CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7615|Reply: 38

How to handle this situation with MIL?

[Copy link]
Post time 20-12-2018 12:42 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum korang.

Aku ni dah berkahwin almost 5 months. Selepas kahwin barulah aku sedar yang suamiku anak mak sejati. Kami PJJ and only can meet during weekend.
Hari pertama suami duduk dengan aku, MIL whatsapp husband ku dan suami lambat reply sebab solat jemaah dengan family ku. Lps je solat bila suami tgk HP, ibu die dah reply ayat sentap 'takpelah kalau tak suke ibu msg'. Time tu aku dh tanya suami, 'actually ur mom bagi u kahwin ke tak?' Husband ckp bagi  cume biasalah fasa nak menerima anak kesygn dh kahwin walaupun family in law ad 7 adik beradik. As time goes by, suami akan balik kg ibu die every 1-2 weeks. Aku ok aje nak balik tu memandangkan rumah kitorang beli pon tak siap lagi. Yang menjadi masalah dia nak balik semula ke KL hari Selasa. Aku ni bekerja takkan asyik nak cuti aje ? Pastu nak jugak uruskan kain ape semua. Rasa macam restless. Sedangkan adik beradik husband yg lain 2-3 bulan tk balik pun rumah MIL. Kalau diorang balik weekend pon, Ahad pagi dah nak cabut balik KL. Aku slow talk dengan husband I need my time nak amik mood masuk bekerja and nak basuh baju and lipat baju. And kalau kerap sgt cuti nanti bos bising. Tapi husband nak jgk. When I query, knp adik bradik lain tak balik pun and cpt je boleh blk KL? Dia ckp diorang ikut suami. I said to him, I'm OK nak balik hari jumaat pun takpe kalau I ni ada flexible working hours mcm husband. Kalau this thing berterusan tak cantik la record kerja I. I ckp kat husband if you nak stay longer tkpelah I tk ikut balik pun takpe. Tapi husband tak setuju. What do you guys think?

Since now I'm staying with parents, setiap kali husband balik rumah parents aku. Ibu die akan call pagi tghari ptg malam. One day tu husband terlajak tidur dekat rumah parents aku tak pergi keje. Then mak die kol husband tak angkat sbb tidur kan. Tetibe MIL whatsapp aku tanya 'Ali mana ? Ibu kol dia tak angkat. Dia dah pergi kerja kan? ' . Meloncat aku time tu kejut husband suruh reply msg MIL takut MIL sentap pula. Bila husband aku bawak aku pergi festival, Ibu die akan whatsapp 'Ibu nak pergi jugak dah banyak tahun ibu nak pergi' . Then next week tu suami kene la bawak MIL pula. Bila ibu die tau husband pergi rumah siblings aku ibu dia akan call/whatsapp husband suruh bwk aku gi umah siblings husband. Aku ckp kat husband 'knp ibu asyik suruh u bawak gi rumah siblings u waktu giliran u spend time ngn my family ? Why dia tak suggest pergi masa kita balik ke rumah ibu?'

Sama-samalah jaga MIL aku. Ni semua pas kat husband. Mentang2 lah husband ni jenis mengalah. Kitorang ni dahla PJJ. Time weekend jelah nk spend time bersama pun. How should I handle this situation? Bila mengenangkan nanti kitorang dah duduk rumah sendiri, takkan every weekend nak macamni?
Yang lagi aku tension minded orang kampung, asyik nak suruh aku apply kerja Govt. Ingat senang ke nak dapat kerja Govt pada zaman sekarang? *sigh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-12-2018 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Oroi8887 at 20-12-2018 01:17 PM

Waalaikumsalam tt,

Kesian awak, sy tak mampu bg nasihat lebih2 tapi dlm hal  mcmni bila awak dah slowtalk dgn husband, husband la yg kena main peranan. Dia la yg kena fikir pnjg dan ingat tggjawab dia dah bertambah. Bukan je dgn mak tapi dgn isteri. Dia kena bahagiakn keduanya.

Cuba minta husband  discuss dgn mil, cakap elok2. Kot2 mil boleh faham & berubah. Mungkin dia risau anak laki dia lupakan dia kot. Cuba la juga ambil hati dia, ambil tau apa yg dia suka...

Lagi satu, abaikan aje org yg suruh apply govt tu. Takyah stress la. Relax aje. Kita aje yg tau, keje swasta pn duit byk je. Semoga tt diberikn kekuatan hadapi dugaan mcmni. Mcm2 lagi dugaan yg akn datang.. moga dipermudahkan untuk tt dan husband...
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 01:37 PM | Show all posts
Edited by tiramisuu at 20-12-2018 01:40 PM

I'm confused. Rumah mertua di mana? Kiranya suami every weekend balik ke rumah parents ko,amik ko dan balik ke rumah mertua?


