CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2094|Reply: 14

Nak Jadi James Bond? Universiti Ini Tawarkan Ijazah Perisikan, Jangan Lepaskan P

[Copy link]
Post time 28-9-2018 05:25 PM | Show all posts |Read mode




Sedang berangan-angan menjadi perisik? Ini peluang anda mengikuti jejak langkah watak utama filem berasaskan perisikan, James Bond!


Anda tidak memerlukan paku atau bintang di bahu, yang diperlukan hanyalah segulung ijazah kerana Universiti Buckingham baru sahaja mengumumkan program Sarjana Muda dalam bidang keselamatan, kecerdasan dan ancaman siber kepada pelajar yang ingin menjadi perisik.




Foto: Google




Kursus ini akan dikelolakan oleh bekas pegawai risikan kerajaan, Julian Richards yang menghabiskan masa 20 tahun di lapangan perisikan dan pakar tentang Pakistan.


Kursus ini akan bermula pada Januari hadapan dan menawarkan saluran pendidikan baru kepada dunia pengintipan.


Dahulu, sesiapa yang ingin menjadi perisik perlu mendapatkan ijazah daripada Universiti Cambridge dalam bidang Hubungan Antarabangsa.


Bagaimanapun, Prof Richards memberitahu Times bahawa pelajar sedang mengubah arah dan ingin mencari jalan untuk diterima bertugas dalam bidang perkhidmatan perisikan.




Foto: Google




Richards mendakwa dalam kursus Hubungan Antarabangsa pada waktu ini terlalu tertumpu kepada 'kesan perang terhadap keganasan' dan sering mengkritik negara-negara Barat. Beliau menambah, semakin lama, kursus ini kehilangan terasnya iaitu tetang bagaimana setiap negara perlu berjuang melawan ancaman pengganas.


Bagaimanapun, menurut Mirror UK ,kursus ini telah dikritik kerana mengabaikan prinsip kerahsiaan dengan mengumumkan perkara ini secara terbuka.


Netizen bimbang berkemungkinan perisik sedia ada di negara itu memilih Universiti Buckingham sebagai tempat mereka berkumpul. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2018 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
bestnya..  
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
bolehla ambik our one and only ex spy wanita yg work for the previous pm jd lecturer..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
seronoknya..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Detektif Conan....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2018 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia xde ke course ni. Ramai forumers kat sini kalau amik course tu sure bjaya dgn cemerlang. 4.0flat. Sbb tahaf csi diorg ni level langit pinya{:hooray
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 28-9-2018 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala bestnya course ni!! nasib dah kertu hahahaa kalau tak boleh juga try
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2018 09:18 AM | Show all posts
Siapa sangka ada kursus sebegini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2018 09:39 AM | Show all posts
wahhh menarik tu  
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2018 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Daniel Craig is a bloody sexy agent!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2018 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Wahhh,
Bes yer...
Ala2 Nora Zain(Ajen Wanita 001){:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2018 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
lol. baik ambil course cybersecurity je. tak pun join army. boleh hack OS, network, web. tp jadi mcm kawan james bond, si Q.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2018 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Uhuu. Cam ginu pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Best3...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 08:50 PM | Show all posts
jadi spy tak boleh kena tangkap, siaplah kena siksa kena bunuh .. minat lagi ker?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 01:29 PM GMT+8 , Processed in 0.067385 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list