Buat pencinta kentang pasti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba resepi yang cukup mudah dan enak ini!
Kredit foto: https://www.goodhousekeeping.com
Dengan variasi warna kentang, cili dan daun kucai pada kentang hancur ini tampak indah untuk dimasukkan ke dalam mulut dan rasa leleh hingga rasa 'ahhh...' muncul pasti tidak menyesal untuk dimakan! Jom kita lihat bahan-bahannya.
Bahan-Bahan:
- 4 biji kentang pilihan yang sudah direbus (Jangan lupa buang kulit)
- 1 tiub krim keju (250g)
- 4 suda besar mentega/minyak zaitun
- Keju Cheddar dan Keju Parmesan (agak-agak tapi lagi banyak rasa lagi mantap!)
- Daun kucai dicincang
- Garam dan lada sulah secukup rasa
- Sosej atau daging salai dipotong halus
- Cili atau cili benggala
- Optional : Boleh juga letak daun herba seperti oregano, basil dan lain-lain ikut citarasa
Cara-caranya:
- Di dalam bekas, lenyek kentang yang telah direbus dengan sepenuh hati. Pastikan kesemuanya telah hancur.
- Kemudian, masukkan mentega, garam dan lada sulah. Kacau.
- Sedikit demi sedikit dimasukkan krim keju dan keju sehingga mesra.
- Terakhir, masukkan sosej/ daging. Taburkan daun kucai dan cili.
- Siap!
Selamat mencuba! - CARI
|