Pasal kerap sangat cuti, suami tak setuju then mcm tu je la?

Mungkin kena tidak update bercerita pergi ke festival and etc supaya tak de perbandingan..

Kerja gomen tu anggap sahajalah makcik kurang terdedah dengan pengetahuan, so masuk telinga kanan, kuar telinga kiri..


Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 01:41 PM | Show all posts
bila berumah tangga husband adalah ketua. ketua tanggungjawab jaga rumah tangga.. bukan jaga ibu semata mata..

jadi kt sini tekan kan peranan husband.. bila malam jumaat merajuk.. atau pun setiap malam jangan bagi dia sentuh.. kalau dia nak juga sign aggrement dan aku janji akan jadi suami ayah sejati bukan jadi anak sejati semata  mata.

suami awk belum matang lagi. terbawa perangai bantal busuk.. mak mentua awak pun jenis manja macam budak tik tok.. anak dh nikah tak tahu hormat privacy.. cuba check hp mak mentua awak, mesti guna logo apple atau iphone.. lepas tu dalam apps ada tik tok.. betulkan?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2018 02:17 PM | Show all posts
Oroi8887 replied at 20-12-2018 01:14 PM
Waalaikumsalam tt,

Kesian awak, sy tak mampu bg nasihat lebih2 tapi dlm hal  mcmni bila awak dah  ...

Thanks awk. Husband layan sy baik sahaja, tapi dia nak elak dari ibu dia terasa hati. MIL pun baik aje cuma mungkin dia masih dalam fasa nak terima kenyataan yang anak dia dah berkahwin dan ada keluarga mertua juga. Saya faham syurga suami bawah tapak kaki ibu. Dan takde niat pun nak pisahkan suami dengan MIL. Even setiap kali balik kampung pun, suami akan bawak MIL gi pasar I will come along. Cume tula taknak la sampai MIL pulak terasa saya nak conquer anak dia.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2018 02:19 PM | Show all posts
Edited by irish_ieka at 20-12-2018 02:36 PM
tiramisuu replied at 20-12-2018 01:37 PM
I'm confused. Rumah mertua di mana? Kiranya suami every weekend balik ke rumah parents ko,amik ko da ...

Depends. Kadang tiap minggu. Kadang 2 minggu sekali. Kampung di Perak. Dia dah janji dengan MIL camtu lepas kahwin waktu mak dia luahkan yang mak dia rasa tak tentu arah dan rasa macam hilang anak dia. Husband promise akan kerap balik nothing will change. His attention to his mother will be the same.

Pasal conversation tentang cuti tu. I cakap dekat husband 'if you nak I cuti camtu I berhenti kerja, u nak balik sampai jumaat pun takpe. Boleh gitu?'
Then husband geleng. Then dia cakap 'dahla stop. taknak cakap pasal ni' . Gitu je lah.

Pasal festival tu bukan husband yang cerita. His sister yang sampaikan. Husband pun bengang time tu sebab kakak dia pandai2 cerita.



Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-12-2018 02:30 PM | Show all posts
MIL dok sorang ke kat rumah??? xde anak yg stay ngan dia ke.?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-12-2018 02:31 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 20-12-2018 01:41 PM
bila berumah tangga husband adalah ketua. ketua tanggungjawab jaga rumah tangga.. bukan jaga ibu sem ...

In other way husband memang jalankan tanggungjawab yang baik. Solat jemaah, nafkah, kebajikan family sy pun die concern and tak lokek hulur duit, lepas solat dia semak recitation quran sy.

Kalau saya buat macamtu(jauhkan diri dr suami). rasa macam lagi mengeruhkan keadaan je. At the same time memang sy kesian dengan husband sebab mesti dia tersepit kalau saya push dia on this matter. In between wife and mother.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-12-2018 02:42 PM | Show all posts
dekmieDandy replied at 20-12-2018 02:30 PM
MIL dok sorang ke kat rumah??? xde anak yg stay ngan dia ke.?

Yes sorang. Ada siblings yang duduk berdekatan umah mak dia. Mostly stay in KL.
Tension kadang2 rasa macam bermadu pulak.

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 02:56 PM | Show all posts
Suami kena mainkan peranan. Sebab dia lah yang menjadi orang tengah dalam perhubungan awak dan MIL.

Aduh saya boleh rasa betapa stress dan frustatednya awak.


Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
irish_ieka replied at 20-12-2018 02:17 PM
Thanks awk. Husband layan sy baik sahaja, tapi dia nak elak dari ibu dia terasa hati. MIL pun baik ...

