CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 9809|Reply: 38

Doktor Sahkan Iklan Arang Pemutih Gigi Adalah Scam Semata-mata!

[Copy link]
Post time 18-7-2018 04:45 PM | Show all posts |Read mode





Ada pembaca di sini yang sudah membuat tempahan membeli serbuk arang pemutih gigi? Boleh batalkan sahaja tempahan itu!


Kenapa? Ini kerana seorang pengguna Twitter telah menyebarkan satu tangkap layar yang memaparkan muat naik pelajar cemerlang Malaysia, Dr Amalina Bakri di akaun Instagramnya memberikan info mengenai produk itu.





Foto: Uncle Barry





Paparan itu menyatakan, ramai netizen telah bertanya kepada Dr Amalina mengenai status serbuk arang yang dikatakan boleh memutihkan gigi.


Bagi menjawab persoalan itu, Dr Amalina telah bertanyakan rakannya yang merupakan seorang doktor gigi. Menurut rakannya itu, dakwaan bahawa arang berkenaan boleh memutihkan gigi adalah penipuan semata-mata!


Rakan Dr Amalina menyatakan hanya terdapat dua cara memutihkan gigi iaitu dengan cara memberus gigi dan kedua, menggunakan gel hidrogen peroksida. Rakannya turut yakin dengan kenyataannya dan menganggap dakwaan produk itu mampu memutihkan gigi adalah tidak masuk akal.







Netizen yang membaca muat naik tersebut turut mengakui serbuk arang itu akan merosakkan gigi.


Seorang pengguna Twitter berkongsikan kenyataan sama yang menafikan bahawa serbuk arang mampu memutihkan gigi. Faktor psikologi juga dikatakan menjadi punca ramai mempercayai ia mampu memberi impak memutihkan. Bukan itu sahaja, bahan ini juga dikatakan mampu menipiskan lapisan gigi.





Foto: Twitter Bella





Sementara itu, ada juga yang memberikan petua memutihkan gigi seperti menggunakan kulit oren, kayu sugi atau kayu miswak.


Bagi yang gemar membeli produk pemutih ini, tidak usahlah mudah terpedaya. Ramai yang sudah tertipu dengan sabun pemutih viral dan pelbagai produk lagi. Selepas ini kita perlu lebih berhati-hati ya. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2018 05:02 PM | Show all posts
Siapalah yang 'pandai' sangat percaya dengan benda macamni
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2018 05:08 PM | Show all posts
Sebab tu ada eloknya rujuk pada Dr dulu sebelum beli atau guna apa2 product.  Peniaga agak pandai guna dummy testimoni dan sebagainya untuk tarik bakal pembeli yang kurang pengetahuan pasal sesuatu benda tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2018 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
sapa la punya idea yang menjual menda alah produk timbang kilo ni?

yang beli pon tak agak2 ramai jugak
harga pon boleh tahan kelas jugak
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2018 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha... sapu2 hitam pas tu putih lelas kumur
Psyko otak
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2018 10:20 PM | Show all posts
hari tu tengok kat IG si Kinah ting tong
gosok gigi dengan ubat gigi arang
macam ni ler..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 19-7-2018 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Ubat gigi darlie charcoal claim whitening

Tp bkn charcoal tu yg whitens kot{:dot
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2018 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
suka tengok kim kardashian walaupun bimbo tapi bila die jadi duta promo suplement /ubat die akan letak caption "ask your doctor" mengenai productnya.maknanya dia tak claim benda tu memang berkesan , siap bagitau side effect. iols tgk iklan charcoal ni macam bodoh and mainkan costumer je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2018 10:35 AM | Show all posts
ramai dah artis dok promot benda alah ni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2018 04:12 PM | Show all posts
Ada petua orang tua-tua, nak putihkan gigi gosok dengan arang.
Mungkin founder ambil daripada petua ni la kot, jadikan ubat gigi arang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2018 04:47 PM | Show all posts
Eva_yy_Ellin replied at 19-7-2018 04:12 PM
Ada petua orang tua-tua, nak putihkan gigi gosok dengan arang.
Mungkin founder ambil daripada petua ...

yess.. sbb dikatakan kaum india punya gigi putih2 belaka
sbb guna arang..
tapi sbb ada kontra 'hitam' mmg nampakla gigi tu putih...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2018 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Hydrogen peroxide tu mmg jadi.just celup je berus gigi (wajib dilute dulu) pastu gosok ikut suka hati sampai lenguh tangan pun boleh haha pastu baru guna ubat gigi mcm biasa.make sure 2-3x seminggu je tak boleh hari2 sebab rosak gusi/ngilu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2018 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 19-7-2018 11:14 AM
Hydrogen peroxide tu mmg jadi.just celup je berus gigi (wajib dilute dulu) pastu gosok ikut suka hat ...

ada nampak kat ig dr amalina post ne.. terus check online, ada kat watsons.. sis guna jenama apa?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by 234126 at 20-7-2018 07:03 AM
samasam90 replied at 19-7-2018 10:07 PM
ada nampak kat ig dr amalina post ne.. terus check online, ada kat watsons.. sis guna jenama apa?


kat guardian/watson.lupa brand apa (dah tak use now gigi dah putih sikit hehe) tapi botol kaca warna gelap and label biru terang2 tulis hydrogen peroxide rm6-7 sebotol. Tapi jaga2 botol tu tak boleh goncang,kalau tak masa u bukak memang ada letupan kecil hahaha.kena bwk botol tu lemah gemalai.

And PLEASE jgn lupa dilute dgn air before celup toothbrush.if not gusi u jadi pedih sebab peroxide tu agak harsh.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 11:10 AM | Show all posts
yg sibuk promote mostly mmg gigi dah putih.acano
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujur xbeli..mula2 terpengaruh jugak sebab murah tapi macam berkesan..hihi.tapi bila nak beli asyik terbantut je..asyik nak menunda..alih2 baca thread ni pulak..ok xjadi beli.biarlah gigi iolls tak seputih kaka fazbulous janji kuat.ngeri la kalau gigi jadi tipis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-7-2018 03:20 PM | Show all posts
yeke xelok??baru ingat nak beli..haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2018 03:57 PM | Show all posts
da la rega mahal..meollss penah tanya kat ig rega sbotol rm80 tau xmsuk pos..trus mati niat nak beli sbab mahal namati..last2 scam ropenye..hadoyai...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2018 03:10 PM | Show all posts
Tpi knapa de certain klinik gigi jual eyy produk charcoal nih??
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts


sbb tu ak xpercaya benda2 camni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

14-4-2024 08:18 PM GMT+8 , Processed in 0.118377 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list