View: 10880|Reply: 31
|
Resipi Tular: Pastry Fruits Cake Jadi Igauan, Memang Gebu!
[Copy link]
|
|
Kalau musim hujan macam sekarang ni, makan kek dan minum teh memang sedap.
Ada pula resipi kek buah yang dipanggil pastry fruits cake yang tengah tular sekarang ini, memang tak keluar rumah jawabnya. Jomlah cuba!
Foto:Facebook
Bahan-bahan:
Buah pic, strawberi dan beri biru (kuantiti ikut suka)
125 gram mentega
1 cawan gula
3 biji telur
6 sudu besar susu segar
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar sunquick
2 ¼ cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
Foto:Facebook
Cara-cara:
Campurkan mentega dan gula sehingga putih gebu
Foto:Facebook
Kemudian masukkan susu segar, cuka dan sunquick (satukan dahulu kesemuanya dalam sebuah mangkuk)
Foto:Facebook
Tuang ke dalam mangkuk pembancuh dengan perlahan-lahan
Masukkan telur
Gabungkan dengan perlahan-lahan
Foto:Facebook
Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik (ayak kesemuanya)
Foto:Facebook
Masukkan ke dalam loyang berukuran 8x8. Lapik dahulu dengan kertas pembakar. Susun buah mengikut kreativiti sendiri.
Foto:Facebook
Bakar dengan suhu 180 C selama 1 jam
Siap! Tunggu sejuk sedikit kemudian terbalikkan ia.
Foto:Facebook
Nikmatilah kek yang sungguh gebu dan lembut ini! Selamat mencuba. -CARI |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Terus lapar dibuatnya
Mesti buat nanti. |
|
|
|
|
|
|
|
kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni. |
|
|
|
|
|
|
|
makton: kawan aku ada jual. tp tekak aku tak bape suka kek ni.
Manis sgt la. I mkn dgn custard cream |
|
|
|
|
|
|
|
gmbr kek ni semakin bersepah2 kat IG
adoi la buat aku terlior nak try
masam ke manis ke... |
|
|
|
|
|
|
|
ok tq tt.. weekend ni boleh cuba.. |
|
|
|
|
|
|
|
Dah buat tp recipe yg i guna tak moist. Nak try yg ni hari ni jgak! |
|
|
|
|
|
|
|
resepi danish harraz tu moist rasanya
bake pun tak lama
buat pun cepat je sbb guna melted butter & gaul2 gitu je
|
|
|
|
|
|
|
|
caner buah2 tu boleh duk kat atas tak jatuh ke bawah |
|
|
|
|
|
|
|
i dah buat guna resipi danish harraz .. sedap lembut & tak manis
buah2 tu, ikut suka - kalau suka masam2 sikit - guna strawberry & kiwi
|
|
|
|
|
|
|
|
memang tengah viral ni
mggu lepas kazen aku baru buat
aku malas nak terai la
oven pun dah lama tak berasap.. huhuu |
|
|
|
|
|
|
|
guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?
aritu guna resepi dia, ikut sebijik2 resepi takde alter
tapi tak rasa pun kek tu, sbb bagi kat org so tak tau manis ke tak
buat resepi azlita aziz, sempat merasa, gula dikurangkan 10gm, ok la rasa tak manis sgt
|
|
|
|
|
|
|
|
gam_gajah replied at 14-9-2018 04:30 PM
guna resepi danish, gula tu ada kurangkan tak?
Tak kurang pun gula.. ikut betul2 sukatan |
|
|
|
|
|
|
|
kat ig kekmolek ada tips taknak bg buah mendap
antaranya buah2 tu jgn gaul dgn gula awal & buah2 kena keringkan dulu
|
|
|
|
|
|
|
|
orait. tks for the info
yg dapat kek tu mmg puji sgt kek tu sedap
|
|
|
|
|
|
|
|
ooo....ye ke...ingatkan masuk cenggitu je
|
|
|
|
|
|
|
| |
|