CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4558|Reply: 33

Minta dimatikan hati

  [Copy link]
Post time 20-11-2018 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salaam semua forumer. Nk tanya dan minta pendapat para forumers, bolehkah diminta pada Yang Maha Esa, untuk matikan hati kita dalam bab2 jodoh ni. Mcm2 saya buat dlm bab cari jodoh ni termasuklaa daftar mcm2 portal cari jodoh tapi kebanyakannya tak berbalas salam so saya mcm nk give up dlm bab2 jodoh ni dan nk fokus je pada minat saya dlm bidang saya dan saya nk doa supaya Dia matikan hati saya dari ada perasaan cinta ni selama-lamanya (kalau betul saya takde jodoh di dunia). Boleh ke mcm tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-11-2018 09:13 PM | Show all posts
maksudnya pada masa hadapan rezeki berjodoh pun u tak nak terima ke jodoh you tu ?

atau macam mane ke?

kire ni berputus harap sebab .... u rasa  lagu mana ye?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 09:23 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 20-11-2018 09:29 PM

sebenarnya always always sangka baik dengan Allah SWT

walaupun u belum lagi berjodohan

walaupun u dah boleh fokus bidang you - what stopping you from moving forward ? things move forward not backwards

so as soal jodoh

keep on praying - awak dapat pahala even tak ada jodoh di dunia dan diberikan kekal jodoh di akhirat tapi  as hamba  KITA diminta supaya berharap yg terbaik, berikhtiar tu u dah okay so ade pahala, mana tahu sabar you  semua ni memberatkan MIZAN timbangan kanan insya ALLAH - we never know kan???

dan insya ALLAH  Semoga ALLAH memberikan rahmat kepada you kelak atas HAK-NYA dan kesabaran you tu who knows, u never know so, lebih baik doa dan terus sangka baik je ...u tak akan rugi pun , tekankan usaha tu = pahala, we need pahala more and more ....the more the better .


u know it is always lebih baik ikut je apa yg Allah sruh walaupun hati kita dalam bab bab rahsia Allah ni yes lah berteka teki  etc etc  , sebab  THERE IS MORE TO GAIN rather than feeling hopelessness dalam bab di mana ALlah sendiri suruh kita berharap pada kasih sayang-Nya  dan ALLAH bag saluran pun untuk berdoa


so pada i , mati hati tu ialah is a word  of being emotionally angered deep down , kecewa? undertone of the rage simmering beneath , ke?  is it ?
well ...understood but cecepat istighfar , jgn jadi golongan yg berputus harap dengan rahmat Allah....no  u are not that person...

sebab  - u nak kejayaan as mukmin dunia akhirat

mukmin tak ada masa nak putus putus asa
dan keep on berdoa

tak pe at least you dapat pahala doa dan it is okay - Allah knows - that is what matters

i mean ...yes

nak kareer carry on ...keep on doing the fardhu kifayah dan ibadat  ini so


see  if you putus asa rugi je pahala

if you handle doa dalam hal ini  dan your life  you get both

your AIM = JANNAH

yes

so  kenapa nak kalah dengan emosi

sedangkan akal anda lebih besar dan iman itu  duji untuk anda menjadi pemenang di alam  ini yg tak kekal pun ....


THINK POSITIVE ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:07 PM | Show all posts
dah mandi bunga  tak? jangan mandi bunga dah expired. mandi bunga baru petik
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:10 PM | Show all posts
chill lah jodoh dah ditetapkan. k. jangan kejar jodoh yang tak hadir.  jemputlah jodoh.

jemput jodoh :
> cantikkan diri
> bersosial cara muslimah
> tambah kawan
>  mandi bunga ( untuk energi untuk seri bukan syirik kecuali letak jampi serapah jatuh syirik)
> sauna spa bakar lemak2
> senam exercise
> cuba baca ayat manzil
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat la apa yg menjadi minat untuk dibuat...Jalani la hidup segembira yg boleh... Cari rezeki seakan hidup seratus tahun dan cari bekalan di alam abadi macam sehari dua ni akan nafas terakhir..
Dalam perjalanan hidup tu...jika ada jodoh...adalah..kalao tiada pun dah memang pasrah jugakan...Tidak perlu untuk sampai mohon doa tutupkan hati untuk berjodohan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 20-11-2018 09:07 PM
dah mandi bunga  tak? jangan mandi bunga dah expired. mandi bunga baru petik

Sis..
Boleh ajarkan tak cara cara mandi tu ??.

