View: 7821|Reply: 25
|
Guna Satu Resipi Sahaja Tapi Hasilkan Pelbagai Lauk Masak Lemak Cili Api
[Copy link]
|
|
Edited by m.manis at 10-4-2019 02:31 PM
Orang Melayu memang suka masak lemak cili api kerana rasanya yang berlemak dan pedas. Sesuai dengan cita rasa orang Melayu. Masak lemak cili api ni senang sangat kalau kita pandai nak ubah suai resipinya.
Ini resipi masak lemak cili api dengan hanya menggunakan satu resipi, tapi anda boleh buat bermacam-macam lauk.
Foto: Carian internet
Bahan-bahan:
*4 ketul ayam/ Semangkuk besar udang/ Seekor ketam saiz besar/ 4 ekor ikan (pilihan)/ Semangkuk daging
*7 biji cili api (belah dua atau boleh blendkan bersama sedikit bawang)
*Secawan santan pekat
*1 keping asam gelugur
*1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*1/2 sudu besar garam
*2 batang serai (ketuk bawah)
*2 biji tomato (potong 4 bahagian)
*Sebiji kentang (direbus sedikit terlebih dahulu)
Cara masak:
1. Masukkan lauk pilihan anda bersama bahan-bahan yang lain. Perasakan dengan garam dan santan secukup dan selemak yang anda mahukan.
2. Masak dalam api perlahan selama 5-7 minit. Mungkin untuk ketam dan daging, masa memasak yang lebih lama diperlukan.
3. Setelah lauk anda sudah masak, angkat dan hidangkan.
Tip 1: Ada juga sesetengah individu rebus lauk dengan bahan-bahan lain dalam sedikit air tanpa masukkan santan terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk mengelakkan santan menjadi seperti berketul.
Tip 2: Nak lagi sedap? Masukkan sedikit belimbing buluh atau nanas. Tapi kalau dah letak belimbing buluh, elakkan letak asam gelugur dan tomato. - CARI
Sumber: MakanLena |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
ni kira masakan mcm rebus je kan..tp sdpp |
|
|
|
|
|
|
|
Tomato??? First time dengar ni |
|
|
|
|
|
|
|
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk yg nak digunakan,masuk santan cair..bila lauk dh masak sikit,bru masukkn santan pekat..tmbh belimbing buluh atau asam keping..sedapp Letak sikit daun kunyit utk aroma wangi |
|
|
|
|
|
|
|
bawang xdak,serai xdak??cili belah je? |
|
|
|
|
|
|
|
Keisha_izara replied at 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk ...
i selalu bt cam u cm serai x blend i ketuk je. |
|
|
|
|
|
|
|
masak lemak better pakai kunyit hidup,rasa lebih sedap berbanding dgn kunyit serbuk yg dah di process.
Dan lagi satu pastikan api kecil, kacau sampai menggelegak supaya x pecah minyak
Oh ye kalau masak lemak ikan / daging, sedap tumbuk sekali ketumbar sikit.
|
|
|
|
|
|
|
|
antara masakan yg mudah & ringkas.
sng bg wanita yg bekerja. |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by sfrnna at 10-4-2019 11:59 PM
Masak lemak cili api ni kalau guna ayam kampung lagj sedap. Kalau letak belimbing tu lagi sedap kau gulai tu guna ikan. Ayam x berapa nak umph.. Kalau guna daging sedap letak Daun kunyit. Ni apa yg I nampak mak I selalu buat la... Hehe |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnya.. favourite i ni.. makan plak dgn sambal belacan and ulam.. perghhh sedapnya |
|
|
|
|
|
|
|
arwah opah ajar santan bahagi dua, mula mula rebus dgn air dan 1 bahagian santan bila lauk dh masak baru masukkan santan selebihnya... tggu gelegak trus tutup api. nyam... nyam |
|
|
|
|
|
|
|
Tadi baru buat itik salai masak lemak cili api. Itik smoke sendiri kat blkg rumah |
|
|
|
|
|
|
|
2 mgu sekali mst masak lauk ni
lawan dgn telo dadar, ibu2 bekerja mcm ni lah
apa yg mudah je masak...hehehe...jnji ank makan dr air tangan mak dia |
|
|
|
|
|
|
|
Bagus ni wat paste siap2.. |
|
|
|
|
|
|
|
munchkin replied at 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni
Same la..1st time jupe resepi lemak cili api guna tomato |
|
|
|
|
|
|
| |
|