CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11417|Reply: 174

[Tempatan] UPDATE. U-turn. Tukang masak tempatan hanya cadangan #115

  [Copy link]
Post time 22-6-2018 03:50 PM | Show all posts |Read mode
Edited by R2D2 at 23-6-2018 04:55 PM

Hanya tukang masak tempatan dibenarkan tahun depan
22 Jun 2018 2:16 PM

KUALA LUMPUR 22 Jun - Kementerian Sumber Manusia menggesa semua restoran di negara ini mengambil tukang masak tempatan untuk bekerja di restoran masing-masing mulai 1 Julai ini.

Menterinya, M. Kulasegaran berkata, bagaimanapun semua pengusaha akan diberi tempoh hingga hujung tahun ini untuk memastikan hanya tukang masak tempatan sahaja bekerja di restoran mereka dan peraturan baharu itu akan dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2019.

“Kami mahukan orang tempatan diambil bekerja sebagai tukang masak. Tiada kompromi...kami beri masa hingga 31 Disember untuk berbuat demikian. Jika gagal, kami tidak dapat bantu lagi,” katanya ketika menjadi tetamu jemputan Bernama News Channel di sini, semalam.

Sebelum itu, beliau mengadakan perjumpaan dengan anggota Persatuan Pengusaha Restoran India (Prisma) di Petaling Jaya dekat sini.

Katanya, kementerian akan mengadakan perjumpaan dengan PRISMA serta Persatuan Pengusaha Restoran India Muslim (Presma) dalam masa terdekat untuk membincangkan pelaksanaan tukang masak tempatan di restoran.

Kula Segaran berkata, langkah ini dapat mengurangkan kebergantungan restoran tempatan terhadap pekerja asing, sekali gus menjaga kualiti makanan tempatan.

Beliau berkata, tindakan kementeriannya ini selari dengan langkah yang diamalkan kerajaan negeri Pulau Pinang, yang melarang warga asing menjadi tukang masak di kedai makan, restoran dan juga gerai sekitar pulau itu sejak 2014 dalam usaha memelihara warisan makanan negara.

Mengulas kenyataan Kulasegaran itu, Presiden Prisma, P. Muthusamy berkata, keputusan itu agak mengejutkan dan bakal memberi implikasi besar kepada pengusaha.

“Sejak beberapa tahun lalu, kita menghadapi masalah mendapatkan tenaga kerja. Malah lebih 500 restoran ditutup sejak beberapa tahun lepas kerana kekurangan pekerja,” katanya.

Muthusamy berharap, kementerian akan mengadakan perbincangan lanjut dengan pengusaha kedai makanan di seluruh negara sebelum melaksanakan keputusan itu.

Presiden Presma, Ayub Khan pula berkata, masalah pekerja di restoran semakin ketara kerana tidak ada pekerja tempatan yang mahu bekerja di restoran.

“Kami buat iklan, sanggup bayar gaji hingga RM2,500 pun orang tak nak datang (bekerja). Bukan senang (mahu) cari orang tempatan bekerja di restoran,” katanya. - BERNAMA
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2018 03:51 PM | Show all posts
barulah rakyat tempatan ada kerja

ni balik2 nak import pendatang asing tak cucuk vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah macam tu. Tapi jangan cakap je. Penguatkuasaan lembab.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 03:58 PM | Show all posts
Peluang bagi anak anak Malaysia yang mengikuti kursus masak memasak di IPTA untuk bekerja di restoren (termasuk restoren mamak).

Terima kasih kepada kerajaan baru.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:01 PM | Show all posts

Hanya tukang masak tempatan mulai Januari 2019

PETALING JAYA - Kementerian Sumber Manusia menggesa semua restoran di negara ini mengambil tukang masak tempatan untuk bekerja di restoran masing-masing mulai 1 Julai ini.

Menterinya M. Kula Segaran, berkata bagaimanapun semua pengusaha akan diberi tempoh hingga hujung tahun ini untuk memastikan hanya tukang masak tempatan sahaja bekerja di restoran mereka dan peraturan baharu itu akan dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2019.

“Kami mahukan orang tempatan diambil bekerja sebagai tukang masak. Tiada kompromi...kami beri masa hingga 31 Disember untuk berbuat demikian. Jika gagal, kami tidak dapat bantu lagi,” katanya di sini, semalam.

Sebelum itu, beliau mengadakan perjumpaan dengan anggota Persatuan Pengusaha Restoran India (Prisma) di Petaling Jaya.

Katanya kementerian akan mengadakan perjumpaan dengan Prisma serta Persatuan Pengusaha Restoran India Muslim (Presma) dalam masa terdekat untuk membincangkan pelaksanaan tukang masak tempatan di restoran.

