CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7785|Reply: 23

10 Restoran 'Muslim-Friendly' Nasi Daun Pisang Terbaik Di KL & PJ! Wajib Cub

[Copy link]
Post time 15-11-2018 04:59 PM | Show all posts |Read mode
Nasi daun pisang berasal dari India selatan dan dibawa ke negara kita semasa penjajahan British. Kini ia diminati tidak kira kaum dan popular di Malaysia.


Oleh sebab itu kami ingin berkongsikan 10 restoran di sekitar KL&J yang menawarkan nasi daun pisang yang asli dan enak sekali!




1. Vishal Food & Catering @ Brickfields

Kredit:says.com


Restoran ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dan juga pelancong asing. Pelbagai juadah tradisi India utara dihidangkan di sini. Aantara yang wajib dicuba ialah chicken varuval dan mutton varuval. Pasti sedap!


Alamat: Vishal Food & Catering, 22, Jalan Scott, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

2.Curry Leaf @ Damansara Uptown

Kredit:says.com


Mereka menghidangkan makanan India utara dan selatan India! Tukang masak berasal dari India. Mereka turut menghidangkan pelbagai hidangan lain seperti roti, naan & tandoori, masakan-masakan goreng panas dan banyak lagi!


Alamat: Curry Leaf Restaurant, Ground Floor, 75, Jalan SS21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor


3.Aunty Manju's Home Of Banana Leaf @ TTDI


Kredit:says.com


Wajib makan di sini jika anda berada di sekitar TTDI. Hidangan-hidangan di sini di masak oleh pemiliknya, Aunty Manju sendiri!


Antara hidangan yang popular di sini adalah kari ikan, ayam goreng dan teh masala!


Alamat: Aunty Manju's Home Of Banana Leaf, 18, Jalan Tun Mohd Fuad, 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur.

4.Ravi's Banana Leaf @ Kota Damansara

Kredit:says.com


Selain nasi daun pisang yang wajib anda cuba, restoran in juga dikatakan menghidangkan roti canai yang sedap dan hidangan-hidangan lain seperti tosai, idli, donat vadai yang digoreng segar setiap pagi!


Alamat: Ravi's Banana Leaf, 76, Jalan PJU 5/21, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor.

5.Kanna Curry House @ Seksyen 17


Kredit:says.com


Kredit:says.com
Nasi daun pisang di sini dihidangkan dengan peria goreng yang cukup rangup dan kebiasannya pelanggan akan ambil extra untuk meratah peria goreng tersebut! Restoran ini juga menghidangkan pelbagai hidangan mamak seperti nasi goreng, mee goreng, maggi goreng dan pelbagai lagi!


Alamat: Restoran Sri Nirwana Maju, 43, Jalan Telawi 3, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur.


7.Macha & Co @ The Curve


Kredit:says.com


Restoran ini mempunyai suasana yang lain sedikit umpama restoran makanan barat. Mereka menyajikan beras perang untuk sesiapa yang mahu makan nasi yang lebih berkhasiat.


Alamat: Macha & Co, No 32-1, Jalan PJU 5/16, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor.


8. Devi's Corner @ Bangsar

Kredit:says.com


Restoran ini terkenal dengan kari ketam mereka. Nasi daun pisang di sini dihidangkan dengan 3 jenis sayuran, kepingan papadom, mango chutney.


Alamat:14, Jalan Telawi 4, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur.


9. Saravana Bhavan @ Bangsar

Kredit:says.com


Saravana Bhavan mempunyai cawangan serata dunia, termasuklah di negara-negara seperti Australia, Hong Kong, U.K, U.S.A dan banyak lagi. Mereka hanya menghidangkan makanan vegetarian.


Alamat: Restoran Saravana Bhavan, 52, Jalan Maarof, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur.


10. Fierce Curry House @ Bangsar

Kredit:says.com


Selain nasi daun pisang, anda patut cuba Lobster Briyani dan Lobster Tandoori mereka yang cukup unik dan lazat!


Alamat: Fierce Curry House, 16, Jalan Kemuja, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur.



Dah tahu nak pergi mana satu hujung minggu ni? Ajak rakan anda sekali! -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-11-2018 05:08 PM | Show all posts
1,4 dan 6 tu hadoiii mengundang betul....
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Meleleh.... sedappppp
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Nirwana tak de eh. Yg i pernah try tu biasa biasa je. Ada lah 2-3 tempat yg mention tu uptown fierce
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 10:04 PM | Show all posts
munchkin replied at 15-11-2018 07:42 PM
Nirwana tak de eh. Yg i pernah try tu biasa biasa je. Ada lah 2-3 tempat yg mention tu uptown fierce

munchkin, banana leaf tu dorang recycle ek?...
mana dorang dapat daun pisang byk byk tu....


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 15-11-2018 10:04 PM
munchkin, banana leaf tu dorang recycle ek?...
mana dorang dapat daun pisang byk byk tu....


Eh tak recycle. Ada setengah dia pakai pinggan bentuk daun.

Yang pakai daun dia lipat penyet lepas habis makan. Buang terus. Sebab bila lipat tu ada yg  koyak

Tak taulah supply dari mana daun daun pisang tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Devi's tu i suka sgt, kari ketam dia, alogobi, ayam goreng ampuuuunnnnn sedap sgt
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang basuh pinggan dlm lopak air ade dlm ni x?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-11-2018 10:37 AM | Show all posts
sdpnya....eerrr...halalan tak...mana tau belakang dia masak kari biawak guna periuk yg sama dengankari ayam...bluweekkk!!!
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 16-11-2018 10:37 AM
sdpnya....eerrr...halalan tak...mana tau belakang dia masak kari biawak guna periuk yg sama denganka ...

hukaloh baru nak nerai
sekali cakap camtu
tak jadi la pulak..aduihhh
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 12:21 PM | Show all posts
sapeka replied at 16-11-2018 11:57 AM
hukaloh baru nak nerai
sekali cakap camtu
tak jadi la pulak..aduihhh

hahah...kan hape..
ni dgr dr orang je ni (kawan)..ada satu kedai daun pisang terkenal kat perak ni..
dia nampak drg msk biawak kat kedai tu..huhu...sbb dia pun one of the customer..terus pastu tak pegi lagi dah..
how true it was wallahu'alam..

tak pepasal iols fitnah uncle kedai tu pula..


Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 03:45 PM | Show all posts
menyelerakan sungguh la haiii
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 05:45 PM | Show all posts
kat PJ ada 2 tempat best...satu kanna satu lagi lupa dah...tapi otw nk gi hospital university
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 01:36 PM | Show all posts




selamat menjamu selera...wakakakakkakakakkaa
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaf bertanya.. Semua restoran ni ada sijil halal tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 05:25 PM | Show all posts
nak cari yg ada daging masak kurma...halal...mana nak cari...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-11-2018 12:54 PM | Show all posts
selalu dengar orang cakap restoran2  kat atas ni sedap.. cuma tak tahu ada sijil halal ke x?  Kalau no. 8 dulu paling sedap kedai asal dia kat Brickfields nu ha.. Dulu2 selalulah makan.. itupun 20 tahun lepas..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Diiktiraf oleh jakim x halal restoran2 tersebut
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia pnyer presentation terbaik bak hang
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2018 03:47 PM | Show all posts
JamesDeen replied at 17-11-2018 01:36 PM
selamat menjamu selera...wakakakakkakakakkaa

ko ni dh knp.. hilang selera aku
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 03:01 AM GMT+8 , Processed in 0.111717 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list