CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3549|Reply: 13

Tak Terjangkau Dek Akal, Resipi Rare Brownies Guna Terung

[Copy link]
Post time 29-11-2018 04:41 PM | Show all posts |Read mode
Tak pernah terfikir bahan untuk membuang brownies terdiri daripada terung. Nak tahu bagaimana rasanya, cubalah buat sendiri.


Kredit:tasty.co



Bahan-bahan



1 terung yang besar
225 g cip coklat separuh manis, dibahagikan
45 g coklat hitam, dipotong
6 sudu besar sirap maple
1 sudu teh ekstrak vanilla  
3 biji telur
1 cawan tepung badam
¼ cawan serbuk koko
1 sudu teh garam kosher


Cara-Cara:
1)Panaskan ketuhar dengan suhu 180˚C


kredit:tasty.co


2)Kupas terung kemudian potong setengah. Buang biji dan potong lagi kepada potongan yang besar. Kemudian kukus selama 20 minit atau sehingga ia lembut.


3)Pindahkan terung ke dalam mesin pengissar bersama 110g coklat cip, coklat hitam, sirap maple dan ekstrak vanilla. Kisar selapa 3 minit sehingga sebati .


4) Pukul telur dalam mangkuk sederhana dan tambahkan tepung badam, serbuk koko dan garam. Kacau bersama. Tambahkan bancuhan teryng tadi kemudian masukkan baki coklat cip.


5)Pindahkan adunan ke dalam dulang ketuhar yang telah disapu minyak (bersaiz 20cm) dan ratakan atasnya. Letakkan coklat cip di atasnya jika mahu.


6)Bakar selama 35 minit. Kemudia sejukkan selama 20 minit sebelum memotong


Kredit:tasty.co


Siap, nikmatilah ia bersama rakan atau ahli keluarga! -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2018 05:20 PM | Show all posts
@chesfa restu tak resepi ni?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala:   @chesfa  restu tak resepi ni?



Mek..akak baru tgk resepi ni..lalu ke brownies rasa terung..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 29-11-2018 09:20 AM
@chesfa restu tak resepi ni?

Baik grill terung tu, cicah sos yummeh. Nak try ler resepi ni, kot out-of-earth rasa dia
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru beli brownies. Rasa kurenggg. Agaknya guna terung
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru beli brownies tp rasa kurenggg. May be guna terung
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 03:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Better ganti terung dgn pisang. Lagi sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 09:02 PM | Show all posts
sedap ke terung tu dlm brownies. kalau masak smbal memg sodap..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-12-2018 02:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Brownie ni tak guna butter eh? Ke terung sbg pengganti butter?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 03:02 PM | Show all posts
omputih pun ada buat zuchinni cake kan
ala2 carrot cake..banana cake
so lebih kurang la yg ni brownies di improvise masuk terunnn
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 02:39 PM | Show all posts
kreatifnya...tapi macam bukan selera tekak je ni..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 12:48 PM | Show all posts
eiiii..apa rasanya tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedap tak? What does it taste like?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 01:22 PM | Show all posts
apebenda brownies letak terung
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 02:29 AM GMT+8 , Processed in 0.118437 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list