CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8859|Reply: 44

"Ustaz Bukan Pakar Psikologi, Hati-Hatilah Terima Nasihat" - Wardina S

  [Copy link]
Post time 13-6-2018 12:51 PM | Show all posts |Read mode



Bulan Ramadan ini jarang pula kedengaran tentang masalah kemurungan atau 'depression'. Ini mungkin kerana fokus terhadap bulan yang penuh berkat ini menyebabkan mereka yang sebelum ini mengalaminya seakan kurang berfikir mengenainya.


Jika ada pun, pesakit seperti boleh menanganinya. Namun, ada juga yang mengadu kepada yang tidak ahli tentang masalah yang dihadapi. Ini menyebabkan masalah tidak dapat diselesaikan malahan boleh menyebabkan kemurungan berlebihan.



Wardina Safiyyah menasihati netizen yang mengalami masalah supaya merujuk kepada yang pakar, bukannya orang alim yang tidak mempunyai kepakaran.









Betul kata Wardina, setiap orang mempunyai kepakaran mereka sendiri dan tidak sepatutnya orang yang mengalami kemurungan merujuk kepada yang bukan ahli. Ini akan lebih menyebabkan pesakit berasa lebih tertekan dan ia dipersetujui oleh netizen lain.






Para pengikutnya berterima kasih kepada Wardina yang mengetengahkan isu ini, kerana ramai yang telah tersilap faham sebenarnya. Menyatakan pesakit kemurungan sebagai rendah iman akan lebih menyebabkan mereka berasa tertekan.





Ia juga dipersetujui oleh netizen yang belajar subjek psikologi bahawa sakit mental perlu ditangani seperti penyakit serius yang lain dan bukannya dipandang mudah.












Semoga apa yang didedahkan oleh Wardina ini mendapat perhatian lebih ramai netizen bahawa jika anda mengalami masalah kemurungan atau stress, rujuklah mereka yang pakar seperti pakar psikologi atau mereka yang lebih arif. Ini kerana silap percaturan akan membuatkan anda lebih tertekan. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2018 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 pon Wardina kena depression yg teruk gak kan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
So called pakar saikologi pun kekadang mental mengikut keadaan

Pompuan ni xpernah baca dn tgk movie "the stanford experiment" ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
I setuju sangat.. hntikanlah dakyah kata depression sebab iman tak kuat etc.
Orang yang mendera emosi dan mental orang lain sampai orang lain depress itu yang kurang iman!!tak kira ibubapa/kawan2/atuk nenek/partner... sebab depa ni lah yang selalunya penyumbang terbesar kepada masalah depression
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ALDRIN: Dulu2 pon Wardina kena depression yg teruk gak kan..


Yeke depressed sbb xjadi dgn yusman ke?
I tengok dia dulu ceria je..teringat rambut kaler purple jd model kt billboard panasonik

Dia xla hot tp muke dia eksotik
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
She's not wrong but she's not a specialist in anything either. Should we take her advice? It's just a common sense.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 02:33 PM | Show all posts
depression only you can get yourself out of it. might be from getting help from a psychiatrist or even a man of faith. if either of them can make you think that you are worth it and change your mind that life is in fact, worth living... why not? jangan la limitkan your options. try everything to get the necessary help. people are there for a reason. to help each other.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 02:45 PM | Show all posts
Orang malaysia kalau ustaz je kau fikir maksum dan tahu serba serbi .. dari masalah social, agama, rumah tangga pun nak mintak pendapat ustaz
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2018 02:48 PM | Show all posts
Betul la apa dia cakap..even perangai dia tu kadang2 annoying...tapi kali ni iols bersetuju sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Alah. Kt porum cari ni pn kalo ada benang depression asekla duk suruh solat, dekatkan diri dgan awloh bagai etc.......
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg betul pun.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 11:14 PM | Show all posts
jika sakit pun jangan jumpa ustaz atau pengamal perubatan Islam

mereka bukan pakar perubatan

betul tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila baca komen Abt pendamai kekeluargaan di pejabat2 agama, mmg mereka tiada kepakaran dlm psikologi. Kebanyakkan mereka pula lebih memihak kepada suami2 yg dayus & tidak adil kepada isteri2 mereka.  

Penasihat2 ni x fikir gangguan mental yg dialami oleh mangsa akibat dibuli oleh pasangan masing2. Tp asyik berkhutbah akan kepentingan utk stay married and ikut ckp suami; Sbb takut derhaka.

Manalah in the end kita ada makin ramai mengalami depression.. bukan Saha directly pd mangsa tetapi juga anak2 pasangan itu
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi sy if u have a depression or any illness it is important to seek help /advice from the islamic view and medical view. Put your best effort to get better and never give up hope. Go to your doctor n go to your ustaz / imam too. It is interrelated .
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok. Ustaz2 xde kepakaran psikologi...
Tetapi ustaz2 ni normally bagus dalam hal kerohanian dan kekuatan dalaman....  cuma mungkin bukan semua ustaz kot yg boleh channel unsur2 kekuatan ke pesakit sbb ia demand softskill dan psikologi tool...  tp klu ustaz tu ada kemahiran ni..dia lah yg paling sesuai membantu...

Org2 sekitar ni pun .... konon2 nak bantu org depression..skli kang dgn dia2  jadi depression gak
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Alais replied at 13-6-2018 11:14 PM
jika sakit pun jangan jumpa ustaz atau pengamal perubatan Islam

mereka bukan pakar perubatan

Klu mcm.tu dgn doktor pun xyah jumpa.. kdg2 dia bg ubat je.. bukannya nk bg kaunseling atau semangat...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-6-2018 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 13-6-2018 02:48 PM
Alah. Kt porum cari ni pn kalo ada benang depression asekla duk suruh solat, dekatkan diri dgan awlo ...

Ejaannya adalah ALLAH...sori la, x kisahla awk ni muslim ke non muslim ke...tp sgt kurang ajar klo  merubah ejaan ALLAH
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
aliya23 replied at 14-6-2018 10:27 AM
Ejaannya adalah ALLAH...sori la, x kisahla awk ni muslim ke non muslim ke...tp sgt kurang ajar klo ...

Hahaha... since when ada ejaan rumi sebenar utk eja awloh ? Kalo nak eja elohim pn like who cares. Otak tu biar berkembanh sikit. Awloh tu bukannya nama tuhan ke apa pun nak kena jaga ejaan bagai. Tau tak apa maksud awloh tu ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 11:16 AM | Show all posts
duffyduck replied at 13-6-2018 01:32 PM
She's not wrong but she's not a specialist in anything either. Should we take her advice? It's just  ...

Haha... #ouch sgt komen ni. Yiiiihhh

Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2018 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 14-6-2018 11:01 AM
Hahaha... since when ada ejaan rumi sebenar utk eja awloh ? Kalo nak eja elohim pn like who cares. ...

Gitu laa penerangan org tak cerdik. Meh akak ngajo awak yg belum masuk Islam ni.  Ejaan dlm jawi ALIF LAM LAM HA. dalam rumi Alif - A  Lam - L. Lam - L. Ha - H. Diantara Lam ke dua & H tu ada tanda di atas kalau di rumikan jadi A. Makanya ejaannya ialah ALLAH. Bukan awloh atau lain. Akaq doakan kau masuk Islam dek..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 06:01 PM GMT+8 , Processed in 0.109576 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list