada Allah that I had a wonderful childhood.kesian tengok banyak kids, bila lahir sahaja, terus lahir kedalam kesusahan tanpa depa dapat control situasi around them
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-6-2019 10:49 PM
syukur pada Allah that I had a wonderful childhood.kesian tengok banyak kids, bila lahir sahaja, t ...

Rindukan zaman awal kanak-kanak. Dulu selalu berkumpul dalam 30-40 orang main tuju tin, baling selipar, zero point dsb
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 06:21 PM | Show all posts
Rindu zaman tak ada wasap. Hidup rilek takde la orang wasap nak itu ini, zaman tu berkira benar  orang nak sms hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
.. Rindu sgt waktu hidup tak perlukan hp. Ckp jer dgn kawan nak jmp kat mana n pukul brp. Mesti masing2 smp punya.
Skarang bila ada whatsapp, terpaksa jadi hamba keja 24jam. Pukul 12 mlm pun boss updates.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:58 AM | Show all posts
Rindu masakan mak... huwaaaaaaaa. mak dah tak sihat. dah 5 tahun mak sakit. ingatan makin merosot. mak dah tak ingat banyak benda. sambal sotong mak paling sedap kat duania ni... huwaaaaa. Ya Allah kasihanilah emak dan berikanlan mak kesihatan yang baik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-6-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Tengok tv yang basic saja tanpa astro
2. Pusing kampung naik gerek
3. Main masak2 ujung minggu
4. Pancing ikan kat sungai dengan berenang di sungai tambah2 lubuk
5. Main tuju tin, tuju kasut aci sembunyi dengan geng lelaki dan peeempuan waktu petang.
6. Pi umah tok2 penakan, tak payah appointment depa sentiasa ada di rumah
7. Naik pokok petik buah. Tak kira la pokok apa pun. Yg tak naik pun pokok kelapa sebab lurus sangat.
8. Baik konda kondi, lompat getah, main toi
9. Makan kenduri waktu malam jumaat kat surau. Makan sama2 dalam talam.
10. Lastik burung,,, ahahahah mcm jantan dah i dulu2 ni. Mujur besar jadi pmpuan sejati gittew.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Rindu zaman kecil2 dulu suka mengayuh basikal, bermain baseball, berendam di lombong, meneroka hutan dara dan dusun belimbing yang ada berdekatan rumah.

2. Rindu sambutan Hari Raya di zaman kecil2 dulu. Kenakan sepupu sendiri dengan masukkan sedikit garam ke dalam mulut sewaktu dia tidur. Juga pancing ikan di sungai berdekatan, bakar ikan itu dan simpan hasil masakan di laci katil. Datang semula nak makan masakan tapi dah hilang dimakan orang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:24 PM | Show all posts
Rindu hisap rokok daun tanpa tembakau kat rumah tok masa kecik-kecik dulu. Lighter pakai pelita hahaha korang ada ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk benda yg dirindui
Klu bulan puasa yg paling dirindui menghtr juadah berbuka pd jiran tetangga yg mana sekrg mmg dah x ada bila dok di bangi
Rindu mkn ramai2 dgn adik beradik dgn berbentang saprah kt ruang tamu
Rindu mskkan arwah ibu dan embah betina esp mknan kegemaran spt msk lemak darat ikan pari bkt, bawal msk lemak kari, ayam ungkep, kutuk daging etc
Rindu merambu dgn arwah abg sepupu di mlm raya
Rindu utk berborak ttg dunia hiburan dgn cousin serta crush juga
Rindu dgn air botol hitam yg biasa ada time raya
Rindu nak naik bas sambil beratur panjang kt puduraya ms nk baik bas sks
Rindu nak naik bas mini atau dipanggil BMW yg laju giler tp boleh sampai destinasi on time soundly
Rindu nk main lawan kerengga dgn anak jiran, main chapteh dan kejar biawak
Aduh klu list x hbs rs bila sebut rindu ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

30-5-2024 03:47 PM GMT+8 , Processed in 0.089249 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list