CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8473|Reply: 56

Kenapa Kita Makan Popcorn Dalam Panggung Wayang? Ini Jawapannya!

  [Copy link]
Post time 20-9-2018 11:43 AM | Show all posts |Read mode
Bertih jagung atau popcorn merupakan makanan ringan yang mudah dimakan, sedap dan rendah kalori. Ia juga mudah dimasak dan disediakan.

Sebelum masuk menonton di panggung wayang, gerai popcorn selalu menjadi persinggahan pengunjung. Popcorn biasa mahupun karamel, bersaiz kecil atau besar, berkongsi mahupun makan sendiri, pilih sahaja ikut kemampuan dan cita rasa masing-masing.


Namun, pernahkah anda terfikir mengapa kita memakan popcorn sambil menonton filem? Siapakah yang memulakan budaya ini?




Kredit Gambar: Nestor Rizhniak




Fenomena menonton filem di panggung wayang bermula sekitar tahun 1900. Pada era tersebut, pengunjung tidak dibenarkan untuk makan di dalam panggung wayang kerana pemilik risau sekiranya makanan atau minuman akan mengotori karpet mereka.


Tambahan pula, panggung wayang pada awalnya dikhususkan kepada golongan bangsawan yang tidak mahu diganggu oleh bunyi bising ketika pengunjung mengunyah makanan.


Larangan membawa masuk makanan ke dalam panggung wayang perlahan-lahan berubah apabila semakin banyak panggung wayang dibina dengan kehadiran pengunjung mencecah 90 juta orang seminggu (Sumber Popped Culture: A Social History of Popcorn in America, 1999).




Kredit Gambar: Kirn Vintage




Pada awalnya, peniaga menjual popcorn kepada mereka yang sedang beratur untuk membeli tiket dan menunggu giliran di luar panggung wayang. Ketika itu, pekerja panggung wayang diminta memeriksa setiap pengunjung untuk memastikan mereka tidak membawa masuk popcorn ke dalam panggung wayang dengan cara menyembunyikan snek tersebut di dalam kot masing-masing.


Apabila bilangan pengunjung yang membeli popcorn sebelum masuk ke panggung wayang semakin bertambah, pemilik panggung wayang mula menyewakan ruang lobi mereka kepada peniaga popcorn.


Sebelum ini, ruang lobi hanyalah berfungsi sebagai lobi semata-mata kerana pemilik ingin menjaga imej panggung wayangnya. Tambahan pula, panggung wayang tidak mempunyai sistem pengudaraan yang sesuai untuk berniaga makanan.





Kredit Gambar: iPic Theaters





Setelah pemilik melihat potensi perniagaan popcorn, panggung wayang mula menjual makanan itu dan snek mereka sendiri untuk meningkatkan keuntungan.


Mereka tidak lagi menggunakan orang tengah, iaitu peniaga popcorn. Penjualan popcorn mendatangkan keuntungan yang banyak selain mudah disediakan dan bahan asas seperti bertih jagung mudah didapati serta murah harganya.




Kredit foto: Clevver




Penjualan popcorn juga meningkatkan bilangan pengunjung ke panggung wayang. Sebagai contoh, rangkaian panggung wayang Dallas mula menjual popcorn di 80 buah panggung wayangnya, namun menolak untuk menjual popcorn di lima panggung wayang terbaiknya. Hal ini adalah untuk mengekalkan eksklusiviti panggung tersebut.


Akibatnya, keuntungan di 80 panggung wayang yang menjual popcorn semakin melonjak sebaliknya kerugian berlaku di lima panggung wayang yang tidak menjual popcorn. Secara tidak langsung, penjualan popcorn diakui sebagai salah satu kaedah meningkatkan keuntungan panggung wayang.


Sejak itu, panggung wayang menjadi semakin sinonim dengan penjualan popcorn. Hal ini mendatangkan kebaikan kepada kedua-dua pihak iaitu pengunjung dan pemilik.


Demikianlah sejarah ringkas mengenai mengapa kita memakan popcorn sambil menonton filem. Ada ke yang tak makan popcorn ketika menonton di panggung wayang? Jarang sekali rasanya, kan? - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2018 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Oo mcm tu kesahnter
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 11:56 AM | Show all posts
tq for info..