Bunga berapa jenis dan tak kisah ya bunga apa pun atau ada jenis jenis tertentu ??.

Tabur je bunga tu dalam air ??.
Kalau untuk bilasan akhir je boleh ke ??.

Tq sis..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2018 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 20-11-2018 09:13 PM
maksudnya pada masa hadapan rezeki berjodoh pun u tak nak terima ke jodoh you tu ?

atau macam man ...

Tak tahulaa tu. Mungkin saya rasa kalau ada seseorg yg berjaya ketuk dan bukakan pintu hati ni, masa tu baru terfikir boleh kot kalau nk hidupkan balik hati ni dan perasaan ni. Kalau ada rasa laa. Huhu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 21-11-2018 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 20-11-2018 10:51 PM
Buat la apa yg menjadi minat untuk dibuat...Jalani la hidup segembira yg boleh... Cari rezeki seakan ...

Terima kasih atas pandangan cik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2018 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 20-11-2018 10:10 PM
chill lah jodoh dah ditetapkan. k. jangan kejar jodoh yang tak hadir.  jemputlah jodoh.

jemput j ...

Ahahahaha saya lelaki laa . Dan dari segi fizikal rupa saya sgt x hensem, muka berparut kawah, berkedut, x putih, kurus kering sbb BMI underweight, makan banyak macam mana pun masih kurus, muka nmpk garang dan serius padahal kawan2 dan adik beradik mudah terhibur dgn saya, dan takde frame badan yg sesempurna lelaki lain so tak heran laa kalau pempuan xnak dekat hmmm.

Btw terima kasih untuk nasihat akak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2018 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 20-11-2018 09:23 PM
sebenarnya always always sangka baik dengan Allah SWT

walaupun u belum lagi berjodohan

Saya sentiasa kagum dengan akak sebab akak sentiasa come with a very wise dan well-thought opinions utk byk masalah saya. Kan best kalau boleh jumpa depan2 .

Saya tahu kita kena percaya padaNya tapi rohani saya tak sekuat tu lagi. Saya bukan jenis beragama sgt tp saya tahu kita semua nakkan jannahNya walaupun amalan dan kepercayaan kita mcm mane kan haa.

Btw terima kasih untuk pendapat akak yg sgt panjang lebar ni. Sudi luangkan masa yg banyak utk masalah b*d*h saya ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 01:40 AM | Show all posts
Edited by ussopp at 21-11-2018 01:47 AM

cuba contohi orang orang terbaik yang Allah sayang...

kalau bukan mereka siapa lagi kita nak buat contohkan...

ini dialog nabi zakaria dgn Tuhannya...


“Ia berkata “Ya Rabbku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban, dan aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, ya Rabbku."


orang islam takkan pernah berputus asa....kerana dia berTuhan....
jika anda tak mahu cari pasangan sudah  takpa...namun berkahwin tu sunnah...

dan  berdoa itu sendiri adalah berpahala....tak kira lah dapat atau tidak....
dan berdoalah dengan rasa takut dan harap....

dan bersungguh-sungguh...
dan tak payah berhenti selagi tak mati....

dan bersangka baik bahawa Allah pasti akan tunaikan , insyaAllah...










Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 09:27 AM | Show all posts
dj_design89 replied at 21-11-2018 12:18 AM
Ahahahaha saya lelaki laa . Dan dari segi fizikal rupa saya sgt x hensem, muka berparut kawah, ber ...



