CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3206|Reply: 21

Parlimen & Restoran Terbuka Akan Diisytiharkan Kawasan Larangan Merokok

[Copy link]
Post time 6-9-2018 12:20 PM | Show all posts |Read mode


Pelbagai usaha diambil kerajaan untuk menangani gejala merokok sekaligus membolehkan negara kita mencapai sasaran sebagai Negara Bebas Asap Rokok menjelang 2045.


Antaranya seperti kenakan cukai rokok yang lebih tinggi dan mengambil langkah memperluaskan kawasan larangan merokok di seluruh negara.


Kredit foto: carian internet



Memetik laporan Utusan Online, kerajaan berhasrat mulai Disember ini semua restoran terbuka mungkin akan diisytiharkan sebagai kawasan larangan merokok.


Menurut Timbalan Menteri Kesihatan, Dr. Lee Boon Chye, Kementerian Kesihatan masih dalam peringkat perbincangan dengan beberapa pihak berkepentingan berhubung cadangan berkenaan.


Katanya, langkah ini merupakan salah satu inisiatif kementerian untuk melindungi orang awam daripada bahaya asap rokok.


“Pewartaan ini adalah komitmen Malaysia sebagai negara anggota kepada Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau dan mematuhi panduan di bawah Artikel 8 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)."


“Saya memohon sokongan anda semua. Jika peraturan ini tidak dipatuhi, mereka terbabit boleh didenda RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.”


Tambah Boon Chye, selain restoran terbuka, pihaknya turut mencadangkan bilik merokok di Parlimen ditutup mulai Oktober ini bagi menjadikan keseluruhan kawasan berkenaan sebagai bebas merokok.- CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-9-2018 12:45 PM | Show all posts
Berasap kepala para perokok tegar mendengarnya
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengoklah mcm mana penguatkusaannya nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 12:55 PM | Show all posts
bagus bagus

buat je tempat tempat khas yang dibolehkan untuk merokok

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau penguatkuasa pun merokok? Saya sangat tak suka orang yg tanpa segan silunya merokok di restoran. Terus hilang selera sebab bau rokok.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:09 PM | Show all posts
restoran terbuka tu sendiri jual rokok
ko rasa?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-9-2018 01:14 PM | Show all posts
Ramai je buat bodoh bendul merokok betul2 bawah papan tanda larangan merokok.
Tah laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:17 PM | Show all posts
sufi^_^ replied at 6-9-2018 01:14 PM
Ramai je buat bodoh bendul merokok betul2 bawah papan tanda larangan merokok.
Tah laaa...

waima kat holy area seperti masjid yang terang2 terpampang kawasan larangan merokok pon diorang buak derk je...ko rasa?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-9-2018 01:18 PM | Show all posts
ala kalu x de penguatkuasaan x guna jugak…….
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:22 PM | Show all posts
Rules banyak banyak tapi penguatkuasaan lemah, org buat main main je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
We'll see.

-perokok
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 6-9-2018 01:17 PM
waima kat holy area seperti masjid yang terang2 terpampang kawasan larangan merokok pon diorang bu ...

Belum citer sekitar masjidil Haram lagi tu.

Ko ghase?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
fushimi replied at 6-9-2018 12:55 PM
bagus bagus

buat je tempat tempat khas yang dibolehkan untuk merokok

Masalahnya ialah smoking room Pon ditutop.

TBS-smoking room Ada kemkes paksa tutop. Atas arahan.

Senai airport - kemkes arahkan cabut bangku. Tak lama Pastu arahkan tutop.

Klia2 - smoking room ditutop. Tinggal satu bilik kecik Kat departure yg row jauh.

Klia - smoking room main terminal tutop. Tinggal sattelite. Tu Pon bangku suruh buang.


Kem kesiharan = fascist sundals. The lot of them.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
nisako replied at 6-9-2018 01:18 PM
ala kalu x de penguatkuasaan x guna jugak…….

itu kalo depa perokok jugak???
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
kasibiman replied at 6-9-2018 01:40 PM
Masalahnya ialah smoking room Pon ditutop.

