CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7821|Reply: 25

Guna Satu Resipi Sahaja Tapi Hasilkan Pelbagai Lauk Masak Lemak Cili Api

[Copy link]
Post time 8-4-2019 04:00 PM | Show all posts |Read mode
Edited by m.manis at 10-4-2019 02:31 PM

Orang Melayu memang suka masak lemak cili api kerana rasanya yang berlemak dan pedas. Sesuai dengan cita rasa orang Melayu. Masak lemak cili api ni senang sangat kalau kita pandai nak ubah suai resipinya.



Ini resipi masak lemak cili api dengan hanya menggunakan satu resipi, tapi anda boleh buat bermacam-macam lauk.




Foto: Carian internet




Bahan-bahan:


*4 ketul ayam/ Semangkuk besar udang/ Seekor ketam saiz besar/ 4 ekor ikan (pilihan)/ Semangkuk daging
*7 biji cili api (belah dua atau boleh blendkan bersama sedikit bawang)
*Secawan santan pekat
*1 keping asam gelugur
*1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*1/2 sudu besar garam
*2 batang serai (ketuk bawah)
*2 biji tomato (potong 4 bahagian)
*Sebiji kentang (direbus sedikit terlebih dahulu)


Cara masak:


1. Masukkan lauk pilihan anda bersama bahan-bahan yang lain. Perasakan dengan garam dan santan secukup dan selemak yang anda mahukan.


2. Masak dalam api perlahan selama 5-7 minit. Mungkin untuk ketam dan daging, masa memasak yang lebih lama diperlukan.


3. Setelah lauk anda sudah masak, angkat dan hidangkan.






Tip 1: Ada juga sesetengah individu rebus lauk dengan bahan-bahan lain dalam sedikit air tanpa masukkan santan terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk mengelakkan santan menjadi seperti berketul.


Tip 2: Nak lagi sedap? Masukkan sedikit belimbing buluh atau nanas. Tapi kalau dah letak belimbing buluh, elakkan letak asam gelugur dan tomato. - CARI






Sumber: MakanLena

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-4-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
klu nk cepat masak ni je
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnyaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 05:12 PM | Show all posts
ni kira masakan mcm rebus je kan..tp sdpp
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tomato??? First time dengar ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2019 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk yg nak digunakan,masuk santan cair..bila lauk dh masak sikit,bru masukkn santan pekat..tmbh belimbing buluh atau asam keping..sedapp  Letak sikit daun kunyit utk aroma wangi
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-4-2019 02:32 PM | Show all posts
boleh try ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 04:42 PM | Show all posts
Keisha_izara replied at 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk ...

biasa blend dlu jugak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-4-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
bawang xdak,serai xdak??cili belah je?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Keisha_izara replied at 8-4-2019 08:54 PM
Nak lagi sedap blend serai,cili,bawang putih dan besar..masukkn bahan blend td dlm periuk,masuk lauk ...

i selalu bt cam u cm serai x blend i ketuk je.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2019 02:30 PM | Show all posts
munchkin replied at 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni

sedap. kena try
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 02:46 PM | Show all posts
masak lemak better pakai kunyit hidup,rasa lebih sedap berbanding dgn kunyit serbuk yg dah di process.

Dan lagi satu pastikan api kecil, kacau sampai menggelegak supaya x pecah minyak

Oh ye kalau masak lemak ikan / daging, sedap tumbuk sekali ketumbar sikit.

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 02:54 PM | Show all posts
antara masakan yg mudah & ringkas.
sng bg wanita yg bekerja.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sfrnna at 10-4-2019 11:59 PM

Masak lemak cili api ni kalau guna ayam kampung lagj sedap. Kalau letak belimbing tu lagi sedap kau gulai tu guna ikan. Ayam x berapa nak umph.. Kalau guna daging sedap letak Daun kunyit. Ni apa yg I nampak mak I selalu buat la... Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
sedapnya.. favourite i ni.. makan plak dgn sambal belacan and ulam.. perghhh sedapnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 03:18 PM | Show all posts
arwah opah ajar santan bahagi dua, mula mula rebus dgn air dan 1 bahagian santan bila lauk dh masak baru masukkan santan selebihnya... tggu gelegak trus tutup api. nyam... nyam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-4-2019 03:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Tadi baru buat itik salai masak lemak cili api. Itik smoke sendiri kat blkg rumah
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 10:28 AM | Show all posts
2 mgu sekali mst masak lauk ni

lawan dgn telo dadar, ibu2 bekerja mcm ni lah

apa yg mudah je masak...hehehe...jnji ank makan dr air tangan mak dia
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus ni wat paste siap2..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 8-4-2019 05:28 PM
Tomato??? First time dengar ni

Same la..1st time jupe resepi lemak cili api guna tomato
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-11-2024 01:46 AM GMT+8 , Processed in 0.209811 second(s), 32 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list