Setahu saya, banyak juga wanita yang jadikan lelaki teman hidup, yang mana pada pandangan orang lain tak menarik pun rupa lelaki tu....

Ada ciri-ciri tertentu pada wanita tertentu yang tertarik dengan lelaki tertentu.... sama juga ada ciri-ciri tertentu pada lelaki tertentu yang suka wanita tertentu, bukan bergantung pada rupa paras semata-mata...ini salah satu dari kepelbagaian jodoh....

Memang betul, secara umumnya, rupa paras merupakan hal pertama yang dilihat dan dinilai... akan tetapi bukan semestinya rupa paras itu menjadi penentu.... orang yang jadikan rupa paras sebagai sebab utama untuk jodoh, kebanyakannya tak kekal lama, sebab rupa paras akan dimakan dek masa...

Mungkin ada kelebihan tertentu yang ada pada diri sendiri... yang akan ada 'orang' lain suka....mana tahu kan?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 09:37 AM | Show all posts
Salaam semua forumer. Nk tanya dan minta pendapat para forumers, bolehkah diminta pada Yang Maha Esa, untuk matikan hati kita dalam bab2 jodoh ni. Mcm2 saya buat dlm bab cari jodoh ni termasuklaa daftar mcm2 portal cari jodoh tapi kebanyakannya tak berbalas salam so saya mcm nk give up dlm bab2 jodoh ni dan nk fokus je pada minat saya dlm bidang saya dan saya nk doa supaya Dia matikan hati saya dari ada perasaan cinta ni selama-lamanya (kalau betul saya takde jodoh di dunia). Boleh ke mcm tu?

Salam...

Masalahnya awak pun tak tahu yang awak ada jodoh atau tidak.... bagaimana nak minta sesuatu (matikan hati berkaitan cinta) yang awak tak pasti?


Lebih baik doa macam ni: "Ya Allah, jika aku ada jodoh di dunia ini, Engkau permudahkanlah untukku..."

"Berikanlah aku ketenangan jiwa....dalam hal-hal yang aku tahu dan hal-hal yang aku tidak tahu...."


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak matikan hati buat apa? Allah yg cipta hati tu ye.

Soalnya, kenapa ada manusia yg berputus asa? Pasal hati ke pasal berputus asa kerana dunia (lelaki/perempuan)?

Penuhkan hati mengingati Allah shj. Kerana, hati yg dimatikan oleh Allah, akan menzahirkan sifat tercela yakni membangkitkan nafsu mazmumah. Dan sebarang doa utk meminta Allah mematikan hati itu datang dari ilham kejahatan (dari-Nya) khusus kpd manusia yg LANGSUNG di dalam hatinya tidak mengingati Allah.

Dan hati mati yg dipinta itu boleh menyebabkan seseorg itu terjebak dalam kasus perbuatan mengingkari Allah.

Srbaik2nya, jgn minta hati mati. Mintalah kpd Allah agar hati hanya mengingati Allah. Bila diri sendiri mengingati Allah, segala perbuatan pastinya menunjukkan tanda mengingati Allah.

Ketahuilah, ruang hati itu amatlah luas. Jika dipenuhi dgn Allah sekalipun, Yang Maha Besar itu bukanlah hati, akan tetapi Allah.

Renung2kanlah ye.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Setiap sesuatu yg berlaku Allah berikan sebab. Sebab sesuatu itu berlaku samaada seseorg itu lalai kpd Allah atau mengingati Allah.

Kalau benci kita itu kerana orang2 yg tidak mengingati Allah, jauhkan diri dari orang itu MESKIPUN org itu pandai berbicara mengingati Allah, kerana sebaik2 tempat bergantung dihati itu hanyalah kerana Allah. Alquran dan Sunnah itu panduan dari Allah utk sekelian ilah-Nya.

