CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4843|Reply: 35

Ini 10 syarikat Penerbangan Dengan Makanan Pilihan, Mana Satu Kegemaran Anda?

  [Copy link]
Post time 17-1-2019 12:18 PM | Show all posts |Read mode
Ramai pelancong ataupun penumpang kapal terbang meletakkan makanan sebagai kriteria utama dalam pemilihan syarikat penerbangan yang akan mereka gunakan, disamping harga dan keselesaan. Sebab itulah semua penerbangan utama berlumba-lumba untuk menyediakan menu yang dapat memuaskan hati pelanggan mereka.


Terbaru, Laman web Love Exploring telah menjalankan kaji selidik terhadap pembaca mereka bertanyakan 10 penerbangan yang menjadi pilihan ramai berdasarkan kualiti makanannya, dan inilah keputusannya;




10.Eva Air


Di tempat ke-10 ialah syarikat penerbangan utama Taiwan yang terbang ke lebih 60 destinasi antarabangsa seluruh Asia, Amerika, Eropah dan banyak lagi. Penerbangan ini dipuji kerana kerap menukar menu setiap bulan dan sebagai pencuci mulut, penumpang boleh memilih antara coklat atau kek. Di sesetengah route, penumpang juga disediakan dengan roti klasik Perancis.





Kredit foto: loveexploring.com





9.Lufthansa


Di tempat ke-9 ialah Lufthansa yang baru-baru ini mendapat banyak penghargaan termasuk penarafan 5 bintang oleh Skytrax dan turut memenangi anugerah Syarikat Penerbangan Terbaik Eropah. Selain kerap menukar menu, penerbangan ini juga menyediakan minuman tanpa had, 3 sajian makanan termasuk dua pilihan makanan utama , salad, pencuci mulut dan minuman panas. Sesetengah destinasi juga mempunyai menu khas.



Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com





8.Cathay Pacific


Di tangga ke-8 ialah syarikat penerbangan berpangkalan di Hong Kong iaitu Cathay Pacific, yang menawarkan pelbagai pilihan makanan tempatan dan antarabangsa termasuk daging, ayam, pasta, pencuci mulut dan minuman panas. Istimewanya mereka juga mempounyai menu khas seperti makanan kurang garam, rendah kalori dan vegetarian.





Kredit foto: loveexploring.com





7.Austrian Airlines


Penerbangan milik Austria menduduki tangga ke-7. Kebanyakan penumpang memuji minuman alkohol, bir dan wain dalam penerbangan ini. Selain makanan utama, mereka juga memberikan makanan ringan sejurus sebelum mendarat. Menu khas ?? la carte seperti wiener schnitzels, tapas, mezze dan makanan Jepun juga boleh dipesan lebih awal.





Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com





6.Singapore Airlines


Walaupun penerbangan ini adalah yang paling muda di dalam industri, mereka terbang ke seluruh pelusuk dunia termasuk destinasi di Asia, Eropahe, Australasia, Afrika dan Amerika Utara. Menu makanan yang dikatakan sangat sedap dan mempunyai kepelbagaian. Mereka juga menyediakan pelbagai makanan keperluan khas seperti makanan ibu baru bersalin, bayi, kanak-kanak, vegetarian, makanan laut dan rendah lemak.





Kredit foto: loveexploring.com







5.Japan Airlines


Syarikat penerbangan ini bekerjasama dengan 6 tukang masak muda yang memenangi pertandingan kulinari getrbesar di Jepun untuk menyediakan makanan serba lengkap dan memuaskan bagi penumpang kelas ekonomi. Selain itu, Japan Airlines juga bekerjasama dengan restoran popular di negara itu dalam menyediakan menu yang pelbagai termasuk sup cendawan, bento dan daging panggang.





Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com







4.Qatar Airlines


Penerbangan Qatar yang mempunyai destinasi di Eropah, Afrika, Asia, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Australia menduduki tempat ke-4. Makanan kelas ekonomi mereka bukan sahaja lasat tetapi dipersembahkan dengan menarik. Dulang, cawan, kotak dan semua peralatan makan adalah dikitar semula dan mesra alam. Penumpang juga dihidangkan dengan salad segar dan humus, di samping tiga pilohan menu utama. Makanan tipikal termasuk menu tradisi India dan kari ala Malaysia.





Kredit foto: loveexploring.com





3. Asiana Airlines


Syarikat penerbangan milik Korea Selatan ini menyediakan menu klasik negara itu. Selain kepelbagaian pilihan minuman, mereka juga menghidangkan yeongyang ssambap, makanan berasaskan sayuran , kekacang dan sos serta podubu bossam iaitu makanan berasaskan daging dan tauhu.





Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com







2.Turkish Airlines


Pernah memenangi anugerah Penerbangan Eropah Terbaik, syarikat ini menyediakan makanan yang ringkas untuk penerbangan pendek dengan menu seperti sandwich tetapi mempelbagaikan menu untuk penerbangan jauh dengan makanan segar dan juga makanan ringan.



Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com







1.Thai Airways


Penerbangan kebanggaan negara Thailand ini menyediakan menu khas dengan citarasa tempatan tetapi turut menyediakan pilihan menu antarabangsa. Terkenal kerana mendapat bekalan makanan yang segar dari petani dan peladang tempatan. Pilihan makanan termasuklah salad segar, roti, buah-buahan dan pencuci mulut.





Kredit foto: loveexploring.com



Kredit foto: loveexploring.com



Bagaimana pula dengan anda? Apakah penerbangan yang menyediakan makanan terbaik dan paling buruk berdasarkan pengalaman anda sendiri? -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-1-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya paul pye pastry{:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 01:09 PM | Show all posts
menu Turkish Airlines macam sedap je..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 01:19 PM | Show all posts
Malaysia airline x sedap ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2019 01:25 PM | Show all posts
Dulu MAS dikira angtara paling sedaplah

Sekarang ni tak tahu

Dalh lama tak naik MAS
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:05 PM | Show all posts
dulu pernah naik SIA, pumpkin soup dia best wooh.
MAS pun sedap2. kenyang makan.
American Air, tak sedap. mintak muslim meal dia kasi sandwich buh salad ja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
makanan MAS pun sedap. taktau la sedap sebab kebulur atau portion yang cukup2. tapi kenyang dan puas juga la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:22 PM | Show all posts
dulu aku paling suka makanan MAS siap leh bawak balik sebab time kitorang naik flight time bulan pose..la ni xtau la sdap ke idok sbab meollss da naik AA je lgi murah..hehe
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 17-1-2019 02:27 PM | Show all posts
chicozinn replied at 17-1-2019 02:22 PM
dulu aku paling suka makanan MAS siap leh bawak balik sebab time kitorang naik flight time bulan pos ...

Kan? Selalu teringat soalan pramugari 'Beef or Chicken?'

Kacang free dia pun sedap
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2019 02:27 PM | Show all posts

MAS
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2019 02:28 PM | Show all posts

MAS
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 02:33 PM | Show all posts
haritu tengok CikEpal naik saudi airlines business class, siap dapat toiletries bag Furla lagi  
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 03:01 PM | Show all posts
chicozinn replied at 17-1-2019 02:22 PM
dulu aku paling suka makanan MAS siap leh bawak balik sebab time kitorang naik flight time bulan pos ...

Sekarang makanan MAS dah tak sesedap dulu nak2 on economy.  Kalau route yang less than 4 hours serve dalam kotak je dah macam naik low cost pulak sama macam dalam gambar tu.  Rasa pun tah hapa2 sedap lagi yg kena beli by AA. Pilihan sekarang antara fish or chicken dengan biskut rasa cam hampas tah hapa.  Rantau asia rasanya naik Korean best food sedap, siap bagi toileteries dan slipper dalam pesawat utk semua passenger.  Rajin tuang air sepanjang pernerbangan senyum manjang.  Rice cracker dan ice cream sedap.  Japan dan Vietnam pun not bad.

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Rindu dulu zaman MAS bagi makanan sedap even untuk short flights. ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mas business ok lagi makanannya tapi ekonomi mmg dah x best makanannya.. asyik nasi putih pastu ayam atau ikan je huhu.. terus rasa rindu kt makanan AA lagi2 nasi lemak klu naik Mas ekonomi..  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2019 06:12 PM | Show all posts
Airasia Fav





Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-1-2019 06:29 PM | Show all posts
halal ke?

iolss rindu nasi lemak air asia...

mas ok laa.. maybe sebab laparr bedal ajer laa
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 06:37 PM | Show all posts

hapa neh sis??nasi goreng bogel ka camna??takdak sayuq langsong
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2019 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat chicken curry JAL,  sedap betul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-1-2019 08:26 AM | Show all posts
Miss.Rara replied at 17-1-2019 06:29 PM
halal ke?

iolss rindu nasi lemak air asia...

Status Halal:

Eva: Unknown
Lufthansa: Halal Meal perlu order 24 jam lebih awal
Cathay: Halal Meal perlu order 24 jam lebih awal
Austrian: Unknown
Singapore: Halal Meal perlu order 24 jam lebih awal
Japan: Halal Meal perlu order 25 jam lebih awal
Qatar: All Halal
Asiana: Unknown
Turkish: All Halal
Thai: Halal Meal perlu order semasa beli tiket

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 03:49 PM GMT+8 , Processed in 0.101399 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list