memang wajib beli popcorn bila
tengok wayang..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa kata popcorn rendah kalori.  Cer cek kalori popcorn caramel n biasa. Ngn air jus n soda murahan penuh bahan perisa n gula tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 12:23 PM | Show all posts
wah good info...………….
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 12:35 PM | Show all posts
Info menarik.  Tapi tak suka makan pop corn ketika menonton
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 12:57 PM | Show all posts
tak boleh klu takde popcorn klu tengok wayang..kecuali klu dah kenyang sangat..just beli soft drink jer.. klu terlebih lapar dgn hotdog plak.. aritu pegi tengok citer k.limah dgn munafik 2 marathon..budak yg jaga entrance tu bagi je aku masuk sbb dah kenal..padahal patutnya tak leh masuk lagi.. masa tu bukan peak hour pun..tapi adalah jgk yg menonton..tak sampai half penuh pun..aku sorg2 dlm tu mkn dulu hotdog..tengah mkn ada plk 'benda' tengah tengok aku mkn..aku lantak kan jer..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 01:29 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 20-9-2018 11:56 AM
tq for info..

memang wajib beli popcorn bila

Terima kasih sudi baca
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-9-2018 01:32 PM | Show all posts
Edited by Bilissey at 20-9-2018 01:35 PM
Gingerly replied at 20-9-2018 12:03 PM
Siapa kata popcorn rendah kalori.  Cer cek kalori popcorn caramel n biasa. Ngn air jus n soda muraha ...
Double post. Hampunnn
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 01:33 PM | Show all posts
Gingerly replied at 20-9-2018 12:03 PM
Siapa kata popcorn rendah kalori.  Cer cek kalori popcorn caramel n biasa. Ngn air jus n soda muraha ...

Popcorn antara rendah kalori tau, sebab penuh angin je. Tapi popcorn caramel tu lain cerita la. Hehe

Memetik sinar.my, 1 cawan bertih jagung mempunyai 1.3 gram serat, dan mempunyai kepekatan antioksidan berbanding buah-buahan dan sayur-sayuran. Ianya bebas gula, bebas lemak dan rendah kalori. Hanya 31 kalori bagi 1 cawan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 20-9-2018 12:57 PM
tak boleh klu takde popcorn klu tengok wayang..kecuali klu dah kenyang sangat..just beli soft drink  ...

Ni mesti selalu tengok wayang ni. Sampai pekerja pun cam muka. Cerita lah pasal 'benda' tu walaupun ni bukan bod MPS. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 01:46 PM | Show all posts
Bilissey replied at 20-9-2018 01:37 PM
Ni mesti selalu tengok wayang ni. Sampai pekerja pun cam muka. Cerita lah pasal 'benda' tu walaupu ...

takdelah selalu..klu ada citer best dan ada masa mmg pegi..biasanya hari rabu la sbb tiket murah kan.. yg jadi kenal tu sbb budak tu pun rajin borak.. 'benda' tu tak kacau cuma perati je aku makan.. tempat dia suka duduk dekat tepi pintu keluar sebelah screen tu..mmg sorg je masa tu..dlm 10 minit jugalah..lepas tu sikit2 org mula masuk..ntilah ada masa aku bukak citer kat mps psl kisah aku dgn anak aku yg boleh nampak makhluk yg tidak terlihat ni..  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 02:06 PM | Show all posts
myakayina replied at 20-9-2018 01:46 PM
takdelah selalu..klu ada citer best dan ada masa mmg pegi..biasanya hari rabu la sbb tiket murah k ...

wahhh..maksudnya memang jenis hijab terbuka la kan. Cannot imagine, macam mana kalau benda tu munculkan diri dekat semua orang, dan benda tu, macam u cerita, dok tercongok tepi pintu exit tu. Dua pilihan: sama ada nak lari daki tangga keluar ikut pintu masuk, atau redah ikut pintu exit tu. Atau, pura-pura pengsan. Haha
Jangan lupa up thread kat MPS
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 03:22 PM | Show all posts
gi movie beli popcorn..
cerita baru start popcorn dah tinggal kurang separuh..
cam mana
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 05:23 PM | Show all posts
dan kita pulak ikut-ikut makan popcorn. diorang takper la jagung tanam sendiri. boleh dpt murah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
popcorn tawar rendah la kalori
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2018 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Popcorn royale tgv boleh potong kaki. Tapi sedap
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 20-9-2018 05:35 PM
Popcorn royale tgv boleh potong kaki. Tapi sedap

Kan.. sedap sangat.. dari jauh dah bau..x henti ngunyah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 20-9-2018 05:47 PM
Kan.. sedap sangat.. dari jauh dah bau..x henti ngunyah

Khenn. I x suka manis, tapi buat pengecualian utk popcorn ni... kalau x gi tgk wayang pon, singgah beli je bawak balik rumah
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols suka pop corn mbo. Kadang kalo ngidam g je beli popcorn pastu balik.. haha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 11:24 AM GMT+8 , Processed in 0.130845 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list