Hati yg mati, tak akan sama seperti hati yg dihidupkan oleh-Nya. Malah, tak perlu nasihat dari mana2 guru pun yg sebenar2nya jika hati itu hidup dalam melaksanakan apa yg Allah kehendaki menerusi petunjuk-Nya.

Moga2 bermanfaat.

Wallahu'alam
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-11-2018 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Soal jodoh itu perkara biasa.

Apa pandangan kamu bila,
1) seseorg itu sengaja diperbodohkan oleh Allah menerusi orang2 yg jahil lagi sombong kpd Allah lalu mereka tidak kamu senangi atas kekafirannya itu? Perlu hati dimatikan oleh Allah atau hati perlu mengingati Allah?
2) seseorg itu khianat terhadap kamu lalu cuba membunuh atau memudaratkan dgn cara2 jijik terhadap kamu sedangkan semua ilham itu dari Allah. Apakah kamu perlu doakan penganiayaan itu sedangkan Allah masih memelihara kamu darinya?
3) sekiranya Allah sudah takdirkan kamu dan orang itu sebagai TANDA, apa yg Allah maksudkan di dalam Alquran dan Sunnah mengenai yakjuj dan makjuj? Bukankah yakjuj dan makjuj itu penghuni neraka? Bukankah Allah berfirman di dalam surah AlBaqarah menyatakan keadaan orang2 yg dimatikan hati oleh-Nya dan tempat tinggal diakhirat kelak?

Hidup ini, semuanya kena rujuk modul yg sudah Allah tetapkan. Bila kita ikut nafsu dalam bertanya, maka kitalah yg Allah maksudkan tinggal di dalam neraka jahannam. Jgn jebakkan diri dalam keadaan ilham kejahatan yg dijadikan ujian oleh-Nya itu sebagai platform utk memuaskan nafsu. Kerana, memuaskan nafsu itu biarlah mengikut acuan-Nya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dovob at 21-11-2018 10:44 AM

Saya tinggalkan secebis ilmu dari Allah utk semua faham, tujuan tajuk ini nyatakan atas dasar apa? Bukankah Allah itu Maha Luas Pengetahuan-Nya? Tak tersisa sedikitpun peringingatan kpd para pendusta? Apa kamu fikir kamu pandai reverse osmosis ayat?. Hahahahaha.


Kalau cinta katakanlah
Tidak aku terus gelisah
Kalau diam mana ku tahu
Aku takut ku kan berlalu pergi dari mu

Kalau benci lepaskanlah
Tidak aku tidak marah
Kalau diam siapa yang tahu
Kalau begitu tak mungkin aku terus menunggu

Tiada guna diam saja
Berterus teranglah segala
Kini masa dah tiba
Cinta tak perlu pura-pura

Kalau cinta katakanlah
ku tak mau terus gelisah
Kalau diam tak ku tahu
Mungkin aku pergi berlalu
Lepaskanlah kalau kau benci
Tidak sekali ku marah pada mu
Ku tak marah

Lepaskanlah ku tak marah
Lepaskanlah ku tak kisah

Cinta tak perlu berpura-pura
Kau pun tahu
Tak perlu pura-pura

Aku tak mahu berpura-pura
Engkau pun tahu aku tak marah

( Lagu : Saari Amri - Lirik : Saari Amri )
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 06:14 PM | Show all posts
cuba menggatal juga jenis kera sombong
hahhaa...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2018 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ussopp replied at 21-11-2018 01:40 AM
cuba contohi orang orang terbaik yang Allah sayang...

kalau bukan mereka siapa lagi kita nak buat ...

Terima kasih byk2 untuk nasihat encik ni. Tapi buat masa sekarang saya rasa saya x ready lagi nk jadi positif semula. Saya nk fokus pada benda2 lain dulu mcm minat saya dan family saya dulu. Tp insyaAllah saya mungkin takkan berdoa yg x baik2 kot huhu. Terima kasih lagi sekali
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 02:34 PM GMT+8 , Processed in 4.140489 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list