TBS-smoking room Ada kemkes paksa tutop. Atas arahan ...

salah depa tutup..ka...salah korang yg NAK SANGAT merokok(merbahayakan ore lain)???
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 6-9-2018 04:14 PM
salah depa tutup..ka...salah korang yg NAK SANGAT merokok(merbahayakan ore lain)???

TBS : 5x ganda puduraya sizenya. Proper smoking rooms berkeluasan 1,000 kaki persegi Pon Kem kesihatan suruh tutop.

Klia 2: keluasan terminal 257,000 METER persegi. Bilik rokok 300 kaki persegi Pon kem kesihatan paksa tutop?


Bukan kah bangsat kekdahnya Kem kesihatan tu?


Soh diaorang pegi argue dgn gomen pasal bajet utk kesihatan rakyat lagik berpekdah. Dari gomen nak kenalkan insurance perubatan mandatori dgn kadar premium 30% dari pendapatan kasar. Gila Babi punya gomen.

Elokla sgtlah bangsat2 Kem kesihatan berjawab dgn gomen Gila Babi camtuh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-9-2018 08:02 PM | Show all posts
Heiii....at least gazet kan lah tempat merokok within 10m ke 20m ke on certain location..Who ever masuk dalam range ni, sendiri tanggung la. Ni semua ko banned. Apa lanciao..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Haramkan jelah rokok...tak berani pulak. Duit cukai dari projek nak pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 08:55 PM | Show all posts
ultra78 replied at 6-9-2018 12:50 PM
Tengoklah mcm mana penguatkusaannya nanti.

baru nak cakap.  warta larangan itu ini... penguatkuasaannya hauk...  tgk kat hospital sudah la..  kawasan larangan merokok tapi realitinya...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yup, bila xde designated smoking area, mmg org akan merokok merata2. Xde pilihan. Singapore pun last year aku pergi dah ada benda ni dekat bandar. Compare dgn smoking banned last 10-15 years.

Smoking area bukan mengalakkan org merokok. Tapi mengalakkan orang tidak merokok di public area dan impact second-hand smoker. Kementerian Kesihatan perlu bijak. Bukan sempit.

Aku join quit smoking klinik KK, tapi sadly interaction between doctor dan perokok je. Xde support group, mcm alcoholic punya group yg selalu kita tgk dekat TV. Bila tanya doktor, did you ever smoke? None. Did you ever overcome any sort addiction? None. 1st step is kaunseling, 2nd appointment opt to drug supplement. In which, aku xberapa suka dan pada aku membazir. Bukan xpercaya doktor xboleh beri nasihat, tapi minda2 judgemental non-smoker towards smoker.

You xpernah tau mcm mana stress relieving smoking is compared to xanax, you'll never know. Dan percayalah, bila smoker cakap hisap rokok sebab stress adalah main faktor utama. Benda ni spiralling problem di mana Kementerian Kesihatan x mahu tahu dan xmahu peduli. They are bunch of incompetence moron. To be fair, ada doktor yg ikhlas nak bantu, tapi guideline KK sendiri bunuh niat2 ni. Kerajaan baru atau lama.

Berbalik pada smoking area, proper ventilation. Aku xnampak smoker still akan smoke dekat tempat lain selain tempat tu, xkira di dalam atau di luar negara.

Satu naluri manusia adalah mengikut undang2 yg senang diikut. Benda ni ada dalam psikologi dan dibawah bidang kementerian kesihatan sendiri. Patut mereka lebih paham. Contohnya, undang2 you xboleh merokok akan lebih kerap dilanggar berbanding, you xboleh merokok tetapi boleh di tempat yg disediakan.

In the end, lebih ketat undang2 diperkenalkan, lebih susah utk mengawal undang2 tu. Common sense, no brainer.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

18-4-2024 09:06 AM GMT+8 , Processed in 0.080310 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list