Kula Segaran berkata langkah ini dapat mengurangkan kebergantungan restoran tempatan terhadap pekerja asing, sekali gus menjaga kualiti makanan tempatan.

Beliau berkata tindakan kementeriannya ini selari dengan langkah yang diamalkan kerajaan negeri Pulau Pinang, yang melarang warga asing menjadi tukang masak di kedai makan, restoran dan juga gerai sekitar pulau itu sejak 2014 dalam usaha memelihara warisan makanan negara.

Mengulas kenyataan Kula Segaran itu, Presiden Prisma P. Muthusamy berkata keputusan itu agak mengejutkan dan bakal memberi implikasi besar kepada pengusaha.

“Sejak beberapa tahun lalu, kita hadapi masalah mendapatkan tenaga kerja. Malah lebih 500 restoran ditutup sejak beberapa tahun lepas kerana kekurangan pekerja,” katanya.

Muthusamy berharap kementerian akan mengadakan perbincangan lanjut dengan pengusaha kedai makanan di seluruh negara sebelum melaksanakan keputusan itu.

Presiden Presma, Ayub Khan pula berkata masalah pekerja di restoran semakin ketara kerana tidak ada pekerja tempatan yang mahu bekerja di restoran.

“Kami buat iklan, sanggup bayar gaji hingga RM2,500 pun orang tak nak datang (bekerja). Bukan senang (mahu) cari orang tempatan bekerja di restoran,” katanya. - Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:10 PM | Show all posts
restoran itali yang masaknya jawa johor. tahniahla..

restoran arab yang masaknya cina bukit.

restoran thai yang masaknya india kerala.. kah3
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 22-6-2018 04:19 PM | Show all posts
tapi bab Tom Yam ramai prefer tukang masak Selatan Thai
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 04:22 PM | Show all posts
baguslah. dh lama x makan foodcourt sbb penuh dgn pekerja warga asing
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2018 04:27 PM | Show all posts
baguslah, harap betul2 menjadi... ni foodcourt kat mall sume warga asing yg sediakan... pelayan pon orang asing... food court kat Airport pon sama, pintu masuk utama negara tak mencirikan orang Malaysia langsung...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
YEEESSSSS syukuuur alhammmmdullilllaaaaahhh akal benci rasa masakan non lokal! (except chef Siam mari).
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak makan pretzel Auntie Anne's pun akak geli lehat pekerjanya Bangla yah! Korang pi la beli makanan non lokal operate, memang tak sesedap air tangan lokal, termasuklah fast food.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:05 PM | Show all posts
Bagus ler bagi peluang kat local people pulak ni kalau lalu area foodcourt semua bangla yang jadi tukang masak tukang ambik order tak lalu nak makan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:14 PM | Show all posts
lepas ni kalo  org tempatan masih ckp xder peluang pekerjaan ....silakan merempat ke lautan pasifik...no more excuse dahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
sofiazara replied at 22-6-2018 03:51 PM
barulah rakyat tempatan ada kerja

ni balik2 nak import pendatang asing tak cucuk vaksin

sohaikepam takda chan la jd chefs
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:17 PM | Show all posts
Ini lah masanya sqpa yg minat memasak g ambik kursus masakan korean jepun segala, peluang dah terbuka kena usaha jah
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian dengan pengusaha restoran lepas ni.Bergelut la dengan kerenah tukang masak tempatan yg disiplin ke laut..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-6-2018 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari segi bagusnya pada rakyat tempatan..mmg ok sangat lah kalau rakyat tempatan yg masak dan serve. Sbb lokal punya masakan dan tukang masak jauh lg sedap dari org  luar punya.

Tp aku kesian jugak pada pengusaha restoran. Takut gak smua gulunh tikar sbb bukan ramai rakyat tempatan nak keje kat restoran sama ada masak atau layan tamu. Tu belom displin pekerja tempatan yg ikut suka aku nak krje ke tak. Mengeluh la pengusaha restoran nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Peluang anak tempatan tunjukkan skill memasak makanan mamak ..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:47 PM | Show all posts
Klu aku balik msia ok keja waitress tp nak restaurant yg bersih cantik ada class jugaklah lol, geli duk tempat kotor2. Restaurant tepi jalan tepi longkang geli, jenis kedai mkn mcm ni tmpt basuh pinggan semua mcm thp pprt, toilet kotorr eeee tak sanggopp
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2018 05:51 PM | Show all posts
foodcourt giant pom ramai warga asing.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 11:51 PM GMT+8 , Processed in 0.083615 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list