Kadang2 husband ni takut jadi anak derhaka tu yg menurut aje tanpa fikir belah bini mcmna. Apa yg penting husband awak kena faham la apa yg boleh diturutkn apa yg tak sbb dia dah ada bini..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 01:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena psg strategi ni
Nk g mn2 yg xlibatkan Mil
Make sure x share di socmed
Termsklh siblings yg kepochi

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh start rase menyesal blm kawen dgn die? Huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Em kene sit down settle betul2 ngan husband & MIL, nnti dh beranak pinak lagi stress, ada anak kecik berderet2 sakit demam panas tp MIL sibuk suruh balik kampung for no reason, benda ni penah terjadi kat my friend
Tp my friend bijak, dia mengamuk mengadu kat bapak mertua,terus MIL slow down
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 7-1-2019 06:16 PM
Dh start rase menyesal blm kawen dgn die? Huhuhu

tak pernah rasa menyesal. He is a good man. Cume masalah ni sy rasa boleh diselesaikan sebab tu sy tanya dalam forum ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
cikgujun replied at 7-1-2019 11:55 PM
Em kene sit down settle betul2 ngan husband & MIL, nnti dh beranak pinak lagi stress, ada anak kecik ...

MIL ibu tunggal. FIL dh lama meninggal dunia. Dia duduk rumah sorg2 kt kg. Saya rasa sedih sbb suami kerja selalu tiada di Malaysia. dia akan blk Malaysia 1-2 weeks SAHAJA n spend only weekend with me. Mcm minggu ni MIL nak ikut dtg KL n stayed at SIL's house. Husband pula nnt nak fly ke oversea semula this week n will be away for 1 month. Im expecting he will spend his weekdays with me since we will be apart for quite some time. Instead dia duduk rumah kakak dia dgn mak dia. Dia mintak saya ada utk hantar dia pergi airport nnt. Dalam hati rasa macam nak biar jelah mak dia hantar malas nak berebut2 dah. Tapi my mom ckp tak baik mcmtu kesian suami nak pergi jauh cari nafkah utk keluarga. *sigh.

Saya pernah suarakan pd suami ketidakpuasan hati sy malam dia sampai dari luar negara flight 16 jam. Then dia ckp nnt tak balik mak dia merajuk and so on. Then I asked him back ' Diorang tak kesian ke kt I? I dah kahwin ade suami and jarang2 je dpt spend time with my husband. Dont they understand? Lps ni your mom datang KL lagi lah u takleh spend time dgn I kan?' Husband pujuk dan minta maaf.

Tahlah hidup same je mcm bermadu. In fact when he is back to my mom's house. Mak dia kol tanya kat mana? Dia terpaksa cakap dia dkt tempat lain takut mak dia sentap. Nak menjerit rasa dlm hati ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2019 01:36 PM | Show all posts
wasalam, pandangan carly, memandangkan suami u kerja oversea, gaji mesti tinggi, apa kata berhenti kerja ikut aje dia... lepas tu bila balik sini nk p mana pun ikut aje lah... anak pun x de lg... honeymoon gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
irish_ieka replied at 8-1-2019 01:14 PM
tak pernah rasa menyesal. He is a good man. Cume masalah ni sy rasa boleh diselesaikan sebab tu sy ...

Solution nye ko kne banyk2 bersbr..biase la adat dh kawen
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-1-2019 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
carly_lah replied at 8-1-2019 01:36 PM
wasalam, pandangan carly, memandangkan suami u kerja oversea, gaji mesti tinggi, apa kata berhenti k ...

At current company Im working with manager level dah. Husband tak setuju untuk saya berhenti kerja.  Dia cakap based on past experience kakak dia gaji puluh ribu berhenti ikut suami, but something happened now dua2 jobless and takde source of income. Lagipun we are both still young takde cukup simpanan lagi for long term punye planning.

Suami memang tengah tunggu offer dari company from Qatar and bekerja kat sana. Maybe if memang dia permanently duduk sana baru saya akan follow. As of now, dia ulang alik sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 07:33 PM | Show all posts
irish_ieka replied at 8-1-2019 02:55 PM
At current company Im working with manager level dah. Husband tak setuju untuk saya berhenti kerja ...

dik... rezeki ada di mana2... samada rajin cari atau x... x dpt kerja dgn big company, kerja dgn company kecik, x dpt dgn company kecik, kerja sendiri... dgn skill yg uols ada, insyaAllah, rezeki akan sentiasa ada... sama jugak dgn abg ipar uols... nak atau x nak je cari rezeki... nk bgtau, rezeki x pernah salah alamat.... yakin dgn Allah...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 06:31 AM GMT+8 , Processed in 0.080235 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list